Suoraan sisältöön

Redirected from page "Muistitikku_asennuslevynä"

Clear message

USB-asennustikun luominen

Sisällysluettelo

Kun lataat Ubuntun, saat tietokoneellesi tiedoston, joka tulee vielä kirjoíttaa USB-tikulle (1GB tai suurempi) tai DVD-levylle tietokoneen käynnistämiseksi Ubuntun esittely- ja asennusohjelmaan.

Asennuslevynä käytettävän muistitikun tekemiseen on eri tapoja riippuen käyttämästäsi tietokoneesta. Ubuntun mukana tulee Käynnistyslevyn luonti -sovellus, Windowsilla voi käyttää Pen Drive Linux -sovellusta sekä Mac OS X:llä tai muilla järjestelmillä Unetbootin-sovellusta.

Ubuntu

Käynnistä joko asennettu Ubuntu tai vaihtoehtoisesti Ubuntun asennuslevy kokeilutilaan. Avaa Unity-valikko → Käynnistyslevyn luonti.

Valitse Lähdelevykuva-kohdasta lataamasi, kiintolevyltä löytyvä .iso-tiedostopäätteinen levykuva. Mikäli levykuva ei suoraan näy valittavana, napsauta Muu...-painiketta ja etsi haluamasi levykuva. Käytettävä levy -kohdassa valitse haluamasi USB-muistitikku.

Mikäli muistikkusi on liian täynnä voit napsauttaa Tyhjennä levy -painiketta, jolloin kaikki tiedostosi tikulla häviävät.

Alimpana on mahdollisuus valita tallennetaanko tikkua käytettäessä tehdyt asetukset ja tiedostot vai toimiiko tikku kuten normaali asennuslevy. Mikäli olet tekemässä tikkua vain asentamista varten kannattanee valita Hylätään sammutettaessa, ellet tallenna niitä muualle. Tämä nopeuttaa tikun valmistamista.

Lopuksi valitaan Luo käynnistyslevy. Toimenpide kestää jonkin aikaa, minkä jälkeen tulee ilmoitus että asennus on valmis ja tikku on valmis käytettäväksi. Tällöin täytyy vielä napsauttaa Lopeta.

Testaa kirjoitettua USB-tikkua kirjoittamisen jälkeen. Käynnistyslevyn luonnissa on joitain raportoituja ongelmia Ubuntu-versiosta riippuen. Ongelmien yhteydessä voit tutustua tämän sivun Lisätietoa-osioon.

Windows

Aloita lataamalla Pen Drive Linux sen kotisivuilta. Asenna se kaksoisnapsauttamalla lataamasi tiedostoa.

Ubuntu-asennusmedian luot USB-tikustasi seuraavasti:

Mac OS X

Huom. Unetbootinin käyttö ei ole nykyään suositeltavaa. Lue englanninkielinen ohje Mac OS X:lle.

Mac OS X:ään (ja myös muihin käyttöjärjestelmiin) voit ladata Unetbootinin sen kotisivuilta. Aja Unetbootin kaksoisnapsauttamalla sen tiedostoa.

Unetbootin osaa ladata itsekin levykuvan verkosta, mutta tässä ohjeessa oletetaan että olet ladannut levykuvan itse. Napsauta siis Levykuva-valinnan vieressä olevaa pallukkaa, ja sen jälkeen ...-painiketta jonka kautta voit etsiä haluamasi levykuvan kiintolevyltäsi.

Alhaalta tulee olla valittuna Tyyppi-kohdasta USB-asema ja Asema-kohdasta haluamasi muistitikku. Yhden kiintolevyn koneissa se on Linux-järjestelmissä usein /dev/sdb1 tai esim. Windowsissa D:.

Lopuksi napsauta OK aloittaaksesi tikun luomisen. Toimenpide kestää jonkin aikaa. Se voi näyttää pysähtyvän casper/filesystem.squashfs-tiedoston kohdalle, mutta näin ei ole. Kyseinen tiedosto on vain melko iso ja siinä kestää pitemmän aikaa. Toimenpiteen loputtua tulee ilmoitus, josta klikataan joko Lopeta Unetbootinin sulkemiseksi tai Käynnistä uudelleen tietokoneen uudelleenkäynnistämiseksi.USB-tikun valmistelun jälkeen siirry asennusoppaaseen
Lisätietoa

Tietokoneen käynnistäminen muistitikulta

Jotta tietokone saataisiin käynnistettyä muistitikulta, sen täytyy olla määritelty käynnistettäväksi levyksi tietokoneen järjestelmäasetuksissa. Tässä hommassa tietokoneen tai sen emolevyn ohjekirja on hyödyllinen. Mikäli ohjekirjaa ei ole tai siinä ei kerrota tästä aiheesta, voit kokeilla soveltaa seuraavaa ohjetta.

Tietokoneen käynnistäminen USB-tikulta vaatii usein jonkin tietyn näppäimen painamista heti tietokoneen virtojen kytkemisen jälkeen. Mm. Toshiba ja Lenovo-laitteilla näppäin on usein F12, Apple-laitteilla C-kirjain, osalla Asus-laitteista Tab (sarkainnäppäin) ja joillain muilla laitteilla esim. Del, Esc, tai F2. Yleensä tämä näppäin myös vilahtaa tietokoneen ensimmäisessä näkyvässä logokuvassa pikaisesti.

Mikäli valintaa käynnistää USB-tikulta ei suoraan näy löydettyäsi toimivan näppäimen, koneen EFI/BIOS-asetuksissa asetuksista on etsittävä Boot-kohta josta valitaan käynnistysjärjestykseen (Boot order) ensimmäiseksi USB-muistitikku. Monesti tikku ilmestyy kiintolevyjen (Hard Disk Drives) kohdalle, jolloin se täytyy asettaa niistä ensimmäiseksi. Lopuksi siirrytään Exit-kohtaan ja valitaan lopetus ja muutosten tallentaminen (Exit and Save changes). Tällöin tietokone käynnistyy uudelleen ja sen pitäisi käynnistyä muistitikulta.

Ongelmat kirjoitetuissa USB-tikuissa / Edistynyt tapaa kirjoittaa USB-tikku Ubuntussa

Käynnistyslevyn luonti -ohjelmassa on ollut tunnettuja bugeja, mikäli yritetään luoda eri version Ubuntu-USB-tikkua kuin käynnissä oleva Ubuntu-järjestelmä. Täten ennen bugikorjausta Ubuntu 14.04 LTS -USB-tikun luonti Ubuntu 14.10:stä ei toiminut. Bugikorjauksen avulla tämäkin toimii jälleen.

Aiemmin on esitetty ratkaisuna dd-komentorivikomennon käyttöä. Esimerkki: dd if=ubuntu-14.04.1-desktop-amd64.iso of=/dev/sdb.

dd-komento ei kuitenkaan toimi nykyään, joten nämä ohjeet ovat vääriä. Myöskään unetbootinin käyttö Ubuntussa ei ole suositeltavaa

USB-tikun tyyppi Käynnistyslevyn luonti -sovellukselle

Teknisenä huomautuksena: jotta tyhjentäminen ja tikun käyttö onnistuisi, USB-tikun tulee olla ns. tavallinen. Tämä tarkoittaa fat32-tiedostojärjestelmää, osiotaulua ja yhtä osiota.

Englanninkieliset oheet kuvien kera

Jos haluat opastusta kuvien kera tai vain lukea lisää USB-asennustikun luomisesta, voit lukea seuraavien linkkien takana olevia ohjeita. Windows-ohjeessa käytetään vaihtoehtoista Pendrive Linux -ohjelmaa tikun luomiseen, ja Mac OS -ohjeessa ohjeistetaan käyttämään järjestelmän omia, alemman tason toimintoja.

Kotisivuilta ladatun Unetbootinin käyttö Ubuntussa

Huom: Unetbootinin käyttö ei ole suositeltavaa, käytä Käynnistyslevyn luontia

Ubuntussa Unetbootin on saatavissa pakettivarastoista, joten voit asentaa sen http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Ohjelmien_asentaminen_ja_pakettivarastot pakettienhallinnalla.

Mikäli kuitenkin latasit Unetbootinin Linux-version sen kotisivuilta paketinhallinnan sijaan, täytyy sille asettaa suoritusbitti, jotta se voidaan ajaa. Ubuntussa se voidaan tehdä seuraavasti, klikkaa ladattua tiedostoa oikealla hiiren napilla ja valitse Ominaisuudet. Valitse Oikeudet-välilehti ja merkitse kohta Salli tiedoston suoritus ohjelmana. Lopuksi klikkaa Sulje-painiketta.