Aiemmat tiedotteet:
Ubuntu_7.10_lehdistötiedote
Ubuntut_kansanedustajille_lehdistötiedote
Ubuntu_7.04_lehdistötiedote

Ubuntu 8.04 LTS -lehdistötiedotteet

22.4.2008 Internet

Viimeisin palvelinjulkaisu laajentaa Ubuntun yritystarjontaa

Suomeksi: http://www.ubuntu-fi.org/804/Viimeisin%20palvelinjulkaisu%20laajentaa%20Ubuntun%20yritystarjontaa.pdf

Englanniksi: http://www.ubuntu.com/news/ubuntu-8.04-lts-server

---

Viimeisin palvelinjulkaisu laajentaa Ubuntun yritystarjontaa

Ubuntu 8.04 LTS palvelimille yhdistää edistyneen toiminnallisuuden viiden vuoden ylläpitoon ja tukeen

LONTOO, 21.4.2008. Canonical tiedottaa pian saatavilla olevasta Ubuntu 8.04 LTS palvelimille ­julkaisusta, joka on ladattavissa ilmaiseksi torstaista 24. huhtikuuta lähtien. Lisäksi Canonical julkaisee Ubuntu 8.04 LTS:n työpöydille samanaikaisesti palvelinversion kanssa.

Pitkäaikaisesti tuettu Ubuntu 8.04 LTS palvelimille tuo uusia ominaisuuksia suorituskykyyn, vakauteen ja turvallisuuteen. LTS-­julkaisu tuo jatkoa laajentuvalle kaupalliselle Ubuntun palvelinversion ympärillä olevalle ohjelmisto­, laitteisto­ ja palvelualan yritysten ekosysteemille.

Laajennettu ylläpitoaika vastaa yrityskäyttäjien tarpeisiin otettaessa Ubuntua käyttöön laajasti vuosien saatossa. Se tarjoaa myös laitteisto­ ja ohjelmistotoimittajille alustan, jolle rakentaa kaupallisia ratkaisuja. Suuri määrä yrityksiä on kertonut tuestaan Ubuntu 8.04 LTS ­-julkaisulle, ja monet muut yritykset ovat tällä hetkellä testaamassa ja sertifioimassa julkaisua.

”Ubuntu 8.04 LTS palvelimille on rakennettu varta vasten yrityksille”, kertoo Canonicalin operatiivinen johtaja Jane Silber. ”Julkaisu tuo merkittäviä parannuksia ominaisuuksiin ja vakauteen tähän vapaaseen ja avoimeen alustaan. Ubuntu 8.04 LTS on kaiken kokoisia yrityksiä erinomaisesti palvelevan kasvavan sovellusekosysteemin keskipisteessä. Odotamme innolla käyttöönottojen kasvua julkaisua tuettavan viiden vuoden aikana.”

Canonical kertoo myös samalla Ubuntu 8.04 LTS:n palvelinversion sertifioinnista useille korkean suorituskyvyn energiatehokkaille Sun x64 -­palvelinalustoille, mukaan lukien Sun Fire X2100 M2-­, X2200 M2­- ja Sun Fire X4150 ­-palvelimet. Sun Microsystemsin Systems Marketing ­osaston varapääjohtaja Lisa Sieker sanoo:”Sun on sitoutunut tarjoamaan käyttöjärjestelmän valinnan vapauden x64­palvelimilla. Sun on tehnyt Canonicalin kanssa läheistä yhteistyötä vuoden 2006 alusta, ja olemme nähneet jatkuvasti kasvavaa kiinnostusta Ubuntuun Sun­alustoilla.”

Yleistä Ubuntu 8.04 LTS ­-julkaisun palvelinversiosta

Ubuntu 8.04 LTS on Canonicalin neljäs palvelinjulkaisu. Sitä tuetaan viisi vuotta tietoturvapäivityksien ja ylläpidon osalta. Tässä LTS-­julkaisussa on muun muassa seuraavia uusia ja päivitettyjä ominaisuuksia:

Vankka perusta

Kaikkialle ulottuva ekosysteemi

Valinnanvaraa virtualisointiin

Tuki

Hinnoittelu, saatavuus ja tekniset tiedot

Canonical Ltd.

Ubuntun kaupallinen tukija Canonical Ltd. on Euroopasta käsin johdettu avoimen lähdekoodin tuotteiden ja yhteisöjen kehitykseen, jakeluun ja tukemiseen keskittyvä maailmanlaajuinen organisaatio. Canonicalin maailmanlaajuinen tukitiimi ja Canonicalin partnerit tarjoavat kaupallista huippuluokan 24/7­-tukea Ubuntulle. Lokakuun 2004 ensijulkaisun jälkeen Ubuntusta on tullut yksi korkeimmalle arvostetuista Linux­jakeluista, jolla on miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa. Ubuntu tulee aina olemaan sekä ilmaiseksi ladattavissa että vapaasti käytettävissä ja jaettavissa. Näiden päämäärien kera Ubuntu pyrkii olemaan käytetyin Linux­järjestelmä ja maailmanlaajuisen avoimen lähdekoodin ohjelmistojen ekosysteemin keskus. Lisätietoja osoitteista www.canonical.com tai www.ubuntu.com.

Ubuntu 8.04 LTS työpöydille julkaistu

Suomeksi: http://www.ubuntu-fi.org/804/Ubuntu%208.04%20LTS%20ty%C3%B6p%C3%B6ydille%20julkaistu.pdf

Englanniksi: http://www.ubuntu.com/news/ubuntu-8.04-lts-desktop

Ubuntu 8.04 LTS työpöydille julkaistu

Yhdistää uusimmat vakaat sovellukset ja pitkäaikaisen tuen

LONTOO, 21.4.2008. Canonical tiedottaa pian saatavilla olevasta Ubuntu 8.04 LTS työpöydille -­julkaisusta, joka on ladattavissa ilmaiseksi torstaista 24. huhtikuuta lähtien. Lisäksi Canonical julkaisee Ubuntu 8.04 LTS:n palvelimille samanaikaisesti.

Ubuntu 8.04 LTS tarjoaa vakaan perustan ohjelmisto­ ja laitteistotoimittajille, kehittäjille ja käyttäjille. 8.04 LTS -­julkaisun työpöytäversion kolmen vuoden tuki ja ylläpito tekevät Ubuntusta loistavan valinnan suuren mittakaavan käyttöönottoja harkittaessa. Kasvava Ubuntulle rakennettujen ilmaisten ja maksullisten ohjelmistojen ekosysteemi tarjoaa kattavan valikoiman ohjelmistoja työpöytäkäyttäjille. Kyseessä on Ubuntun kahdeksas julkaisu, ja Ubuntun menestys lupausten täyttämisessä on pysynyt ainutlaatuisena ­ tarkalla aikataululla joka kuudes kuukausi julkaistaan vapaa, vakaa, turvallinen ja täysin tuettu kaupallinen käyttöjärjestelmä.

”Työpöydille suunnattu Ubuntu 8.04 LTS on erittäin tärkeä julkaisu, sillä se johdattaa Ubuntun vahvasti yritysympäristöihin”, kertoo Canonicalin operatiivinen johtaja Jane Silber. ”Yritys­ ja kotikäyttäjät ovat kertoneet meille, että he haluavat pitkäaikaisempaa tukea laajempia käyttöönottoja ajatellen. Olemme vastanneet tähän ja lisänneet yhdessä partnereidemme kanssa sitoumustamme laajaan ohjelmisto­ ja laitteistotukeen. Odotamme Landscapen kautta tarjottavan lisääntyneen kaupallisen tuen sekä tunnetusti erinomaisen yhteisötuen auttavan Ubuntua uusiin aluevaltauksiin.”

”Ubuntun viimeistelty, käyttäjälähtöinen Linux­työpöytä on kerännyt ympärilleen riittävän käyttäjäjoukon ollakseen kiinnostava, tuettava ympäristö ohjelmistovalmistajien kannalta”, mainitsee Redmonkin erityistutkija Stephen O'Grady. ”Yhdistämällä erittäin monipuolisen työpöytäkokemuksen pitkäaikaiseen tukeen Ubuntusta on tulossa yhä varteenotettavampi vaihtoehto sekä yrityksille että kuluttajille.”

”Lotus Notes ja Lotus Domino tuovat skaalautuvan viestintä­ ja ryhmätyöympäristön Ubuntu-­työpöydälle”, kertoo IBM:n Lotus Software ­yksikön varapääjohtaja Kevin Cavanaugh. ”Uskomme että Ubuntu 8.04 LTS ­-julkaisun monivuotinen tuki tekee siitä erinomaisen työpöytävaihtoehdon yrityskäyttäjille, jotka haluavat käyttää Lotus Notesia avoimella alustalla.”

Uusimmat ja parhaimmat sovellukset

Ubuntu 8.04 LTS nostaa Linuxin työpöytäkokemuksen rimaa. Se sisältää viimeisimmät, vakaat versiot monista ydintuotteista ja on ensimmäinen Firefox 3 ­selaimen miljoonille käyttäjille tarjoava jakelu. Linuxin ja Firefoxin yhdistelmä tekevät Ubuntu 8.04 LTS -­julkaisusta erinomaisen verkkokäyttöön, yhdistäen nopean WWW­-selaamisen minimaaliseen altistumiseen viruksille, verkkohuijauksille tai haittaohjelmille.

Parantunut valokuvien hallinta: Oletuksena oleva paranneltu valokuvien hallintaohjelma F­Spot toimii yhdessä kehittyneen kamera­ ja puhelintunnistuksen kanssa tarjoten mahdollisuudet valokuvien lähettämiseen, luokitteluun, hallintaan, näyttämiseen, tulostamiseen sekä jakamiseen ystävien ja perheen kanssa helpommin kuin koskaan -aiemmin.

Musiikin jakaminen ja lataaminen: Käyttäjät voivat nyt käyttää PSP­-laitteita, jakaa ystävien kanssa soittolistoja, ostaa Magnatune­verkkokaupasta musiikkia, soittaa Internet­radioita ja kytkeä yhä useampia musiikin toistamiseen liittyviä laitteita (UPnP).

Parempi videoiden toisto: Uudistunut oletuselokuvasoitin mahdollistaa YouTube­-videoiden ja muiden Internetin videolähteiden selaamisen ja jakamisen muiden kanssa. Siihen on integroitu Myth TV, avoimen lähdekoodin TV­-nauhoitusjärjestelmä, joten TV­-ohjelmien katsominen onnistuu suoraan työpöydältä. Brasero tarjoaa helpon tavan kaikenlaisen materiaalin kirjoittamiseen CD­- tai DVD­-levyille.

Tuottavuuteen liittyvät parannukset: Kellon ja kalenterin älykäs sulauttaminen tarjoaa ajanhallinnan joka puolella maailmaa. Tapaamisten lisäämiset, osallistumiset ja hälytysten vastaanotot hoituvat yhdellä napsautuksella.

Viimeistelty työpöytä: Ubuntu 8.04 LTS yhdistää viimeisimmät Gnome­-sovellukset visuaalisiin tehosteisiin tarjoten käyttäjille sulavan, hyvän näköisen ja intuitiivisen käyttäjäkokemuksen.

Palveluiden kattavuus

Pidempi tuki: Ubuntu 8.04 LTS ­-työpöytäjulkaisua tuetaan kolme vuotta tietoturvapäivityksien ja ylläpidon osalta, joten niin yrityskäyttäjät kuin yksityisetkin voivat suunnitella päivittämistä rauhassa. Uusimpia ja parhaimpia sovelluksia haluavat voivat päivittää lokakuussa 2008 julkaistavaan Ubuntu 8.10 ­-julkaisuun. Pidempiä päivitysvälejä haluavat taas voivat pysyä Ubuntun 8.04­-julkaisussa kolme vuotta ennen siirtymistä seuraavaan pitkäaikaisen tuen LTS­-julkaisuun.

Lisää sovelluksia: Yli 30 kaupallisten ohjelmistojen toimittajaa aikoo tukea ja jakaa sovelluksiaan 8.04 LTS ­-työpöytäalustalle. Näitä yrityksiä ovat muun muassa Adobe, Google, Real Networks, Nero, Skype, Corel, Parallels ja Fluendo.

Parantunut esteettömyys: Eletuki antaa käyttäjille mahdollisuuden käyttää Ubuntua luonnollisella tavalla. Tarjolla on myös lisääntynyt puhekäskytyksen kielituki, näppäimistön esteettömyystoimintoja, hitaat näppäimet, suurennuslasi ja paljon muuta.

Hinnoittelu ja saatavuus

Ubuntu 8.04 LTS työpöydille on ilmainen ja saatavilla välittömästi osoitteesta http://www.ubuntu.com/download tai Ubuntu Suomen sivuilta http://www.ubuntu­-fi.org/

Canonical Ltd.

Ubuntun kaupallinen tukija Canonical Ltd. on Euroopasta käsin johdettu avoimen lähdekoodin tuotteiden ja yhteisöjen kehitykseen, jakeluun ja tukemiseen keskittyvä maailmanlaajuinen organisaatio. Canonicalin maailmanlaajuinen tukitiimi ja Canonicalin partnerit tarjoavat kaupallista huippuluokan 24/7­tukea Ubuntulle. Lokakuun 2004 ensijulkaisun jälkeen Ubuntusta on tullut yksi korkeimmalle arvostetuista Linux­-jakeluista, jolla on miljoonia käyttäjiä ympäri maailmaa.

Ubuntu tulee aina olemaan sekä ilmaiseksi ladattavissa että vapaasti käytettävissä ja jaettavissa. Näiden päämäärien kera Ubuntu pyrkii olemaan käytetyin Linux­-järjestelmä ja maailmanlaajuisen avoimen lähdekoodin ohjelmistojen ekosysteemin keskus. Lisätietoja osoitteista www.canonical.com tai www.ubuntu.com.

Ubuntun julkaisutapahtumia Helsingissä, Jyväskylässä, Kokkolassa ja Porissa

(PDF)

Ubuntu Suomi

Ubuntu Suomi (www.ubuntu-fi.org) on Ubuntun yhteisön virallinen paikallissivusto, joka tarjoaa suomalaisille tietoa ja keskustelupaikan Ubuntusta. Sivusto toimii vapaaehtoisvoimin. Ubuntu Suomen sivuilta löytyvät myös Ubuntun suomalaiset yrityspartnerit sekä Ubuntun markkinapaikan jäsenet.

Julkaisutapahtumia Helsingissä, Jyväskylässä, Kokkolassa ja Porissa

Ubuntun suomalaiset käyttäjät järjestävät julkaisutapahtumia ja -tapaamisia ympäri Suomea lauantaina 26. huhtikuuta. Päätapahtuma puhujineen Helsingissä järjestetään kello 12-16 Suomen yrittäjien tiloissa, osoite Mannerheimintie 76 A. Jyväskylän ja Kokkolan tilaisuudet järjestetään kaupunginkirjastoissa, ja Porin tapahtuma Porin kauppahallissa.

Lisätietoja julkaisutapahtumista Ubuntu Suomen sivulta: http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_8.04_julkaisutapahtumat

Toimittajille

Lähetämme toimittajille pyynnöstä Ubuntu-CD:n, jonka voi myös ladata Ubuntu Suomen sivuilta. Tarvittaessa voimme jopa järjestää demotilaisuuden.

Tiedustelut:

Timo Jyrinki <timo.jyrinki@iki.fi> (043 200 5020) tai Jussi Kekkonen <tmt@ubuntu.com> (050 514 6975)

Linkkejä: