Differences between revisions 4 and 5
Revision 4 as of 2010-06-13 16:17:57
Size: 9510
Comment: Listassa virhe, voisikohan tämän jo julkaista.
Revision 5 as of 2010-06-14 09:25:17
Size: 9633
Comment: lisäsin linkin keskusteluun ja yhden huomautuksen
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 10: Line 10:
'''HUOM! Jos tarkoitus ei ole säilyttää mitään järjestelmiä kannattaa vain poistaa kaikki osiot ja asentaa päälle tai esimerkiksi kokeilla [http://www.dban.org/ Darik's Boot And Nukea].''' '''HUOM! Jos tarkoitus ei ole säilyttää mitään järjestelmiä kannattaa vain poistaa kaikki osiot ja asentaa päälle tai esimerkiksi kokeilla [http://www.dban.org/ Darik's Boot And Nukea] koko kiintolevyn pysyvään tyhjentämiseen.'''
Line 126: Line 126:
Olet valmis. Voit kokeilla käynnistää uudelleen tarkistaaksesi, onko käynnistyslataajan valikko kunnossa. Jos se toimii, voit vielä onnitella itseäsi. Muussa tapauksessa voinet haluta kysyä [http://forum.ubuntu-fi.org/ foorumilta] neuvoa. Muista mainita mitä järjestelmiä koneella oli, mitä poistit ja mitä halusit jättää jäljelle. Mainitse myös käyttäneesi tätä ohjetta, jotta mahdolliset siinä olevat virheet löytyisivät. Olet valmis. Voit kokeilla käynnistää uudelleen tarkistaaksesi, onko käynnistyslataajan valikko kunnossa. Jos se toimii, voit vielä onnitella itseäsi. Muussa tapauksessa voinet haluta kysyä [http://forum.ubuntu-fi.org/ foorumilta] neuvoa. Muista mainita mitä järjestelmiä koneella oli, mitä poistit ja mitä halusit jättää jäljelle. Mainitse myös käyttäneesi tätä ohjetta, jotta mahdolliset ohjeessa olevat virheet löytyisivät.

[http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=34120.0 Keskustelu oppaasta].

Käyttöjärjestemän asennuksen poistaminen

Joskus tulee eteen tilanne, että tarvitsee poistaa asennettu käyttöjärjestelmä ja silti säilyttää jokin toinen olemassa oleva käyttöjärjestelmä. Oli kyseessä sitten Ubuntu, Windows tai esimerkiksi joku muu jakelu, tämän ohjeen tarkoitus on auttaa siinä. Poistossa on tällöin kaksi tärkeää vaihetta:

1a. Poistetaan halutun järjestelmän osio(t)

1b. Laajennetaan muita osioita niiden paikalle (valinnainen)

2. Asennetaan (tai korjataan) käynnistyslataaja

HUOM! Jos tarkoitus ei ole säilyttää mitään järjestelmiä kannattaa vain poistaa kaikki osiot ja asentaa päälle tai esimerkiksi kokeilla [http://www.dban.org/ Darik's Boot And Nukea] koko kiintolevyn pysyvään tyhjentämiseen.

Osioiden poisto

Jotta haluttu osio tai useampi voitaisiin poistaa täytyy tietää missä se sijaitee. Siihen auttaa Ubuntussa komennot 'sudo fdisk -l' ja 'mount' (ilman lainausmerkkejä). Komennot annetaan Päätteeseen, joka löytyy Apuohjelmista Samat komennot löytyvät yleensä muistakin Linux-jakeluista. Tarkastellaan näiden komentojen tulosteita. Huomaa, että omat listauksesi voivat vaihdella.

sudo fdisk -l

Tämän komennon tuloste näyttää kaikkien levyjen ja osioiden tiedot, joten se on hyvä Windowsin sijainnin selvittämiseen. Tämä voidaan ajaa myös asennuslevyltä poiston yhteydessä ja vastaavat tiedot ovat nähtävissä GPartedista ja Levytyökalusta.

~$ sudo fdisk -l
[sudo] password for user: 

Levy /dev/sda: 320.1 Gt, 320072933376 tavua
255 päätä, 63 sektoria/ura, 38913 sylinteriä
Yksiköt = 16065 * 512 = 8225280 -tavuiset sylinterit
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Levyn tunniste: 0x000cc236

    Laite Käynn     Alku          Loppu    Lohkot   Id  Järjestelmä
/dev/sda1   *           1        7649    61440561    7  HPFS/NTFS
/dev/sda2            7650       37001   235769940    5  Laajennettu
/dev/sda3           37002       38913    15358140   83  Linux
/dev/sda5            7650    
Tuloste näyttää kaikkien levyjen (myös muistitikkujen ja ulkoisten kiintolevyjen) sisällön, joten katso oikean levyn tulostetta. Se on useimmiten ensimmäisenä.   10836    25599546   83  Linux
/dev/sda6           10837       11473     5116671   82  Linux-sivutus / Solaris
/dev/sda7           11474       37001   205053628+  83  Linux

Tuloste näyttää kaikkien levyjen (myös muistitikkujen ja ulkoisten kiintolevyjen) sisällön, joten katso oikean levyn tulostetta. Se on useimmiten ensimmäisenä.

Tässä tärkeimmät sarakkeet ovat Laite ja Järjestelmä. Laite kertoo mistä osiosta on kyse ja Järjestelmä mitä tiedostojärjestelmää kyseinen osio käyttää. HPFS/NTFS tarkoittaa Windowsin tyypillisesti käyttämää tiedostojärjestelmää. Myös FAT on tälläinen, mutta uusia (XP tai uudempi) Windowseja ei sellaisille yleensä asenneta. Niitä kuitenkin käytetään usein muistitikuilla ja ulkoisilla kiintolevyllä- FAT-osiot ovat usein merkitty Järjestelmä-sarakkeessa W95 FAT32 (LBA) tai vastaavalla merkinnällä. Laajennettu tarkoittaa osiota, jossa on muita osioita sisällä. Tässä se sisältää osiot sda5, sda6 ja sda7. Linux on jokin Linuxin käyttämä osiotyyppi, kuten Ext4. Nämä osiot voivat sisältää Linux-järjestelmän (esim. juuri Ubuntu) tai omia tiedostojasi. Linux-sivutus / Solaris on Swap-osio eli osio jota käytetään keskusmuistin jatkeena jos se sattuu loppumaan. Tässä se on melko iso (noin 5 GB), koska sitä käytetään myös Lepotilassa, jolloin keskusmuistin sisältö kirjoitetaan Swap:iin. Jos asennettuna on jokin Linux-jakelu tai muu Swap-osiota käyttävä käyttöjärjestelmä, tulisi koneella olla ainakin yksi Swap-osio, joka on määritelty käyttöön.

mount

Tällä komennolla voi selvittää käynnissä olevan (Linux-)järjstelmän osiot.

~$ mount
/dev/sda5 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro)
proc on /proc type proc (rw)
none on /sys type sysfs (rw,noexec,nosuid,nodev)
/dev/sda7 on /home type ext4 (rw,relatime)
binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,noexec,nosuid,nodev)
gvfs-fuse-daemon on /home/user/.gvfs type fuse.gvfs-fuse-daemon (rw,nosuid,nodev,user=user)

Tämä listaa paljon muutakin, mutta listaa on lyhennetty turhien kohtien vuoksi. Tästä listasta tarvitsemme vain /dev/sd-alkuiset rivit (alla):

/dev/sda5 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro)
/dev/sda7 on /home type ext4 (rw,relatime)

Listaus kertoo ensin mistä osiosta on kyse, sitten mihin se on liitetty ja lopuksi käytetyn tiedostojärjestelmän ja liitosoptiot. on / tarkoittaa, että kyseinen osio on juuriosio eli se osio, jolle käyttöjärjestelmä on asennettu. Jos tarkoitus on poistaa nyt käynnissä oleva Linux-jakelu tämä osio on poistettava. on /home tarkoittaa, että kyseinen osio on tarkoitettu käyttäjän tiedostoille. Voit haluta poistaa myös tämän, jos poistit ylemmänkin, mutta muista aina ottaa kaikki tarpeellinen talteen. Omassa listauksessasi voi olla muitakin osioita, kuten /dev/sda1 on /media/Windows tai /dev/sda8 on /usr, joista luultavasti parhaiten itse tiedät mitä ne sisältävät.

Osioiden varsinainen poisto

Jos sinulla on nyt paperilla mikä osio on mikäkin ja mitkä haluat poistaa, voit edetä. Käynnistä tietokone Ubuntun asennuslevyltä, jottei mikään kiintolevyn osio olisi liitettynä. Poistoon voit käyttää Levytyökalua tai GPartedia. Molemmat löytyvät Järjestelmä → Ylläpito-valikosta.

Levytyökalu

Avaa Levytyökalu ja valitse vasemmanlaidan listasta oikea kiintolevy. Usein niitä on vain yksi ellei koneeseen ole kytketty muistitikkuja tai ulkoisia kiintolevyjä. Nyt valitse haluamasi osio ja valitse Poista osio. Tee samalla tavalla lopuille osioille, jotka haluat poistaa. Siirry seuraavaan vaiheeseen.

GParted

Avaa GParted. Jos avautuneessa näkymässä oleva levy ei ole oikea, valitse sopiva oikean ylänurkan valikosta. Klikkaa ikkunan alapuoliskossa olevasta listasta haluaamaasi osiota oikealla hiiren näppäimellä ja valitse Poista. Tee sama muille haluamillesi osioille ja valitse Toteuta. Vahvista vielä muutokset. Siirry seuraavaan vaiheeseen.

Muiden osioiden suurentaminen

Nyt voit kasvattaa muita osioitasi.

Levytyökalu

FIXME: Lisää ohjeet!

GParted

Klikkaa samasta listasta oikealla hiiren näppäimellä sitä osiota, jota haluat suurentaa. Jos osio on laajennetun osion sisällä, täytyy ensin kasvattaa laajennettua osiota. Valise valikosta Muuta kokoa tai siirrä. Muuta ikkunassa olevia lukuja haluamiksesi ja valitse Muuta kokoa tai siirrä. Voit siirrellä tai kasvattaa muitakin osioita ja valita vasta sitten Toteuta tai Toteuttaa jokaisen muutoksen erikseen. Sulje GParted, kun olet valmis.

Käynnistyslataajan asennus tai korjaus

Ubuntu

Jos jätit koneelle Ubuntun, jonka käynnistyslataajaa (Grub2) käytät, käynnistä kone uudelleen Ubuntuun. Käynnistyttyä avaa Pääte, jonka löydät Apuohjelmista. Komenna sillä 'sudo update-grub' (ilman lainausmerkkejä). Tällöin tutkitaan mitä käyttöjärjestelmiä koneelta löytyy ja korjataan käynnistyslataajan valikko sen mukaiseksi.

Jos jätit koneelle Ubuntun, mutta käytit aiemmin jonkin toisen asennetun järjestelmän käynnistyslataajaa seuraa tätä englannin kielistä ohjetta: [https://help.ubuntu.com/community/Grub2#Reinstalling%20from%20LiveCD]

Windows XP

Jos jätit koneelle Windows XP:een käynnistä kone Windowsin asennuslevyltä ja avaa [http://support.microsoft.com/kb/307654/#3 palautuskonsoli seuraavasti]: Aseta Windows XP:n käynnistyslevyke levykeasemaan tai Windows XP:n CD-levy CD-asemaan ja käynnistä tietokone sitten uudelleen.

1. Valitse tietokoneen käynnistäminen CD-asematuella, jos näin kehotetaan tekemään.

2. Kun näyttöön tulee asennuksen aloitusnäyttö, käynnistä palautuskonsoli painamalla R.

3. Jos tietokoneessasi on useita käyttöjärjestelmiä, joihin voit käynnistää tietokoneen, valitse palautuskonsolissa käytettävä asennus.

4. Kirjoita järjestelmänvalvojan salasana, kun näin kehotetaan tekemään. Jos järjestelmänvalvojan salasana on tyhjä, paina ENTER-näppäintä.

Kirjoita palautuskonsoliin seuraavaat

fixboot
fixmbr
reboot

Jos siirsit Windowsin osiota seuraava komento voi olla tarpeen:

bootcfg /rebuild

Windows Vista/7

Jos jätit koneelle Windows Vistan tai 7:n käynnistä kone asennuslevyltä, valitse näppäimmistösi ja kielesi ja klikkaa Next. Nyt valise Repair your computer. Valitse käyttöjärjestelmä, jonka haluat korjata. Valitse komentokehote (command prompt) ja komenna

Bootrec.exe /FixMbr
Bootrec.exe /FixBoot

Jos siirsit Windowsin osiota seuraava komento voi olla tarpeen:

Bootrec.exe /RebuildBcd

Kaikki

Olet valmis. Voit kokeilla käynnistää uudelleen tarkistaaksesi, onko käynnistyslataajan valikko kunnossa. Jos se toimii, voit vielä onnitella itseäsi. Muussa tapauksessa voinet haluta kysyä [http://forum.ubuntu-fi.org/ foorumilta] neuvoa. Muista mainita mitä järjestelmiä koneella oli, mitä poistit ja mitä halusit jättää jäljelle. Mainitse myös käyttäneesi tätä ohjetta, jotta mahdolliset ohjeessa olevat virheet löytyisivät.

[http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=34120.0 Keskustelu oppaasta].