Size: 6925
Comment:
|
Size: 6956
Comment:
|
Deletions are marked like this. | Additions are marked like this. |
Line 56: | Line 56: |
attachment:Kuvakaappaus.png |
attachment:elisaminilappari.png
Elisa miniläppäri ja Ubuntu 8.10
Elisa miniläppäristä on aika vaikea löytää kunnolla infoa: pakkauksen mukana ei tullut juuri mitään ohjekirjaa ja Elisa sivuillakin on aika minimaalisesti infoa. Tekniset tiedot löytyvät osoitteesta http://www.elisa.fi/asiakastuki/index.cfm?o=700.10&did=7334&faq=true ja ohjekirja osoittesta http://www.elisa.fi/elisa/docimages/attachment/tuki/Elisa_Minilappari.pdf . Ilmeisesti Elisa on brändännyt oman laitteen tästä vekottimesta: http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/ProductsDetail.aspx?detailid=942&CategoryID=3&DetailName=Feature&MenuID=132&LanID=0 . Elisa miniläppäristä on ilmestynyt toinen versio jossa on 160 gigan kovalevy, Bluetooth sekä UMTS900-verkon tuki sisäisessä 3G-modeemissa. Minun esimerkissäni on 80 gigan kovalevy eikä sisäänrakennettua Bluetoothia tai UMTS900-verkon tukea.
Halusin säästää XP:n mahdollisen Windowsin tarpeen vuoksi, joten päädyin tekemään kaksoinkäynnistyskokoonpanon. Helpoin tapa kokeilla Ubuntua on asentaa se Windowsin sisältä Wubi-sovelluksella, löytyy osoitteesta http://wubi-installer.org , mutta jos haluaa Ubuntun toimivan täydellä nopeudella on se asennettava omalle osiolleen. Elisa miniläppärissä ei ole CD/DVD-asemaa joten Ubuntu on asennettava muilla tavoin. Minulla on Ubuntu 8.10 pöytäkoneellani joten tein usb-creatorin avulla (löytyy Järjestelmä > Ylläpito) Ubuntu asennustikun gigan kokoiselle sd-kortille (onnistuu toki tavalliselle usb-tikulle). Ensin on ladattava Ubuntu i386 .iso-levykuva koneelle, sitten laitetaan tikku usb-väylään tai kortinlukiaan ja sitten käynnistetään usb-creator, valitaan polku levykuvaan ja haluttu tikku ja sitten tehdään asennustikku. Vaihtoehtoisesti USB-asennustikun voi tehdä Windowsissa Unetbootilla, tässä ohjeet: https://wiki.ubuntu.com/LiveUsbPendrivePersistent
En käy asennusta sen tarkemmin läpi, sillä yleisiä asennusohjeita löytyy osoitteesta http://wiki.ubuntu-fi.org/Asentaminen. Mutta USB-tikulta/MSD-kortilta käynnistettäessä on mentävä BIOS:iin heti käynnistyksen jälkeen painamalla DEL:iä ja valittava BOOT välilehdessä 1st Boot Deviceksi kyseinen tikku/kortti. Kun halusin säästää XP:n, menin Windowsiin ja eheytin kovalevyn pariinkin kertaan varmuuden vuoksi, jotta osion koon muuttamisen aikana ei häviäisi tietoja. Eli Ubuntun asennuksen aikana on valittava ”Ohjattu – muuta osion kokoa ja käytä vapautuvaa tilaa” tai ”Osioi itse” kohdassa ”Levytilan valmistelu”. Itse valitsin Osioi itse ja supistin kovalevyn tilan puoleen ja tein Ubuntulle 2 gigaa pienemmän osion ja jätin kaksi gigaa swap-osiolle. Kovalevyllä on myös XP:n palautusosio, minkä jätin koskemattomaksi.
No niin, oletetaan että Ubuntu on asennettu ja käynnistetty. Ubuntu tuntuu tukevan laitteistoa ”out-of-the-box” aika hyvin, ainoastaan verkkoadapteri ja WLAN eivät toimineet. Otin Elisa miniläppärin kanssa hitaan mobiililaajakaistan matkakäyttöä varten, mikä toimi ilman virittelyä, kunhan laittoi sen päälle Fn + F2 nappiyhdistelmällä, syötti PIN-koodin, painoi verkkokuvaketta ja valitsi "Mobile Broadband” kohdasta Elisa (ensimmäisellä kerralla se on konfiguroitava). Sain läppärin päivitettyä Päivityksen hallinnalla mobiililaajakaistan kanssa noin tunnissa (384 kb/s). Sitten verkkoadapteri ja WLAN toimintakuntoon.
Verkkoadapteri
Elisa miniläppäri käyttää Realtekin RTL8101E piiriä, jonka ajuri on ladattivassa osoitteesta http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=14&PFid=7&Level=5&Conn=4&DownTypeID=3&GetDown=false (kohta LINUX driver for kernel 2.6.X and 2.4.X). Lataa se ja pura se kansioon esim. työpöydälle. Avaa pääte ja mene luomaasi kansioon komennolla
# cd /Työpöytä/(luomasi kansion nimi)
Suorita pääteessä seuraavat komennot:
# sudo apt-get install build-essential
# sudo -E make clean modules
# sudo make install
# sudo depmod -a
# sudo cp /etc/modprobe.d/blacklist /etc/modprobe.d/blacklist.backup
# echo "blacklist r8169" | sudo tee -a /etc/modprobe.d/blacklist
HUOM! Seuraavan komennon jälkeen en enää pystynyt käynnistämään uusimpaan linux ytimeen 2.6.27-11-genericiin, mutta GRUB:in kautta kun valitsin 2.6.27-7:n niin miniläppärini käynnistyi ja verkkoadapteri toimi! Jos haluat käynnistää ytimen 2.6.27-11 älä jatka. Mutta jos 2.6.27-7 kelpaa suorita vielä päätteessä:
# sudo update-initramfs -u
ja uudelleenkäynnistä Elisa miniläppäri ytimeen 2.6.27-7, nyt verkkoadapteri on toiminnassa! Muokkasin menu.lst:tä suorittamalla sudo gedit /boot/grub/menu.lst ja laitoin #-merkin 2.6.27-11-generic kohtien eteen, jolloin miniläppäri käynnistyi 2.6.27-7:aan. Ydin 2.6.27-11-generic on kuitenkin tarpeellinen, älä poista!
WLAN
Löysin toimivan ajuripaketin osoitteesta http://boskastrona.ovh.org/index_en.html ja sieltä paketti linux-rtl8187se-modules-04coffee(at)2.6.27.7.11.deb (Intrepid), voi olla että tuolta sivulta joutuu etsimään ajuri uudelleen ytimen päivityksen jälkeen. Lataa .deb paketti esim. työpöydälle ja kaksoisklikkaa sitä, asennuksen jälkeen langattomat verkot ovat käytettävissä verkkokuvakkeen kautta!
Muu laitteisto tuntuu toimivan hyvin.
Ubuntu 9.04 Jaunty Jackalopen asennettuani wlan ja verkkoadapteri toimivat ilman yllä annettuja ohjeita! Suosittelen myös Ubuntu Netbook Remixiä, ohjeita löytyy osoitteesta https://wiki.ubuntu.com/UNR
Ubuntu 9.10 Karmic Koala UNR eli Ubuntu Netbook Remix toimii ilman suurempia ongelmia, joskus 3g-kortin käynnistämisen jälkeen kestää jonkin aikaa, ennen kuin järjestelmä tunnistaa sen. Alla kuva UNR 9.10:stä Elisa miniläppärissäni.
Hieman olen moddannut Elisa miniläppäriäni, koska halusin Elisa-mainoksista eroon. Käynnistysruudussa ilmestyvän Elisa-logon saa poistettua flashaamalla biosin Windowsissa, biostiedoston ja flash-työkalun saa ladattua osoitteesta http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/ProductsDetail.aspx?detailid=942&CategoryID=3&DetailName=Bios&MenuID=132&LanID=0 . Läppärin kannessa olevan Elisa logon peitin laittamalla siihen hienon valkoisen Ubuntu-tarran, joita saa tilattua osoitteesta http://www.linuxkauppa.fi/tuote/3882 . Tällä hetkellä minulla on ainoastaan Ubuntu asennettuna Elisa miniläppäriini, ja XP:n poistettuani huomasin, että palautusosio ei enää käynnisty.
Jos haluat moddata miniläppäriäsi kunnolla, niin alla pari hyödyllistä linkkiä. En ole niitä vielä kokeillut, mutta nyt kun miniläppärini alkaa olla joiltakin osin vanhentunut, moddaaminen on suunnitelmissa.
http://www.4winmobile.com/forums/netbook/18026-advent-4213-dismantling-5.html
http://www.mbnet.fi/nettijatkot/2009/11/tuunaus/ (koskee Eee PC:tä, mutta siinä on linkkejä tarvikkeiden tilaamista varten ja yleisinfoa)
attachment:Kuvakaappaus.png