Ubuntu 7.10 - uudet ominaisuudet

Voit ladata uusimman Ubuntun lataussivulta tai päivittää vanhemmasta Ubuntun versiosta.

Lisää tietoa Ubuntusta esittelysivulla.

Uudet ominaisuudet

GNOME 2.20

Ubuntu 7.10 sisältää uusimman version Gnome-työpöytäympäristöstä, jossa on runsaasti uusia ominaisuuksia ja parannuksia edelliseen versioon nähden.

Työpöydän 3D-tehosteet

Compiz Fusion on oletusarvoisesti kytketty käyttöön ja se tarjoaa grafiikkatehosteita, jotka parantavat sekä työpöydän käytettävyyttä että visuaalista olemusta. Ubuntu 7.10 havaitsee automaattisesti, mikäli käytössä oleva laitteisto kykenee käyttämään Compizia. Mikäli laitteisto ei tue sitä, palautuu käyttöön normaali työpöytä. Lisätehosteita voi säätää Järjestelmä-valikon kohdasta Asetukset -> Ulkonäkö.

thumb-mydesktop-cube2.png

thumb-tracker.png

Työpöytähaku

Oletusasennus sisältää nyt työpöytähaun, jota käyttämällä voi helposti hakea mitä tahansa tietoa omalta tietokoneelta tai Internetistä, mukaan lukien sähköposteja, yhteystietoja, kirjanmerkkejä jne.

Paikallisen tietokoneen indeksointi perustuu Tracker-ohjelmaan.

Nopea käyttäjän vaihto

Käyttäjien vaihto graafisten istuntojen välillä on mahdollista ilman erillisiä ulos- ja sisäänkirjautumisia. Ominaisuus säästää huomattavasti aikaa työasemilla, joita käyttää useampi henkilö samanaikaisesti.

Firefoxin laajennukset Ubuntussa

Firefoxin laajennusten haku ja asennus on integroitu Ubuntun ohjelmistopakettihallintaan, mikä mahdollistaa paremman laajennusten asentamisen ja päivittämisen yhtä helposti kuin muidenkin ohjelmien kohdalla.

Dynaamiset näytön asetukset

Useat laitteistoajurit, mukaan lukien ATI:n, nVidian ja Intelin näytönohjaimet, tukevat nyt X Resize ja Rotate Extension (xrandr) -ohjelmaa. Se mahdollistaa dynaamisen näyttöjen tunnistamisen, koon muuttamisen, kääntämisen ja ohjaamisen ulkoisille näytöille ilman X:n uudelleenkäynnistystä.

thumb-screensettings.png

Graafinen työkalu X:n asetusten muuttamiseen

Graafisen järjestelmän perusasetusten teko on nyt helppoa, kiitos graafisen työkalun, joten käyttäjän ei enää tarvitse tehdä hankalaa asetustiedoston editointia käsin.

Täysin automaattinen tulostinten asennus

Tulostimet tunnistetaan ja asennetaan nyt täysin automaattisesti. Tulostimen käyttöönotto ei voisi olla helpompaa! Muista kuitenkin edelleen tarkastaa kaupassa, että ostat Linux-yhteensopivan tulostimen.

Epävapaiden laitteistoajureiden hallinta

Rajoitettujen ajureiden hallintaohjelma osaa nyt myös käsitellä ajureita, jotka ovat vapaita itsessään, mutta vaativat epävapaan laiteohjelmiston tai muun lisäosan toimiakseen. Epävapaiden laitteistoajureiden asennukseen tarvitaan vain kolme napsautusta. Rajoitettuja ajureita tarvitaan yleensä langattomille verkkokorteille (Broadcom-piiri) sekä kannettavien modeemeihin (Winmodem).

NTFS-tuki

Aikaisemmat Ubuntun versiot sisälsivät oletusasennuksessa ainoastaan lukumahdollisuuden Windowsin NTFS-levyosioihin, mutta uudessa Ubuntussa on mukana NTFS-3g-projektin tuottama ajuri oletuksena. Se mahdollistaa täyden luku- ja kirjoitustuen NTFS-levyosioille. Tämä ominaisuus parantaa Ubuntun Windows-yhteensopivuutta.

Pienempi virrankulutus

Ubuntu sisältää uuden Linux-ytimen, jossa on dynticks-omainaisuus. Se mahdollistaa pienemmän virrankulutuksen ja lämmöntuoton prosessorille. Tästä hyötyvät erityisesti kannettavat tietokoneet (pidempi akkukesto) sekä erilaiset mediakeskukset ja työasemat (hiljaisempi ja viileämpi käyttö).

Salatut kiintolevyt

Alternate-asennuslevyllä (tekstipohjainen asennus) on mahdollista asentaa Ubuntu siten, että osa tai jopa koko kiintolevy on salattu. Tämä suojaa kiintolevyllä olevaa tietoa esim. kannettavan tietokoneiden varkaustapauksissa. Muista, että kiintolevyn tieto on suojattu ainoastaan silloin, kun laite ei ole käynnissä. Linuxille on ollut olemassa pitkään erilaisia salausjärjestelmiä, mutta niiden käyttö ei ole ollut niin helppoa kuin nyt.

AppArmor-turvallisuuskehys

Tämä helposti käyttöönotettava Linux-ytimessä oleva tekniikka mahdollistaa ohjelmistojen käyttöoikeuksien rajaamisen siten, ettei niitä voida käyttää muuhun kuin erityisessä profiilissa on sallittu. Tämä suojaa järjestelmää sellaisia ohjelmistojen tietoturva-aukkoja vastaan, joita ei ole vielä edes havaittu. AppArmorin käyttöönottamiseksi suositellaan sen käyttöohjeisiin tutustumista, koska kaikille ohjelmille ei ole vielä tehty täysin kattavia turvallisuusprofiileja.

Lisää uusista ominaisuuksista