Edubuntu - Ubuntu opetukseen


Sisällysluettelo

desktop-young.png

Edubuntu on GNU/Linux-käyttöjärjestelmä, joka on mukautettu erityisesti kouluille. Se tarjoaa sovelluksia lapsille ja nuorille, hallintatyökaluja ja sisäänrakennetun päätepalvelimen (”LTSP”). Katso kuvaesittely Edubuntun ominaisuuksista ja ohjelmista.

Edubuntu on Ubuntun rinnakkaisversio, ja kaikki Edubuntu-ohjelmat ovat siten asennettavissa tavallisen Ubuntun päälle. Pääasiallinen ero tulee tarkoin valikoidusta ohjelmavalikoimasta eri kouluasteiden käyttöön sekä ulkoasusta.

Edubuntua voidaan käyttää tavallisen käyttöjärjestelmän tapaan kullekin tietokoneelle erikseen asennettuna tai päätepalvelimen avulla. Päätepalvelimen avulla opetusluokan ja opetuksen hallinta on helppoa, ja laitteistokulut voidaan pitää minimissä, sillä jokaiselle oppilaalle ei tarvita ”oikeaa” tietokonetta - hyvinkin vanhat tietokoneet kelpaavat ns. ”tyhmiksi päätteiksi”. Päätepalvelimella saavutetaan siten merkittäviä kustannussäästöjä.

Tietoa kouluille -esite

Tulostettavissa ja vapaasti jaettavissa on nyt myös Tietoa kouluille -esite Edubuntusta.

Avointen ohjelmistojen käyttö Suomen kouluissa

edubuntu1p.png

Edubuntu ja oheisohjelmia (isompi kuva)

Opetushallituksen VALO-työryhmä on julkaissut oppaat vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistoista koulussa: Hankintaopas (päivitetty 2011-versio), Pedagoginen opas - myös PDF

Katso myös:

Alkuun pääsy

Lataa Edubuntu ilmaiseksi Ubuntu Suomen sivuilta, tai ota yhteyttä johonkin suomalaiseen Ubuntuun liittyviä palveluja tarjoavaan yritykseen. Edubuntuun kuuluvat ohjelmistot ja Edubuntu-ulkoasu ovat myös asennettavissa tavalliseen Ubuntuun helposti muutamalla hiiren napsautuksella.

Edubuntu on nykyään tarjolla vain yhtenä DVD-versiona, joka sisältää sekä kevytpäätteiden LTSP-palvelimen asennusvaihtoehdon sekä tavallisille tietokoneille tehtävän työpöytäasennuksen.

Yleistä luokkahuoneasennuksista

Katso kattava kokoelma luokkahuoneasennusesimerkkejä (LTSP) Ubuntu Suomen wikissä:

Versio 8.04 LTS ja uudemmat

Edubuntun jakelutapa on muuttunut:

Tarkempia asennusohjeita Edubuntun luokkahuonekäyttöön asentamiseen löytyy ylempänä olevista LTSP-linkeistä suomeksi sekä englanniksi Edubuntun kotisivuilta.

http://www.ubuntu-fi.org/images/edubuntu-boot.png

Kun tietokoneen käynnistää Edubuntun palvelinversion CD-levyltä, aukeaa esimerkiksi seuraavanlainen näkymä (F2-näppäimellä voi vaihtaa kielen suomeksi):