Differences between revisions 5 and 6
Revision 5 as of 2007-08-19 14:21:53
Size: 4239
Comment:
Revision 6 as of 2007-08-19 14:59:28
Size: 4232
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 67: Line 67:
 * Jos PC:eestään haluaa tehdä tietoturvallisen täytyy GRUB:in muokkaaminen estää. Samoin on syytä BIOS:issa poistaa mahdollisuus boottata CD:ltä ja USB:ltä; ja määritellä BIOS:in salasana.  * Jos koneena tietoturvaa haluaa parantaa, täytyy GRUB:in muokkaaminen estää. Samoin on syytä BIOS:issa poistaa mahdollisuus boottata CD:ltä ja USB:ltä; ja määritellä BIOS:in salasana.

Grub-käynnistyslataaja

Grubin asennukseen löytyy ohjeita linux.fi sivulta

http://linux.fi/index.php/Grub

Grub-asennus Ubuntuun

Grub asennetaan yksinkertaisimmillaan ensimmäisen levyn käynnistyslohkoon käynistämällä live-cd:ltä ja komentamalla päätteessä:

sudo grub-install /dev/hda1 

Jos tämä ei toimi, grub voidaan asentaa grubin sisäisen komentotulkin avulla näin.

GRUB-alkulataajan kirjoittaminen grubin sisäisen komentotulkin avulla

Kytke kovalevy sille paikalle jossa se tulee jatkossakin olemaan. Kovalevyjä saisi mieluiten olla vain yksi, sillä useampi tuo sotkemisen mahdollisuuden mukaan. Boottaa Ubuntun asennus-CD:llä. Anna komennot:

 sudo su
 grub 
  • näytölle pitää tulla: grub>

  • Grub-konsolissa on yleensä 'jenkkinäppis', eli sulkumerkit löytyvät eri paikoilta, kuin 'suominäppiksessä', eli numeroiden 9 ja 0 alta. Merkki / löytyy numeronäppäimistöstä oikealta paikaltaan.

Etsitään, millä osiolla grubin ensimmäinen vaihe (stage1) löytyy. komenna taas:

 find /boot/grub/stage1 
  • komento palauttaa vastauksen, joka on tyyppiä: (hd0,0) mikäli levylläsi on Ubuntu. Ehkä vastauksessa on monta riviä: valitse niistä sen Ubuntu-version osio jota ensisijaisesti käytät

  • sulkujen sisällä on: kovalevyn järjestysnumero, sen osion järjestysnumero josta boottaus jatkuu. GRUB laskee järjestysnumerot nollasta alkaen n.

Kerrotaan grubille, miltä osiolta grubin toisen vaiheen (stage2) latausta tullaan jatkamaan, ts. miltä levyltä ja miltä osiolta löytyy jokin linux-järjestelmä, tarkemmin '''/boot/grub/menu.lst'''-tiedosto. Syötä siis seuraava komento:

root (hdkovalevyn järjestysnumero, boottaava osio) 
  • siis esimerkiksi root (hd0,0) -> jos järjestelmässä on monia Ubuntun versioita niin myös /boot/grub/menu.lst:ejä on monia, mutta vain tuota yhtä käytetään.

Asennetaan grub

setup (hdkovalevyn järjestysnumero)
  • esimerkiksi setup (hd0); tässä muodossaan GRUB kirjoitetaan MBR:lle, missä se yleensä onkin. Tämän käskyn tulosteen tulee olla seuraavankaltainen:

      Checking if "/boot/grub/stage1" exists... yes
      Checking if "/boot/grub/stage2" exists... yes
      Checking if "/boot/grub/e2fs_stage1_5" exists... yes
      Running "embed /boot/grub/e2fs_stage1_5 (hd0)"... 15 sectors are embedded.
      succeeded
      Running "install /boot/grub/stage1 (hd0) (hd0)1+15 p (hd0,8)/boot/grub/stage2
      /boot/grub/menu.lst"... succeeded
      Done.

Poistutaan grub-konsolista komentamalla:

quit

Sammuta PC ja poista CD. Kun boottaat tämänjälkeen niin boottaus tapahtuu tässä määrättyyn Ubuntuun.

  • GRUB-alkulataaja on levyn alussa ja se noudetaan sieltä boottauksen aluksi. Se ohjaa lukemaan määrätyltä levyltä sen määrätyltä osiolta tiedoston: /boot/grub/menu.lst ja boottaus jatkuu siellä olevien boottaus-parametrien ohjeiden perusteella.
  • Kun levylle on kerran kirjoitettu GRUB ei siitä pääsekään eroon noinvain
  • Jos levyllä on jo ennestään GRUB niin sen uudestaankirjoittaminen ei ole yleensä tarpeen, mutta ei siitä haittaakaan ole; ja joskus se on tarpeen vaikkei luulisikaan.
  • GRUB käy toimintansa aluksi lukemassa tiedoston nimeltä: /boot/grub/device.map . Siellä on kuvattuna mitä levyjä järjestelmään kuuluu ja mitä nimeä käyttöjärjestelmän tulee kustakin käyttää, sillä käyttöjärjestelmä ja BIOS saattavat olla erimieltä näistä nimistä.
  • GRUB on yleensä MBR:llä (=kovalevyn ensimmäinen sektori). MBR:n koko on yleensä vain 512 sanaa, joista vielä 64 sanaa kuuluu partitiotaululle. Niin pieneen tilaan ei mahdu monimutkaista GRUB:ia. Senvuoksi GRUB onkin jaettu stage:ihin ja vain stage1 on MBR:llä ja se kertoo mistä jatko sitten löytyy.

  • Jos koneena tietoturvaa haluaa parantaa, täytyy GRUB:in muokkaaminen estää. Samoin on syytä BIOS:issa poistaa mahdollisuus boottata CD:ltä ja USB:ltä; ja määritellä BIOS:in salasana.

Täällä keskustelua ohjeesta: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=8070.0