Ubuntu Suomen WWW-sivut

Ubuntu Suomen palvelimet foorumeja lukuunottamatta sijaitsevat Canonicalin konesalissa, lue lisää paikallistiimeille tarjotuista palveluista sivullta LocoHosting. Palvelut siirrettiin tähän ylläpitoon vuonna 2008. Muun muassa varmuuskopioinnit ovat ammattimaisesti hoidossa. Vuonna 2014 foorumit siirrettiin Canonicalilta Tentacle Networksin palvelimille, jossa ne tällä hetkellä sijaitsevat.

Bugiraportit ja kehittäminen: https://launchpad.net/ubuntu-fi-www

Sivuston osat

Kaikki osiot (etusivu + MoinMoin + Wordpress + SMF) käyttävät lähes kokonaan yhteisiä CSS-tiedostoja. Valikkorivi / sivun yläosa on sama kopio kaikkialla. Sen HTML-koodi löytyy nav.html -tiedostosta ja sen CSS-tyylit ovat tiedostoissa menu_1024.css sekä menu_300.css. Jälkimmäinen on responsiivinen eli skaalautuva versio valikosta. CSS-tiedostorypäs on sotkuinen, joten muutokset harkitusti : )

Ohje muutoksien tuotantoon ottoon:

  1. Tee RT-tiketin kautta pyyntö mahdollisimman selkeällä ja tarkalla kuvauksella.
  2. RT-tiketti luodaan lähettämällä vapaamuotoinen sähköposti osoitteseen rt ät ubuntu.com. Tiketin käsittelyyn oton jälkeen jatkokeskustelu voidaan hoitaa myös rt.ubuntu.com web-liittymän kautta.
  3. Esimerkiksi pääsivustoa (http://www.ubuntu-fi.org/) päivitettäessä pyydä tiketissä tekemään 'bzr pull' neodymium-palvelimen /srv/www.ubuntu-fi.org/www-hakemistossa, sekä Planet-teemaa päivitettäessä myös erillinen sen hoito (ks. README).

Palvelin 1 neodymium.canonical.com (ubuntu-fi.org, www.ubuntu-fi.org, wiki.ubuntu-fi.org)

Palvelimella pyörivät Ubuntu Suomen etusivu, lataussivu, wiki ja jonkin verran sekalaisia tiedostoja.

Versionhallinta: nykyinen ylläpidetty versio

Kaikki paitsi Planet-toiminnallisuus on puhdasta HTML:ää, CSS:ää ja JavaScriptia. PHP jne. eivät myöskään ole mahdollisia käyttää ko. palvelimella.

wiki

Muut sivut ovat wiki.ubuntu-fi.org:n alla, eli MoinMoin-wikisivuja. MoinMoin käyttää tiedostoja tiedoilleen tietokantaohjelmiston sijaan (data-hakemisto). Jotkin (harvat) sivut on suojattu muokkauksilta, vaikka teknisesti kaikki tosiaan on osa wiki-sivustoa. Kaikkien sivujen wiki-markupin kuitenkin saa laittamalla URL:n perään ?action=raw, jos esim. haluaa tehdä oman ehdotuksensa.

Versionhallinta (teema): https://code.launchpad.net/~ubuntu-fi/ubuntu-fi-www/wiki.ubuntu-fi.org-theme - mm. hieman muokattu common.css, jossa marginaaleja on korjailtu. Eroavia rivejä n. 5-10.

Palvelin 2 cerium.canonical.com (blog.ubuntu-fi.org)

ks. Blogitiimi, liity mukaan tai lähetä vain kirjoituksiasi

Blogin ulkoasu on Ubuntu Suomen yhteisön oma teema. Teeman koodi versionhallinnassa: https://code.launchpad.net/~ubuntu-fi/ubuntu-fi-www/blog.ubuntu-fi.org-theme

Palvelin 3 virtual524.tentacle.fi (forum.ubuntu-fi.org)

Tämä on sponsorimme Tentacle Networks Oy:n tarjoaman palvelin, jonne sivut siirrettiin vuoden 2014 lopussa, jotta saatiin enemmän vapautta keskustelualueiden hallintaan.

ks. Ubuntu Suomen keskustelualueiden moderaattorit ja Ohjeet ja tuki -sivu

Foorumeille on tehty Ubuntu Suomen yhteisön oma teema. Teeman koodi versionhallinnassa: https://code.launchpad.net/~ubuntu-fi/ubuntu-fi-www/forum-ubuntu-fi.org-theme-2

Tentacle Networks Oy huolehtii koko koneen varmuuskopioinnista päivittäin. Tämän lisäksi on käytössä pelkän foorumin ajastettu varmuuskopiointi joka on meidän omassa hallinnassamme. Ubuntu-palvelimesta jolla foorumi toimii huolehtivat adminit:

sekä tarvittaessa Canonical jonka domainissa palvelin on.

Vanhat uudistukset

Ubuntu Suomen kotisivuja uudistettiin ja suunniteltiin pariin otteeseen myös ennen bazaar-versionhallinnan käyttöönottoa.