Tämä ohje käsittelee Ubuntun vanhaa jakeluversiota, eikä sitä välttämättä voi hyödyntää nykyisten Ubuntun versioiden kanssa. Voit auttaa Ubuntu Suomea päivittämällä ohjeen ajan tasalle.

(rekisteröidy tai kirjaudu sisään wikin etusivulla muokataksesi tätä sivua)

Matkapuhelin modeemina

Sisällysluettelo

Tässä ohjeessa selvitetään miten Ubuntulla varustettu tietokone voidaan saada nettiin käyttäen matkapuhelinta jossa on joko 3G-, EDGE- tai GPRS-valmius. Yhteys voidaan luoda joko Bluetoothin tai datakaapelin kautta. Myös infrapunan avulla homma saattaa olla mahdollista, mutta sitä ei käsitellä tässä vielä. Homman pitäisi toimia niin Ubuntulla, Kubuntulla kuin Xubuntullakin. Yhteydenottoa varten ei tarvita mitään lisäpaketteja vaan yhteys otetaan Ubuntun asennuksen mukana tulleilla soitto-ohjelmilla.

Keskustelua näistä ohjeista täällä.

0. Mobiililaajakaistat

Mobiililaajakaistat toimivat Ubuntu 8.10:ssä suoraan verkon hallintakuvakkeen kautta.

  1. Kytke kaapeli mobiililaajakaistan (3G-modeemi) ja tietokoneen välille
  2. Jos verkon asetusten tekoa ei tarjota, napsauta Ubuntun työpöydän oikeasta yläreunasta verkon hallintakuvaketta hiiren oikealla painikkeella ja valitse Muokkaa yhteyksiä.... Sen jälkeen napsauta Mobiililaajakaista-välilehdeltä Lisää.

  3. Valitse matkapuhelinoperaattorisi ja muut asetukset avustetussa mobiililaajakaistan asetusten teossa, ja napsauta lopulta Toteuta

  4. Nyt voit yhdistää mobiililaajakaistan kautta Internetiin valitsemalla mobiililaajakaistan verkon hallintakuvakkeen vasemman hiiren painikkeen valikosta.

Mokkulan käyttöönotto vanhemmissa Ubuntuissa linux.fi-wikistä: Huawei E220/E270 (Linux.fi).

I. Matkapuhelimen kautta datakaapelilla

Jos käytät Ubuntu 8.10:tä, voit käyttää puhelintasi datakaapelilla Mobiililaajakaistana yhtä helposti kuin erillisiä mobiililaajakaistalaitteita.

  1. Kytke kaapeli puhelimen ja tietokoneen välille. Nokia S60 -puhelimissa valitse USB-yhteysmuodoksi "PC Suite".
  2. Jos verkon asetusten tekoa ei tarjota, napsauta Ubuntun työpöydän oikeasta yläreunasta verkon hallintakuvaketta hiiren oikealla painikkeella ja valitse Muokkaa yhteyksiä.... Sen jälkeen napsauta Mobiililaajakaista-välilehdeltä Lisää.

  3. Valitse matkapuhelinoperaattorisi ja muut asetukset avustetussa mobiililaajakaistan asetusten teossa, ja napsauta lopulta Toteuta

  4. Nyt voit yhdistää matkapuhelimesi kautta Internetiin valitsemalla mobiililaajakaistan verkon hallintakuvakkeen vasemman hiiren painikkeen valikosta.

Vanhemmissa Ubuntuissa joudut seuraamaan alempaa Bluetooth-ohjeista ohjetta otsikosta "Yhteysasetusten tekeminen ja yhdistäminen" eteenpäin.

II. Matkapuhelimen kautta Bluetoothin yli

II.a. Matkapuhelimen kautta Bluetoothin yli (Ubuntu 8.10 + Blueman 1.1 + Connection Manager 0,7)

Avaa Järjestelmä -> Ylläpitö -> Ohjelmalähteet. Mene välilehdelle "kolmas osapuoli" ja paina Lisää lisätäksesi seuraavat kohdat, kumpikin erikseen:

deb http://ppa.launchpad.net/blueman/ppa/ubuntu intrepid main
deb-src http://ppa.launchpad.net/blueman/ppa/ubuntu intrepid main

Seuraavaksi tee työpöydälle uusi tiedosto (Luo asiakirja -> Tyhjä tiedosto) ja nimeä se "key.key". Tämän jälkeen avaa tiedosto tekstieditorilla ja liitä siihen alla oleva bluemanin ohjelmistojen allekirjoitus:

-----BEGIN PGP PUBLIC KEY BLOCK-----
Version: SKS 1.0.10
mI0ESXdhSgEEANHQYiA3beVTW6fb+CoRTyGwBybdgRetQ7/Pi6pSC44Gfd0J1z52sMYkm2MF
wg94pt/gRsx8UaCySoIiBp5FNFcOP5+wZQsQJcKSDQFG7QPJ2izkoUOhZSCHLOkefiru0DKt
maJ+VAhIKU0vEP80sou9mtnhGNumbMtzEMxezUbjABEBAAG0KkxhdW5jaHBhZCBQUEEgZm9y
IEJsdWVtYW4gRGV2ZWxvcG1lbnQgVGVhbYi2BBMBAgAgBQJJd2FKAhsDBgsJCAcDAgQVAggD
BBYCAwECHgECF4AACgkQaxWrkZUdweLSPAP+JbBBMqFge3a/ob3c8t2bLWkhs/5czJ1p5PPI
8lZeyjYF5N7FiuqtiS6joxk1z/w84lYU48JEQRvXTaI1VOQhjV5dHsuFCK4/9hKGWnb3JYDz
XEds+4UrSetPZ6lsXW1sEEwQNI8Jo5u1BaOqn3WgM936pZve48bXXHgsN0OaSl8=
=zUgC
-----END PGP PUBLIC KEY BLOCK-----

Mene Ohjelmalähteet-ikkunan Varmennus-välilehdelle ja Tuo tekemäsi avaintiedosto. Vastaa mahdolliseen kysymykseen myöntävästi. Kun Blueman on lisätty ohjelmalähteisiin avaa Synaptic-pakettienhallinta (Järjestelmä -> Ylläpito -> Synaptic-pakettienhallinta). Kirjoita pikahakuun "Blueman". Valitse kumpikin ohjelma asennettavaksi. Apuohjelmat-valikkoon asennuksen päätyttyä ilmestyy Blueman. Mikäli ohjelmaa ei ilmesty valikkoon, voit käynnistää sen edelleen komentoriviltä komennolla

blueman-manager

Luo puhelimestasi paritus tietokoneesi kanssa, ellet ole sitä jo tehnyt. Tämä onnistuu parhaiten lisäämällä tietokoneesi luotettujen laitteiden listallepuhelimen bluetooth-käyttöliittymästä.

Paina Edit -> Services ja ruksi sekä valitse "Serial". Oikealla puolella on "configure" nappi, josta tulisi nyt painaa. "Add new serial port", Host kohtaan valitse puhelimesi ja Servise kohtaan "Dial-Up Networking". Valitse puhelimesi listalta ja ruksi sen jälkeen "This is a GSM/GPRS/EDGE/3G dialup connection". Voit sulkea ikkunan ja Connection manager pitäisi tunnistaa puhelimesi ja kysyy asetuksia. Jos olet käyttänyt puhelinta kaapelilla aiemmin, niin pitäisi yhteys näkyä samallalailla kuin kaapelilla aiemmin.

Ongelmatilanteita

Mikäli bluetooth-yhteys ei toimi, tietokone katkaisee yhteyden hetken kuluttua B-ikonin sytyttyä kännykässä, poista laitteiden paritus kännykästä. Tarpeen vaatiessa käynnistä myös kännykkä uudelleen. Ongelmia esiintyy erityisesti Series 60-sarjan Nokialaisissa.

Mikäli bluetooth-yhteys toimii heti asennuksen jälkeen, mutta nettiin pääseminen ei onnistu, käyttöjärjestelmän uudelleenkäynnistäminen saattaa auttaa.

II.b. Matkapuhelimen kautta Bluetoothin yli vanhemmilla ubuntuilla

Bluetooth-yhteyden välityksellä yhteyden muodostaminen vaatii vielä suhteettoman hankalia toimenpiteitä. Jos et ole valmis suurempaan asetusten tekemiseen, on tällä hetkellä hyvin suositeltavaa käyttää matkapuhelinta kaapelin kautta. Bluetoothin yli yhteydet toimivat kyllä moitteetta, mutta asetuksia ei voi vielä tehdä helposti verkon hallintakuvakkeen kautta.

Parita ensin puhelin tietokoneen kanssa. (Nokia N70: yhdeydet –> Bluetooth –> laiteparit –> lisää uusi laite). Parituksen voi tehdä myös Ubuntun käynnistyspaneelin Bluetooth-ikonia hiiren oikealla napilla klikkaamalla ja valitsemalla Browse for devices. Parituksen epäonnistuminen saattaa johtua ISCAN:n puuttumisesta. Homman voi tarvittaessa korjata näillä komennoilla:

$ sudo hciconfig hci0 down
$ sudo hciconfig hci0 up PISCAN

Ja sitten asiaan. Puhelimen Bluetooth-tietojen selvittämiseksi laitteen on oltava näkyvissä muille laitteille vaikka paritus onkin jo tehty.

Ensiksi pitää selvittää mikä on matkapuhelimen mac-osoite:

$ hcitool scan

Tulostuu esimerkiksi seuraavaa:

00:15:A0:7A:1D:5A       Epelin N70

Sen jälkeen selvitetään kanava josta dial-up-palvelua kutsutaan:

$ sdptool search --bdaddr 00:15:A0:7A:1D:5A DUN

Tulostuu esimerkiksi seuraavaa:

Service Name: Dial-Up Networking
Service RecHandle: 0x1000f
Service Class ID List:
  "Dialup Networking" (0x1103)
Protocol Descriptor List:
  "L2CAP" (0x0100)
  "RFCOMM" (0x0003)
    Channel: 3
Language Base Attr List:
  code_ISO639: 0x454e
  encoding:    0x6a
  base_offset: 0x100
Profile Descriptor List:
  "Dialup Networking" (0x1103)
    Version: 0x0100

Kanava katsotaan palvelun Dial-Up Networking alta. Tässä tapauksessa kanava on siis kolme (Channel: 3).

Bluetooth-asetusten käyttöönotto

Muokkaa tiedostoa /etc/bluetooth/rfcomm.conf vastaavaksi seuraavan kanssa:

rfcomm0 {
bind yes;
#
# # Puhelimen mac-osoite
device 00:15:A0:7A:1D:5A;
#
# # RFCOMM kanava
channel 3;
#
# # Yhteyden kuvaus
comment "Nokia N70";
}

Tämän jälkeen käynnistä Bluetooth-palvelu uudestaan.

$ sudo /etc/init.d/bluetooth restart

Yhteysasetusten tekeminen ja yhdistäminen

Yhteysasetukset voidaan tehdä joko käsin tekstitiedostoja editoimalla työpöytä- ja jopa jakeluriippumattomasti, tai sitten QT-pohjaisella KPPP-ohjelmalla.

Yhteysasetukset graafisella KPPP-asetustyökalulla

KDE- ja Kubuntu-käyttäjät voivat helpottaa elämäänsä tekemällä osan konfiguroinneista KPPP-ohjelmalla. Bluetooth asetuksia kuitenkin pitää edelleen säätää käsin kohdissa Bluetooth ja Bluetooth asetukset neuvotuilla tavoilla.

Avataan KPPP-ohjelma, tämä löytyy K-menun valikosta Internet tai käyttämällä Katapult-pikakäynnistintä painamalla alt+välilyönti ja kirjoittamalla kpp<enter>. Kuvaruutukaappaukset ovat toistaiseksi englanniksi, mutta ohjeita seuraamalla voi helposti täyttää oikeat kohdat myös kotimaisella.

Valitaan pääikkunasta kohta "Configure" ja täältä välilehti "Accounts". Luodaan uusi yhteystieto "New" painikkeella. Annetaan yhteydelle nimi. Kuvassa esimerkkinä "Saunalahti". Lisätään numero jolla yhteys avataan, kuvassa "*99#". Autentikoinniksi valitaan "Script-based" ja hyväksytään tiedot painamalla "OK".

kpppnewisp.png

Valitaan välilehti "Modem" ja lisätään uusi modeemi. Annetaan modeemille nimi. Omassa tapauksessa N91. Valitaan laitteeksi joko "/dev/rfcomm0" Bluetooth yhteyksille tai "/dev/ttyACM0" kaapeleilla. Flow control on "Hardware [CRTSCTS], Line termination "CR" ja Connection speed "921600".

kpppnewmodem.png

Valitaan samasta ikkunasta välilehti "Modem" ja sieltä "Modem Commands"

kpppnewmodemcommands.png

Täällä lisätään kohtaan "Initialization string 2:" palveluntarjoajan ilmoittama komentosarja. Saunalahden tapauksessa "AT+CGDCONT=1,"IP","internet.saunalahti","0.0.0.0",0,0". Ainakin Nokia 6121c puhelin reagoi edellä mainittuun komentosarjaan vastauksella ERROR. Toimiva komentosarja uudemmilla Nokialaisilla on "AT+CGDCONT=1,"IP","internet".

Hyväksytään asetukset ja palataan aloitusikkunaan painamalla "OK" nappuloita.

kpppmain.png

Painetaan "Connect" nappulaa ja nautitaan hienosta yhteydestä.

Yhteyden tilaa voi tarkastella ohjauspaneelissa olevasta kuvakkeesta ja samaisesta kuvakkeesta voi yhteyden myös katkaista.

Virhetilanteita KPPP:tä käytettäessä

Jos saat virheilmoituksen "Can't open option file /etc/ppp/peers/kppp-options: Permission denied." niin sen saat korjattua komennolla:

$ sudo chgrp dip /etc/ppp/peers

Jos yhteys näyttää muodostuvan, mutta "netti ei toimi", joudut ehkä lisäämään nimipalvelimet käsin. Valitse KPPP:ssä "Configure", "Accounts", "Edit" ja "DNS"-niminen välilehti. Lisää palveluntarjoajan sivustolta löytyvät nimipalvelinten IP-osoitteet. Elisan tapauksessa ne ovat 193.229.0.40 ja 193.229.0.42.

Varmista myös, ettei Firefoxissa ole valittuna "Tiedosto"-valikon kohta "Työskentele yhteydettömässä tilassa".

Asetukset käsin

Tehdään esimerkkinä asetukset Saunalahtea varten. Alempana lista muiden operaattoreiden asetuksista.

Yhteysasetukset tulevat hakemistoon /etc/ppp/peers/ eli luo esimerkiksi tiedosto /etc/ppp/peers/saunalahti ja laita sinne seuraavat asetukset. Käy tiedosto läpi ja muuta sinne tarvittavat kohdat itsellesi sopiviksi. Tässä esimerkissä yhteys puhelimeen otetaan Bluetoothilla.

## Operaattorin tunnus ja salasana.
## Saunalahti
user "none"
password 12346
## Yhteydenluontiscripti
connect /etc/ppp/saunalahti-connect-chat
## Yhteyden katkaisu
disconnect /etc/ppp/saunalahti-disconnect-chat
# Miten puhelin on liitetty
#/dev/ttyACM0    # Datakaapeli.
/dev/rfcomm0     # Bluetooth
## Sarjaportin nopeus
921600
## Ei laitetaan ohjelmaa taustalle pyörimään
nodetach
## Debug moodi päälle niin nähdään vähän tietoa yhteydenotosta
debug
## Näytetään salasana debug viesteissä. Ei mitään syytä piilottaa.
show-password
## Älä koske näihin :)
lcp-echo-failure 0
lcp-echo-interval 0
crtscts
local
0.0.0.0:0.0.0.0
noipdefault
ipcp-accept-local
defaultroute
usepeerdns
novj
nobsdcomp
novjccomp
nopcomp
noaccomp
noccp
noauth
mtu 1500
mru 1500
asyncmap 0xa0000

Luodaan seuraavaksi scripti joka luo yhteyden. Varmistu että yhteysasetus -tiedostossa on oikeat polut tähän. Luo tiedosto /etc/ppp/saunalahti-connect-chat seuraavalla sisällöllä:

exec chat                                               \
        TIMEOUT         5                               \
        ECHO            ON                              \
        ABORT           '\nBUSY\r'                      \
        ABORT           '\nERROR\r'                     \
        ABORT           '\nNO ANSWER\r'                 \
        ABORT           '\nNO CARRIER\r'                \
        ABORT           '\nNO DIALTONE\r'               \
        ABORT           '\nRINGING\r\n\r\nRINGING\r'    \
        ''              AT                              \
        OK              ATH                             \
        OK              ATE1                            \
        TIMEOUT         22                              \
        OK              'AT+COPS=1,2,24405'             \
        OK              'AT+CGDCONT=1,"IP","internet.saunalahti","0.0.0.0",0,0' \
        OK              ATD*99#                         \
        CONNECT         ""

Ylläolevassa skriptissä oleva AT+COPS -komento pakottaa nettitikun pysymään Elisan verkossa. Tämä on tärkeää, jotta vältytään järkyttäviltä datamaksuilta liikuttaessa lähellä ulkomaiden rajaa, esimerkiksi Tornionlaaksossa. Muut suomalaiset kännykkäverkko-operaattorit käyttävät seuraavia numeroita:

Elisa (Saunalahti)

24405

dna

24412

TeliaSonera

24491

Ja vastaavasti scripti jolla yhteys katkaistaa tiedostoon /etc/ppp/saunalahti-disconnect-chat ja sinne tulee seuraavaa:

exec /usr/sbin/chat -V -s -S \
ABORT "BUSY" \
ABORT "ERROR" \
ABORT "NO DIALTONE" \
SAY "\nSending break to the modem\n" \
"" "K" "" "K" "" "K" "" \
"+++ATH" "" "+++ATH" "" "+++ATH"

Annetaan niille suoritusoikeudet.

$ sudo chmod +x /etc/ppp/saunalahti-*

Yhteysavataan komennolla

$ pon saunalahti

Ja sitten surffaamaan

Surffaamisen voi lopettaa oikeaoppisesti toisessa päätteessä komennolla:

$ poff saunalahti

Sana "saunalahti" tulee /etc/ppp/peers/ -hakemistoon tallennetun tiedoston mukaan. Ctrl+C:llä voi myös katkaista yhteyden. Kännykän (ainakin Nokia N70) Connection mangerilla voi seurata yhteyden käyttöä. Näyttää mm. sen hetkiset down/up nopeudet ja siirretyn datamäärän.

Muut operaattorit

Voit yrittää kysellä operaattoriltasi omia asetuksiasi, jos ne eivät jo ole tässä. Katso myös tähän ohjeeseen liittyvä viestiketju josko sinne olisi asetuksia postattuna.

Testatut matkapuhelimet

Vaikka joidenkin kohdalla lukee, että Bluetooth-yhteys epäonnistui, se ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, etteikö modeemiyhteys voisi toimia sen kautta. Yhteyden epäonnistuminen on todennäköisesti johtunut yleisemmistä Bluetooth-ongelmista, kuten parittamisen epäonnistumisesta.

Yhteyden muodostaminen automaattisesti

Voit asettaa tietokoneen muodostamaan yhteyden automaattisesti ilman NetworkManagerin apua. Tämä helpottaa nettiyhteyden muodostamista, koska käyttäjän ei tarvitse kuin laittaa nettitikku koneeseen kiinni, jolloin yhteys muodostuu automaattisesti. Tämä onnistuu udev-skriptin avulla seuraavasti:

Kirjoita tiedostoon /lib/udev/nettitikku:

{{{#!/bin/bash # # Kaksi sekuntia on hihavakio, kokeile suurempaa tarvittaessa.

(

)&}}}

Kirjoita tiedostoon /etc/udev/rules.d/90-linkit.rules:

ENV{ID_NM_MODEM_GSM}=="1", SYMLINK+="nettitikku", RUN+="/lib/udev/nettitikku"

Näiden muutosten jälkeen käynnistä udev uudelleen komentamalla:

/etc/init.d/udev restart

Ylläoleva muutos luo myös linkin /dev/nettitikku, jota voi käyttää PPP:n asetuksissa. Laitenimi on pysyvä, eikä esimerkiksi muut USB-liitännäiset sarjaliikennelaitteet sekoita nimeämistä.

Nopeuksien parantaminen

3G-kännykät ja nettitikut valitsevat, ovatko ne yhteydessä GSM- vai UMTS-verkkoon. Valinta toimii yleensä ihan hyvin, mutta ajoittain tiedonsiirtoa hidastaa hyppiminen verkkojen välillä. Tällöin laite voidaan pakottaa joko GSM- tai UMTS -verkkoon. Lisää luvussa "Asetukset käsin" esitellyn connect-chat-tiedoston AT+COPS -rivin loppuun tummennettu osuus:

Mikäli UMTS-verkkoon pakottamisenkaan jälkeen laite ei pääse UMTS-verkkoon, kannattaa tarkistaa UMTS-verkon peitto kännykkäoperaattorin kartoista. Mikäli UMTS-verkon kuuluvuuden raja on muutamien kilometrien päässä, kannattaa kokeilla talon katolle asennettavia suunta-antenneja. Antenneja myyvät mm. seuraavat verkkokaupat:

Linkkejä

Liite A: PPP-tarjotinkuvake eli yhteyden kytkentä ja liittymien välillä vaihtaminen

http://img354.imageshack.us/img354/9587/ppptrayiconam0.png

Yksinkertainen ohjelma, jolla voi käyttää pon- ja poff-komentoja (yhteyden kytkentä) ilmoitusalueen kuvakkeesta sekä vaihtaa toisen liittymän asetukset käyttöön. Ohjelmaa voidaan käyttää, jos yhteysasetukset ovat tehty vanhemmilla Ubuntun versioilla tai 8.10:ssä muuten vain käsin.

www.getdeb.net/app/PPP+Tray+Icon

Liite B: Vaihtoehtoinen Huawei-ohje (mm. Dna mokkula)

Tämä liite on vanhentunut, katso sivun yläosasta vinkki Mobiililaajakaistan käyttöön käyttäen Ubuntu 8.10:n verkonhallintakuvaketta.

Dna-mokkulan (Huawei e220) asennus.

Katso linux.fi:n ohje linkistä tämän sivun yläosassa. Tämä ohje on hankalampi ja virhealttiimpi, koska Vodafonen oman ohjelman toimivuudesta ei ole takeita.

Keskustelua huaweista jne täällä: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=10480.msg74840#msg74840

Lataa Vodafone mobile connect tästä (uusin .deb tiedosto)https://forge.vodafonebetavine.net/frs/?group_id=12&release_id=19

Asenna tuplaklikkaamalla tiedostoa -> asenna paketti.

Sammuta tietokone - kytke mokkula koneeseen - käynnistä

Sovellukset -> internet -> Vodafone

Valitse Huawei.

Ohjelma kysyy asetuksia

Dna:n verkossa toimivat asetukset:

Verkon nimi: dna
username: default
passwd: default
Apn host: internet
Autentikointi: default
Dns-serverit: tyhjä (älä valitse static valintaa)

Klikkaa connect.

Matkapuhelin_modeemina (last edited 2011-09-20 05:28:46 by localhost)