Kuinka tehdä Ubuntu Suomi-opasvideoita YouTubeen?

Tämän oppaan tarkoituksena on opastaa käyttäjiä tekemään oikeaoppisia ohjevideoita ja saada ne näkymään virallisella YouTube-kanavallamme. Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Video kertoo enemmän kuin tuhat kuvaa. Huomaa että kaikki opasvideot lisensoidaan vapaasti käytettäväksi ja jaettavaksi (lisenssi: CC Attribution 3.0)

Oppaan tarkoituksena on yhdenmukaistaa kaikki opasvideot, eli saada ne näyttämään samanlaisilta, ainakin alusta. Projekti on vielä varsin nuori ja videon tekijän pitää ymmärtää aina käydä täällä katsomassa ohjepäivityksien (päivityspäivämäärä näkyy alempana) varalta ennen uuden projektin aloittamista. Projektia aloittaessa on suositeltavaa että kerrotte siitä tässä aiheessa, muuten voi tulla useampia videoita samasta aiheesta. On myös muutamia vaatimuksia jonka videon täytyy läpäistä ennenkuin se hyväksytään.

Vaatimuksia

Kaikki selvää, joten sitten vain ohjevideoita ahertamaan! Huomaathan, että nämä oppaassa mainitut ohjelmat ovat vain toimivia esimerkkejä, mutta netissä on monenmoista varmasti yhtä hyvää ohjelmaa tarjolla, joten jos vähänkin viitsii niin saa etsiä/opetella.

Videoiden kaappaamiseen suositellaan ohjelmaa nimeltä recordMyDesktop. Se on tekstipohjainen videonkaappausohjelma, mutta siihen on graafinenkin käyttöliittymä, joka löytyy paketista gtk-recordmydesktop jonka asentamalla ohjelman voi suorittaa graafisena. Videokuvan laadun voi asettaa täysille, ja jos haluaa kunnolla hifistellä niin voi kurkata Advanced-valikkoon.

Sitten monelle vaikeaan osuuteen: videokuvan editointiin. Videon editointivaiheessa siihen lisätään mahdolliset zoomaukset ja huomautukset. Nämä voit tehdä ohjelmalla nimeltä LiVES. Huomaathan että LiVES vaatii toimiakseen mplayer-paketin asennuksen. LiVESissä on se erikoisuus, että ohjelman mukana käynnistyy myös pääte. Tätä päätettä ei pidä sulkea, koska näin luonnollisesti koko ohjelma sammuu. Tämä pääte sulkeutuu, kun suljet itse ohjelman. LiVESistä kerron lisää myöhemmin.

Yleisiä ohjeita

Ohjeita videon lisäämiseen YouTubeen

Otsikossa tulee olla ensin (mahd. mukaan kysymysmuodossa) mitä siinä opastetaan(lyhyesti) ja Ubuntu Suomi-opas-teksti(esim. Kuinka lisään itseni fuse-ryhmään? Ubuntu Suomi-opas) Sen jälkeen videon kuvaukseen seuraavat asiat(järjestyksessä):

Apua ohjelmien käyttämiseen löytyy ohjelmien kotisivuilta ja mahdollisesti myös wikistä.

Lisää aiheesta: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=21108.0

Alkuclip, eli video joka tulisi sisällyttää jokaisen videon alkuun: http://koti.mbnet.fi/jshyy/videot/alkuclip.avi

Parempilaatuinen alkuclip tehdään tässä jossain vaiheessa.

Valmiita "käsikirjoituksia": http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntun_esittelyvideo