Suoraan sisältöön

Kaupalliset palvelut (yleistietoa)

Tuki- ja asennuspalvelut

Tietokoneet ja laitteet

Ubuntu-tuotteet


Tietokoneet ja laitteet

Sisällysluettelo

Useimmat tietokoneiden käyttäjät hankkivat tietokoneensa valmiina pakettina kaupasta tai saavat sen työnantajaltaan. Tällöin ohjelmien asentamista ei juuri tarvitse miettiä, sillä yleensä PC-tietokoneissa on valmiiksi maksettuna ja asennettuna Microsoftin Windows-, Applen Mac OS- tai Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmä. Kilpailun ja kuluttajan valinnanvapauden vuoksi on kuitenkin tärkeää, että tietokoneita myydään myös ilman esiasennettua käyttöjärjestelmää tai avoimen lähdekoodin käyttöjärjestelmällä, kuten Ubuntulla, varustettuna.

Ubuntu- ja muut Linux-tietokoneet (uusi)

Virallisesti Ubuntu-sertifioituja laitteita myyvät:

Ainakin alla luetellut liikkeet myyvät tietokoneita, joissa Ubuntu on valmiiksi asennettu. He osaavat auttaa myös Linux-yhteensopivien oheislaitteiden hankinnassa.

Googlen Chrome OS -käyttöjärjestelmään pohjautuvat kevyet Chromebook-kannettavat sekä pienikokoiset Chromebox-pöytäkoneet pohjautuvat Linuxiin. Intel Haswell -malleihin on helppo asentaa esimerkiksi Ubuntu.

Ubuntu-tietokone (käytetty)

Ubuntu sopii erinomaisesti tuomaan tietoturvallisen, modernin ja monipuolisen ohjelmistovalikoiman vanhaankin tietokoneeseen. Monet käytettyjä tietokoneita myyvät tahot asentavatkin Ubuntun tai muun Linuxin myymiinsä koneisiin.

Tietokoneita ilman käyttöjärjestelmää

Joitain tietokoneita myydään ilman käyttöjärjestelmää. Tällöin Ubuntu (tai muu vapaiden ohjelmistojen käyttöjärjestelmä) tulee asentaa itse, mutta ostaja ei joudu kuitenkaan maksamaan "tyhjästä", eli käyttöjärjestelmästä jota ei aio käyttää. Usein merkkivalmistajien tekemät sopimukset esim. suljettujen ohjelmien valmistajien kanssa estävät vaihtoehtoisten järjestelmien mainonnan, joten esimerkiksi Ubuntu-mainonta ei välttämättä tavoita monia ihmisiä.

Kannettavat tietokoneet

Kannettavia tietokoneita on yleensä pöytäkoneita hankalampi löytää ilman käyttöjärjestelmää. Tässä muutamia vaihtoehtoja.

Ulkomailta valmistajien koko valikoima on yleensä hieman helpommin saatavilla myös kuluttajille. EU:n sisällä kaupanteko on yleensä helppoa.

Pöytätietokoneet

Tällä sivuilla mainittujen yritysten ja valmistajien lisäksi useimmat ATK-yritykset tarjoavat itse kasattuja pöytätietokoneita, joita voi ostaa ilman käyttöjärjestelmää. Myös merkkikoneita voi saada ilman käyttöjärjestelmää, esimerkiksi:

NUC-konerungot

Intelin NUC-tietokonerungot toimitetaan ilman käyttöjärjestelmää. Lisäksi runkoihin tulee ostaa kiintolevy ja muistia.


Puuttuuko Ubuntu-tietokoneita (tai yleisemmin Linux / vapaat ohjelmistot) myyvä yrityksesi tai tietämäsi yritys? Ilmoita asiasta Ubuntu Suomelle lähettämällä viestin esimerkiksi ubuntu-fi-postituslistalle tai Ubuntu Suomen WWW-keskustelualueiden alueelle ”Ubuntu Suomi – tapahtumat ja toiminta”. Voit myös rekisteröityä suoraan wikiin wikin etusivulta ja muokata tätä sivua itse. Lisääthän myös yrityksesi sivuille, mitä Ubuntu-palveluita tarjoat.