Differences between revisions 1 and 18 (spanning 17 versions)
Revision 1 as of 2007-07-02 20:35:24
Size: 5414
Editor: TimoJyrinki
Comment: kopiointia ja muokkausta Ubuntu tutuksi -kirjasta
Revision 18 as of 2018-04-19 07:04:34
Size: 167
Editor: timo-jyrinki
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 1: Line 1:
= Linux-käyttäjäksi? = ##REDIRECT https://ubuntu-fi.org/esittely/miksi-kayttaisin-linuxia/
Line 3: Line 3:
== Kenelle Linux sopii? ==

Linux sopii lähes kenelle tahansa. Järjestelmän peruskäyttö on helppoa, mutta Linuxin asentaminen ja asennuksen jälkeiset toimenpiteet voivat olla hieman hankalia - kuten minkä tahansa käyttöjärjestelmän asentaminen. Joka tapauksessa vähänkin enemmän tietokoneiden kanssa työskennellyt selviää asentamisesta helposti itse.

Kenties joku ystävistäsi tai tuttavistasi käyttää jo Ubuntua? Hän voi varmasti auttaa sinua järjestelmän asennuksessa. On olemassa yrityksiä, joiden palveluihin kuuluvat Linux-asennukset.

Yleisesti ottaen Linuxiin esim. Windowsista siirtyminen edellyttää ainoastaan hieman viitseliäisyyttä ja valmiutta oppia uusia asioita.

== Nykyinen käyttöjärjestelmäni toimii hyvin. Miksi vaihtaisin Linuxiin? ==

Jos olet täysin tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen vaihtamista Linuxiin ei varmaankaan kannata tehdä. Useimpia Windows-käyttäjiä kuitenkin häiritsevät tietoturvaan liittyvät ongelmat, kuten virukset ja madot. Muutaman vuoden käytön jälkeen Windows alkaa usein hidastua ja järjestelmä muuttuu epävakaammaksi.

Linuxin etuja onkin ennen kaikkea tietoturva ja vakaus. Lisäksi Linuxin käyttö on edullista, sillä ohjelmistot perustuvat avoimeen lähdekoodiin. Ne ovatkin vapaasti kenen tahansa käytettävissä, muokattavissa ja levitettävissä.

Lue lisää Ubuntu tutuksi -kirjan luvusta [http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Linuxin_esittely#5_hyv.C3.A4.C3.A4_syyt.C3.A4_siirty.C3.A4_Linuxin_k.C3.A4ytt.C3.A4j.C3.A4ksi 5 hyvää syytä siirtyä Linuxin käyttäjäksi].

=== Jos Linux on niin hyvä kuin väitetään, miksi sitä käytetään niin vähän? ===

Hyvä kysymys! Siinä yksi syy, miksi mm. tämä sivusto on olemassa! Todellisuudessa Linuxia käytetään todella paljon, mutta enimmäkseen palvelimissa. Tavallisessa työpöytäkäytössä Linux on kuitenkin levinnyt nopeasti ja siihen on syynä ennen kaikkea se, että [http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Linuxin_esittely#Ty.C3.B6p.C3.B6yt.C3.A4ymp.C3.A4rist.C3.B6t graafiset työpöytäympäristöt] ovat kehittyneet muiden käyttöjärjestelmien tasolle tai ohitse. Näin Linux tarjoaa hyvän vaihtoehdon Windows- ja Mac OS -järjestelmille.

=== Onko Linuxille olemassa omaa vakavasti otettavaa ohjelmatarjontaa työpöytäkäyttöön? ===

Linuxille on olemassa laaja valikoima laadukkaita ohjelmia työpöytäkäyttöön. Näistä tunnetuimpia ja suosituimpia ovat mm. toimisto-ohjelmisto [http://www.openoffice.org/ OpenOffice.org], internet-selain Firefox, sekä kuvankäsittelyohjelma Gimp. Laadukkaita ohjelmia löytyy useimpiin käyttötarkoituksiin, joitakin erikoisohjelmia lukuun ottamatta.

=== Voinko käyttää nykyisiä ohjelmiani Linuxilla? ===

Windows-käyttöjärjestelmän ohjelmia ei voi käyttää sellaisenaan Linuxissa. Erillisen Wine-ohjelmiston avulla voi kuitenkin käyttää monia Windows-ohjelmia. Codeweavers-niminen yritys on kehittänyt Winen pohjalta CrossOver Office -ohjelmiston, joka mahdollistaa useimpien tunnettujen Windows-ohjelmien käyttämisen Linuxissa. Lisäksi on olemassa ratkaisuja, jotka mahdollistavat Windowsin käyttämisen Linuxin sisällä.

=== Pystynkö avaamaan ja muokkaamaan muissa käyttöjärjestelmissä tehtyjä tiedostoja Linuxissa? ===

Linux-ohjelmat tukevat varsin hyvin yleisimpiä tiedostomuotoja. Mm. Microsoft Officen tiedostot aukeavat melko hyvin OpenOffice-ohjelmissa. Samoin Gimp avaa yleisimmät kuvatiedostot. Eri ohjelmien tiedostomuotojen tuen kehittäminen on vaikeaa ja hidasta, koska suuret ohjelmistotalot eivät ole julkaisseet kuvauksia tiedostomuodoista. Siksi ohjelmoijat joutuvat kehittämään muunnosohjelmia tiedostomuotojen välille yrityksen ja erehdyksen kautta.

=== Voinko siirtää Linuxiin asetuksia ja muita Windows-ohjelmissa olevia tietoja? ===

Useimmiten kyllä. Esimerkiksi Internet Explorer -verkkoselaimen suosikit ja Outlook-sähköpostiohjelman osoitekirjat ja sähköpostit saa siirrettyä. Myös muille laajassa käytössä oleville ohjelmille on olemassa tietojen vientiin/tuontiin työkaluja, mutta niiden helppokäyttöisyys vaihtelee.

=== Voiko Linuxilla pelata? ===

Linuxilla voi pelata. Linuxille on kehitetty joukko omia pelejä, mutta yleisimpiä kaupallisia pelejä julkaistaan harvoin Linuxille. Tätä heikkoutta paikkaamaan on saatavilla kaupallinen [http://www.transgaming.com/ Cedega-ohjelmisto], joka mahdollistaa suosituimpien Windows-pelien pelaamisen Linuxissa. Muita vaihtoehtoja on asentaa ilmainen WINE (Wine Is Not an Emulator), tai ostaa Wine-projektin kanssa Cedegaa läheisemmin yhteistyötä tekevä maksullinen [http://www.codeweavers.com/products/cxoffice/ Crossover Office] jonka pelituki on viime aikoina alkanut kasvaa.

Linux on myös mahdollista asentaa Windowsin rinnalle ja moni pelaamista harrastava Linuxin käyttäjä pitääkin Windows-järjestelmää edelleen Linuxin rinnalla pelaamista varten.

----
 . {{{Tällä sivulla oleva materiaali on käytettävissä }}}[http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html GNU Free Documentation] {{{-lisenssillä, ilman kansitekstejä ("Cover Texts") tai vakiolukuja ("Invariant Sections").}}} Tällä sivulla käytetään sisältöä Wikikirjaston sivulta "Ubuntu tutuksi/FAQ", joka on saatavissa osoitteesta http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/FAQ.
Tämä sivu on siirtynyt, uusi osoite https://ubuntu-fi.org/esittely/miksi-kayttaisin-linuxia/

Tämä sivu on siirtynyt, uusi osoite https://ubuntu-fi.org/esittely/miksi-kayttaisin-linuxia/