1. kesäkuuta 2006, Internet

"Linux ihmisille" julkaistu - uusi Ubuntu Linux ladattavissa ilmaiseksi

Ubuntu Linux on kaikille ihmisille suunnattu käyttöjärjestelmä sovelluksineen, jonka ytimessä toimii suomalaisen Linus Torvaldsin alullepanema Linux. Ubuntun taustalla on etelä-afrikkalainen miljonääri Mark Shuttleworth, jonka resursseilla Ubuntusta on tehty helppokäyttöistä, hiottua kokonaisuutta. Lähtökohtana puolivuosittain julkaistavalle, ilmaiseksi ladattavissa olevalle Ubuntulle on yksi vanhimmista Linux-jakeluista, vuonna 1993 perustettu Debian GNU/Linux. Debianilta Ubuntu perii käyttöjärjestelmän vakauden, teknisen edelläkävijyyden sekä sitoumuksen vapaisiin ohjelmistoihin ja niiden käytön edistämiseen.

Uusi Ubuntu Linux 6.06 "LTS" sisältää valmiina pakettina kaikki työssä ja kotona tarvittavat työkalut avoimen lähdekoodin sovelluksina - toimisto-ohjelmat, Internet, kuvankäsittely, ajanvietepelit sekä paljon muuta. Ubuntun toimivuutta omalla PC- tai MAC-tietokoneella voi kokeilla turvallisesti ennen asennuspäätöstä. Julkaisu on kahden vuoden työn lopputulos, ja siitä on pyritty tekemään vakaa pohja erityisen pitkäksi aikaa sekä yrityksille että yksityishenkilöille. Sitä tuetaan tietoturvapäivitysten osalta kolme vuotta työpöydällä ja viisi vuotta palvelimissa.

Ubuntun lisäksi samanaikaisesti julkaistaan useita rinnakkaisversioita, muun muassa Edubuntu, "Linux pienille ihmisille". Edubuntu on tarkoitettu esimerkiksi kouluille ja sisältää runsaasti erilaisia opetusohjelmia.

Ubuntu Suomi on Ubuntun käyttäjäyhteisön virallinen paikallistiimi, joka tarjoaa tietoa ja keskustelualueita suomeksi ja ruotsiksi. Sivusto on osoitteessa http://www.ubuntu-fi.org/, ja se toimii vapaaehtoisvoimin.

Lisää aiheesta: