Dynaaminen DNS

Usein poissa kotoa ollessa tulee tarve ottaa yhteys omaan kotikoneeseen SSH -tai VNC-yhteydellä, mutta usein tämä on hankalaa, koska usein miten kotitalouksiin tulvevissa laajakaistoissa on dynaaminen ip-osoite, joka vaihtuu aina aika ajoin. Tämä voidaan kiertää käyttämällä jotain Dynaamista DNS-palvelua. Idea on siinä, että kone tarkistaa tietyin väliajoin onko koneen ip-osoite vaihtunut, jos on niin silloin päivitetään uusi osoite palveluntarjoajan palvelimelle, joka taas ohjaa sen osoitteen johonkin helpommin muistettavaan domain-nimeen.

dy.fi

Yksi hyvä ja ilmainen palvelu on suomalainen dy.fi. Heiltä saa siistin ja helposti muistettavan domainin muotoa omaosoite.dy.fi. Päivityksen voi hoitaa joko heidän sivuiltaa löytyvällä perl-ohjelmalla tai yksin kertaisesti käyttäen wgetiä ja crontabia joiden käytön opastan tässä.

Päivitys tapahtuu ajamalla seuraava komento. Korvaa vain käyttäjätunnus, salasana ja omaosoite omilla vastaavillasi.

$ wget --delete-after --no-check-certificate --no-proxy --user=käyttäjätunnus --password=salasana https://www.dy.fi/nic/update?hostname=omaosoite.dy.fi

Ja tadaa nyt omaosoite.dy.fi osoittaa omaan ip-osoitteeseesi.

Seuraavaksi asetaan homma toimimaan automaattisesti ip:n muutoksen varalle crontabiin.

$ crontab -e

Mikäli avautuvan editorin kanssa menee sormi suuhin niin voit vaihtaa sen komennolla:

$ export EDITOR=editorisi

Tallenna aukeavaan tiedostoon seuraava rivi:

00 */3 * * * wget --delete-after --no-check-certificate --no-proxy --user=käyttäjätunnus --password=salasana https://www.dy.fi/nic/update?hostname=omaosoite.dy.fi

Tämä esimerkki päivittää/tarkistaa ip-osoitteen joka kolmas tunti.

Tuo wget-komento kannattenee myös lisätä /etc/rc.local-tiedostoon jolloin se ajetaan aina koneen käynnistyksen yhteydessä, koska yleensä ip-osoite vaihtuu kun se on ollut käyttämättä tarpeeksi kauan (tietokone sammutettuna) ja operaattorisi vapauttaa sen muiden käyttöön. Näin ollen sen päivittäminen käynnistyksen yhdeydessä voi olla hyvinkin fiksua.

Linkkejä