Kuinka tehdä Ubuntu Suomi-opasvideoita YouTubeen?
Tämän oppaan tarkoituksena on opastaa käyttäjiä tekemään oikeaoppisia ohjevideoita ja saada ne näkymään virallisella YouTube-kanavallamme. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Video kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa. Huomaa että kaikki opasvideot lisensoidaan vapaasti käytettäväksi ja jaettavaksi (lisenssi: CC Attribution 3.0)
Oppaan tarkoituksena on yhdenmukaistaa kaikki opasvideot, eli saada ne näyttämään samanlaisilta, ainakin alusta. Projekti on vielä varsin nuori ja videon tekijän pitää ymmärtää aina käydä täällä katsomassa ohjepäivityksien (päivityspäivämäärä näkyy alempana) varalta ennen uuden projektin aloittamista. Projektia aloittaessa on suositeltavaa että kerrotte siitä tässä aiheessa, muuten voi tulla useampia videoita samasta aiheesta. On myös muutamia vaatimuksia jonka videon täytyy läpäistä ennenkuin se hyväksytään.
Vaatimuksia
- Videon tulee olla kestoltaan yli 20 sekuntia
- Videon aiheena pitää olla jokin hyödyllinen aihe, ei esimerkiksi "kuinka kirjoitan sudo päätteeseen"
- Videon alussa pitää olla ohjeenmukaiset tunnistuspätkät, eli alkuclip
- Ei taustamusiikkia! Puhe on kuitenkin sallittuja ja myös selkeästi videon aiheeseen liittyvät äänimerkit saavat toistua videon ääniraidalla (esim. "Sitten kuulet seuraavanlaisen äänen: 'ping' Hyvä, sitten jatketaan...")
- Jos videossa näytetty ominaisuus on erilainen Ubuntu Gutsyssä ja Hardyssä, niin Gutsylle tehtyä ohjetta ei hyväksytä. Yleisien asioita voidaan kuitenkin esittää Gutsyllä.
- Käyttöjärjestelmän pitää näyttäää mahdollisimman normaalilta(2 työtilaa, ei pikakuvakkeita, hardyn oletustausta eli haikara) ja videossa käytettävien ohjelmien pitää olla perusasetuksilla, tai videossa neuvotaan kuinka asetukset säädetään. EI OMITUISIA ASENNUSHAKEMISTOJA!
- Työkalupalkkien kuvakkeet on oltava vakiopaikoillaan
- Käyttöjärjestelmä oltava ehdottomasti suomenkielinen, kun kerran Ubuntu Suomen videot kyseessä!
- Videoita voi tehdä kaikille Ubuntu-versioille (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu ja kaverit)
- (Koska tälläiset rajoitukset pilaa kaiken ilon, näitä tulee lisää)
Kaikki selvää, joten sitten vain ohjevideoita ahertamaan! Huomaathan, että nämä oppaassa mainitut ohjelmat ovat vain toimivia esimerkkejä, mutta netissä on monenmoista varmasti yhtä hyvää ohjelmaa tarjolla, joten jos vähänkin viitsii niin saa etsiä/opetella.
Videoiden kaappaamiseen suositellaan ohjelmaa nimeltä recordMyDesktop. Se on tekstipohjainen videonkaappausohjelma, mutta siihen on graafinenkin käyttöliittymä, joka löytyy paketista gtk-recordmydesktop jonka asentamalla ohjelman voi suorittaa graafisena. Videokuvan laadun voi asettaa täysille, ja jos haluaa kunnolla hifistellä niin voi kurkata Advanced-valikkoon.
Sitten monelle vaikeaan osuuteen: videokuvan editointiin. Videon editointivaiheessa siihen lisätään mahdolliset zoomaukset ja huomautukset. Nämä voit tehdä ohjelmalla nimeltä LiVES. Huomaathan että LiVES vaatii toimiakseen mplayer-paketin asennuksen. LiVESissä on se erikoisuus, että ohjelman mukana käynnistyy myös pääte. Tätä päätettä ei pidä sulkea, koska näin luonnollisesti koko ohjelma sammuu. Tämä pääte sulkeutuu, kun suljet itse ohjelman. LiVESistä kerron lisää myöhemmin.
Yleisiä ohjeita
- Kaikki tulee tehdä rauhallisesti ja selkeästi, hiirtä ei heiluteta ympäriinsä vaan liikutellaan rauhallisesti
- Youtube suosittelee VGA-standardin mukaista resoluutiota 640x480, joten skaalatkaa videonne/kuvatkaa pienellä resoluutiolla. Myös Ubuntu Suomi-alkupätkät tehdään kyseiseen kokoon.
- Jos lopputulos on yli 10 minuuttia pitkä tai tiedosto yli 1 gigatavun kokoinen(tarkista että resoluutio on 640x480), jaa video kahteen osaan ja lisää molempien videoiden otsikkojen jälkeen selkeästi 1/2 ja 2/2.
- Jos et halua ääntäsi mukaan tai sinulla ei ole mahdollisuutta äänittää, voit käyttää vaikkapa tekstieditoria (gedit tms) infotekstien näyttämiseen tai tehdä kunnon inforuutuja videoon (saa GIMPillä melko kätevästi).
- Jos käyttäjän tarvitsee kirjoittaa komentoriviin jotain, älä kirjoita sitä liian nopeasti että käyttäjällä on vaikeuksia painaa oikeassa kohdassa pause-nappia. Älä myöskään kirjoita liian hitaasti, kyllä katsojat pausea osaavat tarvittaessa käyttää.
- Älä luovuta jos ensimmäinen otos menee pieleen! Jos esim. ensimmäinen minuutti onnistui, mutta sitten mokasit, voi hyvän osion vielä leikata videosta pois ja aloittaa siitä kohdasta mihin se pätkä jäi. Älä pelkää yhdistellä eri clippejä.
- Käytä tekstieditorissa riittävän suurta fonttia ja ota huomioon että videokuva tullaan pienentämään sopivaan kokoon. Muista, että kaikki näytöllä oleva tulee pienentymään, jotan on suositeltavaa käyttää videota tehtäessä pienempää resoluutiota (ellei halua käyttää isoja fonttikokoja).
Ohjeita videon lisäämiseen YouTubeen
Otsikossa tulee olla ensin (mahd. mukaan kysymysmuodossa) mitä siinä opastetaan(lyhyesti) ja Ubuntu Suomi-opas-teksti(esim. Kuinka lisään itseni fuse-ryhmään? Ubuntu Suomi-opas) Sen jälkeen videon kuvaukseen seuraavat asiat(järjestyksessä):
- "Tämä on Ubuntu Suomi-video-opas" + Ubuntu Suomen etusivun osoite
- Tekijä (mieluusti oikea nimi, nimimerkkikin riittää)
- Koska tehty
- Mikä työpöytäympäristö (X/K/Ubuntu) ja versionumero (8.04 tai 7.10)
- Mahdollinen vapaamuotoinen kommentti
- Viimeksi muokattu
Apua ohjelmien käyttämiseen löytyy ohjelmien kotisivuilta ja mahdollisesti myös wikistä.
Lisää aiheesta: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=21108.0
Alkuclip, eli video joka tulisi sisällyttää jokaisen videon alkuun: http://koti.mbnet.fi/jshyy/videot/alkuclip.avi
Parempilaatuinen alkuclip tehdään tässä jossain vaiheessa.
Valmiita "käsikirjoituksia": http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntun_esittelyvideo