Ubuntu 6.06 LTS / 6.10 -asennusopas

Tervetuloa Ubuntun asennusoppaaseen. Voit kokeilla Ubuntua CD-levyltä ilman mitään muutoksia koneellesi. Tämä sama opas sopii soveltaen myös Ubuntun rinnakkaisversioiden asentajille (huom. Edubuntun asentajat omat ohjeet).

Ubuntu 7.04:n asennusopas täällä: Asennusopas_7.04.

Ubuntu toimii useimmissa nykyaikaisissa tietokoneissa, mutta joidenkin lisälaitteiden kanssa voi olla ongelmia. Monet laitevalmistajat eivät noudata standardeja tai tee minkäänlaista yhteistyötä Linux-yhteisön kanssa. Kannattaa siis kokeilla Ubuntun käynnistyttyä CD-levyltä (katso alempana), että oheislaitteesi toimivat Ubuntun kanssa yhteen. Laitehankintoja tehtäessä kannattaa vaatia tuotteelta toimivuutta Linuxissa.

Tärkeää: kokonaisen käyttöjärjestelmän asentaminen on aina riskialtista, vaikka se oltaisiinkin tehty mahdollisimman sujuvaksi. Jos sinulla on entuudestaan koneessasi käyttöjärjestelmä, ja haluaisit pitää sen tietoineen etkä tyhjentää tietokoneesi koko kovalevyä Ubuntua varten, on suositeltavaa varmuuskopioida tärkeimmät tiedostosi esim. CD-levylle. Myös Ubuntun asennusohjelmaa tulee silloin käyttää erityisen tarkkaavaisesti, sillä asennusohjelmalla on mahdollista poistaa kaikki koneella entuudestaan oleva tieto.

Kuvasarja asennuksesta ohjeiden kera

Asennusopas alkaa siitä, kun olet käynnistämässä Ubuntua joko saamaltasi CD-levyltä tai itse kirjoittamaltasi CD-levyltä (katso Ubuntu_CD -sivulta ohjeet levykuvan lataamisesta ja kirjoittamisesta).

1. Aloitusvalikko. Koneesi on käynnistynyt Ubuntun CD-levyltä. Valitse F2-näppäimellä ja nuolinäppäimillä kieleksi suomi (huom. osa suomennoksista tulee käyttöön vain jos asennat Ubuntun). Voit halutessasi varmuuden vuoksi tarkistaa CD-levyn eheyden valitsemalla valikon kolmannen valinnan. Valitse lopulta ensimmäinen valinta ("Käynnistä Ubuntu") ja paina Enter. Huom! Jos et saa tätä ensimmäistä ruutua näkyviin, muista katsoa koneesi ohjeet siitä miten tietokone käynnistetään CD-levyltä.

http://www.ubuntu-fi.org/images/ubuntu6.06-asennus/ubuntu6.06-asennus01.png

2. Ubuntun työpöytä. Voit tutustua Ubuntuun käyttämällä sitä CD-levyltä. Kannattaa kokeilla, että Ubuntu on tunnistanut tietokoneesi verkkoyhteyden ja ääniominaisuudet oikein. Valikoista löydät mm. WWW-selaimen, ja erilaisia katseltavia ja soitettavia mediatiedostoja löytyy työpöydän Examples-kansiosta. Jos kaikki toimii ja haluat siirtyä asennukseen, kaksoisnapsauta Install ("Asenna") -kuvaketta työpöydältä. Huom! Ubuntun käyttäminen pelkältä CD-levyltä on hidasta, eivätkä siellä tekemäsi dokumentit tallennu. Jos et saa työpöytää näkyviin, tietokoneesi jokin laite ei välttämättä ole yhteensopiva Ubuntun kanssa.

http://www.ubuntu-fi.org/images/ubuntu6.06-asennus/ubuntu6.06-asennus03.jpg

3. Tervetuloa. Asennus alkaa. Valitse käytettäväksi kieleksi suomi, jos sitä ei ole valmiiksi valittu, ja siirry seuraavaan vaiheeseen napsauttamalla Forward ("Eteenpäin") -painiketta.

http://www.ubuntu-fi.org/images/ubuntu6.06-asennus/ubuntu6.06-asennus11.png

4. Mikä on sijaintisi?. Valitse sijaintisi aikavyöhykkeen valitsemista varten. Yleensä valmiiksi on jo valittuna Helsinki/Suomi. Tarkista myös että kellonaika on oikein.

http://www.ubuntu-fi.org/images/ubuntu6.06-asennus/ubuntu6.06-asennus12.jpg

5. Näppäimistön asettelu. Valitse näppäimistön asetteluksi suomalainen näppäimistö (6.10:ssä "Finland"), ellei sitä ole jo valittu. Voit kokeilla kirjoittamista (esim. että ä- ja ö-kirjaimet toimivat) tarjolla olevaan laatikkoon.

http://www.ubuntu-fi.org/images/ubuntu6.06-asennus/ubuntu6.06-asennus13.png

6. Kuka olet? Täytä kentät haluamillasi tiedoilla. Pidä valitsemasi salasana hyvin mielessäsi. Tietokoneen nimellä ei tavallisesti ole juuri merkitystä, joten voit pitää sen oletusarvoisena tai laittaa siihen oman keksimäsi nimen.

http://www.ubuntu-fi.org/images/ubuntu6.06-asennus/ubuntu6.06-asennus14.png

7. Levytilan valmistelu. Tämä on usein tärkein (tietojen säilyttämisen kannalta), ja mahdollisesti hankalin kohta asennuksessa. Levytilan valmistelussa, eli osioinnissa, määritellään, mikä osa tietokoneesi kovalevystä (massamuisti, jonne kaikki ohjelmat ja dokumentit tallennetaan) annetaan Ubuntulle. Kuvassa olevassa esimerkissä Ubuntua ollaan asentamassa entuudestaan tyhjälle tietokoneelle.

http://www.ubuntu-fi.org/images/ubuntu6.06-asennus/ubuntu6.06-asennus15.png

Automaattisesti toimivat vaihtoehdot ovat lueteltu alla. Jos mahdollista, käytä aina jotain näistä - ne eivät vaadi osioinnin tekoa käsin.

7-1. Tyhjennä koko levy. Jos sinulla ei ole entuudestaan koneelle asennettuna käyttöjärjestelmää, tai jos et tarvitse toista käyttöjärjestelmää ja sinulla on jo kaikki dokumenttisi varmuuskopioituina niin ettet tarvitse kovalevyllä entuudestaan olevia tietoja.

7-2. Muuta osion kokoa ja käytä vapautuvaa tilaa. Jos haluat säilyttää entisen käyttöjärjestelmäsi ja/tai olemassa olevalla osiolla olevat dokumenttisi ja muut tiedostot. Liukusäätimellä valitaan pienennettävän osion uusi koko (Ubuntulle annetaan jäljelle jäävä tila), prosentteina osion nykyisestä koosta. Sen voi asettaa esimerkiksi puoleen väliin (50%). Automaattista osion koon muuttoakin käytettäessä tulee virhetilanteiden varalta kaikki tärkeä olla valmiiksi varmuuskopioituna.

7-3. Käytä suurinta yhtenäistä vapaata tilaa. Jos koneellasi on jo valmiiksi vapaata (varaamatonta) tilaa käytettäväksi. Tätä valintaa käytettäessä muuhun osaan kovalevystä ei kosketa.

8. Muokkaa itse osiotaulua / Liitoskohtien valmistelu. Jos muokkaat itse osiotaulua, tai sinulle esitetään "Liitoskohtien valmistelu"-ikkuna, katso Osiointi-sivulta lisätietoja.

9. Valmiina asennukseen. Levytilan valmistelun jälkeen näytetään yhteenvetoruutu (6.10:ssä hieman erinäköinen). Jos kaikki vaikuttaa oikealta, napsauta painiketta Install ("Asenna"). Muussa tapauksessa voit palata tekemään muutoksia.

http://www.ubuntu-fi.org/images/ubuntu6.06-asennus/ubuntu6.06-asennus18.png

10. Asennetaan järjestelmää Ubuntua asennetaan ja tarvittavia kielipaketteja ladataan verkosta. Asennus voi kestää kymmeniä minuutteja.

http://www.ubuntu-fi.org/images/ubuntu6.06-asennus/ubuntu6.06-asennus20_orig.png

11. Asennus on valmis Nyt voit joko jatkaa Ubuntun kokeilua CD-levyltä, tai käynnistää tietokoneesi juuri asennettuun kokonaiseen Ubuntu-järjestelmään. Käynnistettäessä konetta uudestaan pysähdytään kohtaan, jossa pyydetään ottamaan CD-levy pois asemasta ja painamaan Enter-näppäintä.

http://www.ubuntu-fi.org/images/ubuntu6.06-asennus/ubuntu6.06-asennus21_orig.png

Kirjautumisruutu. Tietokone on käynnistynyt uuteen Ubuntu-järjestelmään. Voit kirjautua sisään aiemmin antamallasi käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Kuvia-sivulla näet esimerkkejä ohjelmista jotka tulevat Ubuntusi mukana. Lisätietoja Ubuntun käytöstä voit lukea esimerkiksi Ubuntu tutuksi -wikikirjasta tai muista Ohjeita-sivulta löytyvistä lähteistä.

http://www.ubuntu-fi.org/images/ubuntu6.06-asennus/ubuntu6.06-asennus22.png


Asennusoppaan tekijänoikeudet: Timo Jyrinki. Sivun sisältö on käytettävissä valintasi mukaan GNU Free Documentation -lisenssillä (ilman kansitekstejä tai vakiolukuja) ja/tai Creative Commonsin Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kuvien osalta täytyy kuitenkin muistaa että Ubuntu on Canonical:n tavaramerkki, joten vaikka niitä saa vapaasti edelleenjakaa, ne eivät ole mainittujen lisenssien alla käytettävissä mihin tahansa tarkoitukseen.