Differences between revisions 10 and 11
Revision 10 as of 2009-02-14 12:24:00
Size: 5300
Editor: TimoJyrinki
Comment: CrossOver-tuotelinkit linux.fi:hin, jossa suomeksi lisätietoa
Revision 11 as of 2010-10-11 19:57:26
Size: 7604
Comment: lisätty 10 syytä kokeilla uutta ubuntu maverickia
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 2: Line 2:

=== 10 syytä kokeilla uutta Ubuntu Maverickia ===

'''1. Ei sitoutumispakkoa'''[[BR]]
Voit kokeilla Ubuntua muuttamatta tietokoneeseesi jo asennettua järjestelmää - sinulla ei siis ole mitään hävittävää!
Line 3: Line 8:
'''2. Nopeus'''[[BR]]
Ubuntu 10.10 on tolkuttoman nopea! Koneesta riippuen olet käynnistettyäsi koneen kirjautumisruudussa jopa 7 sekunnissa!
 
'''3. Turvallisuus'''[[BR]]
Ubuntu, tai oikeastaan kaikki Linux-jakeluversiot ovat äärimmäisen turvallisia verrattaessa Mac OS X:ään ja Windowsiin. Eipä ihme, että nettipankkien käyttämiseen suositellaan juuri Linuxia.
 
'''4. Sosiaalisuus'''[[BR]]
Ubuntu uuden 'Yhteisö-valikon' avulla saat helposti yhteyden Facebookiin ja Twitteriin suoraan työpöydältäsi. Tilapäivitysten tekeminen ja yhteydet eri keskustelukanaville hoituvat yhdestä ikkunasta!
 
'''5. Ubuntu One'''[[BR]]
Ubuntu One on pilvipalvelu, jolla voit tallettaa tiedostojasi ja muistiinpanojasi verkkoon, jolloin voit käyttää niitä mistä tahansa. Voit myös ostaa Ubuntu Onen kautta musiikkia, ja saat sen heti kuunneltavaksi kaikille tietokoneillesi ja jopa kännykkääsi.
 
'''6. Sovellukset'''[[BR]]
Unohda vuotuiset lisenssimaksut! Asentamalla Ubuntun saat maksutta käyttöösi yrityksillekin soveltuvan ohjelmistokokonaisuuden. Oletusselaimena on Firefox ja saatavilla on Flash-tuki sekä Google Chrome. Se, mitä et valmiina löydä, löytyy Sovellusvalikoiman avulla. Uusien ohjelmien löytäminen Windowsilla on googlailua, metsästystä ja kokeilua. Ubuntun Sovellusvalikoima-työkalu tarjoaa yhden keskitetyn paikan, josta löydät tuhansia sovelluksia sekunneissa - asennettavissa heti yhden napin painalluksella!
 
'''7. Monikosketus'''[[BR]]
Miniläppäreille tarkoitettua Ubuntu Netbook Editionia voi nyt käytää monen sormen ele-ohjauksella Maverickin uuden Unity-käyttöliittymän ansiosta.
 
'''8. Yhteensopivuus'''[[BR]]
Ubuntu käynnistyy nätisti melkein millä tahansa koneella jonka omistat, joten voit kokeilla sitä vaikkapa kakkoskoneellasi - kunnes toteat, ettei paluuta Windowsiin enää ole :)
 
'''9. Ulkoasu'''[[BR]]
Uudessa Ubuntussa on painotettu myös graafista ulkoasua ja esteettisyyttä. Se nyt vain näyttää hyvältä.
 
'''10. Hinta'''[[BR]]
Ubuntu on ilmainen. Ei piilokuluja.

Miksi käyttäisin Linuxia?

10 syytä kokeilla uutta Ubuntu Maverickia

1. Ei sitoutumispakkoaBR Voit kokeilla Ubuntua muuttamatta tietokoneeseesi jo asennettua järjestelmää - sinulla ei siis ole mitään hävittävää!

2. NopeusBR Ubuntu 10.10 on tolkuttoman nopea! Koneesta riippuen olet käynnistettyäsi koneen kirjautumisruudussa jopa 7 sekunnissa!

3. TurvallisuusBR Ubuntu, tai oikeastaan kaikki Linux-jakeluversiot ovat äärimmäisen turvallisia verrattaessa Mac OS X:ään ja Windowsiin. Eipä ihme, että nettipankkien käyttämiseen suositellaan juuri Linuxia.

4. SosiaalisuusBR Ubuntu uuden 'Yhteisö-valikon' avulla saat helposti yhteyden Facebookiin ja Twitteriin suoraan työpöydältäsi. Tilapäivitysten tekeminen ja yhteydet eri keskustelukanaville hoituvat yhdestä ikkunasta!

5. Ubuntu OneBR Ubuntu One on pilvipalvelu, jolla voit tallettaa tiedostojasi ja muistiinpanojasi verkkoon, jolloin voit käyttää niitä mistä tahansa. Voit myös ostaa Ubuntu Onen kautta musiikkia, ja saat sen heti kuunneltavaksi kaikille tietokoneillesi ja jopa kännykkääsi.

6. SovelluksetBR Unohda vuotuiset lisenssimaksut! Asentamalla Ubuntun saat maksutta käyttöösi yrityksillekin soveltuvan ohjelmistokokonaisuuden. Oletusselaimena on Firefox ja saatavilla on Flash-tuki sekä Google Chrome. Se, mitä et valmiina löydä, löytyy Sovellusvalikoiman avulla. Uusien ohjelmien löytäminen Windowsilla on googlailua, metsästystä ja kokeilua. Ubuntun Sovellusvalikoima-työkalu tarjoaa yhden keskitetyn paikan, josta löydät tuhansia sovelluksia sekunneissa - asennettavissa heti yhden napin painalluksella!

7. MonikosketusBR Miniläppäreille tarkoitettua Ubuntu Netbook Editionia voi nyt käytää monen sormen ele-ohjauksella Maverickin uuden Unity-käyttöliittymän ansiosta.

8. YhteensopivuusBR Ubuntu käynnistyy nätisti melkein millä tahansa koneella jonka omistat, joten voit kokeilla sitä vaikkapa kakkoskoneellasi - kunnes toteat, ettei paluuta Windowsiin enää ole

9. UlkoasuBR Uudessa Ubuntussa on painotettu myös graafista ulkoasua ja esteettisyyttä. Se nyt vain näyttää hyvältä.

10. HintaBR Ubuntu on ilmainen. Ei piilokuluja.

Kenelle Linux sopii?

Linux sopii lähes kenelle tahansa. Järjestelmän peruskäyttö on helppoa, mutta Linuxin asentaminen ja asennuksen jälkeiset toimenpiteet voivat olla hieman hankalia - kuten minkä tahansa käyttöjärjestelmän asentaminen ja asetusten määritteleminen. Joka tapauksessa vähänkin enemmän tietokoneiden kanssa työskennellyt selviää asentamisesta helposti itse.

Kenties joku ystävistäsi tai tuttavistasi käyttää jo Ubuntua. Hän voinee auttaa sinua järjestelmän asennuksessa. On olemassa myös yrityksiä (ks. ["Tukipalvelut"]-sivu), joiden palveluihin kuuluvat Linux-asennukset.

Yleisesti ottaen Linuxiin esim. Windowsista siirtyminen edellyttää ainoastaan hieman viitseliäisyyttä, valmiutta oppia uusia asioita ja ulosoppia tietyistä vanhoista rutiineista.

Nykyinen käyttöjärjestelmäni toimii hyvin. Miksi vaihtaisin Linuxiin?

Jos olet täysin tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen, niin vaihtamista pelkkään Linux-järjestelmään ei kannattane tehdä. Useimpia Windows-käyttäjiä kuitenkin häiritsevät tietoturvaan liittyvät ongelmat, kuten virukset ja madot. Muutaman vuoden käytön jälkeen Windows saattaa hidastua tai järjestelmä muuttuu epävakaaksi.

Linuxin etuja on ennen kaikkea tietoturva ja vakaus. Lisäksi Linuxin käyttö on edullista, sillä ohjelmistot perustuvat avoimeen lähdekoodiin. Ne ovat vapaasti kenen tahansa käytettävissä, muokattavissa ja levitettävissä.

Lue lisää Ubuntu tutuksi -kirjan luvusta [http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Linuxin_esittely#Viisi_hyv.C3.A4.C3.A4_syyt.C3.A4_k.C3.A4ytt.C3.A4.C3.A4_Linuxia viisi hyvää syytä käyttää Linuxia].

Jos Linux on niin hyvä kuin väitetään, miksi sitä käytetään niin vähän?

Hyvä kysymys! Siinä yksi syy, miksi muun muassa tämä sivusto on olemassa. Todellisuudessa Linuxia käytetään todella paljon, mutta enimmäkseen palvelimissa ja muissa huomaamattomissa laitteissa. Tavallisessa työpöytäkäytössä Linux on levinnyt viime vuosina nopeasti ja siihen on syynä ennen kaikkea se, että [http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Linuxin_esittely#Ty.C3.B6p.C3.B6yt.C3.A4ymp.C3.A4rist.C3.B6t graafiset työpöytäympäristöt] ovat kehittyneet muiden käyttöjärjestelmien tasolle tai ohitse. Näin Linux tarjoaa hyvän vaihtoehdon Microsoft Windows- ja Mac OS -järjestelmille.

Onko Linuxille olemassa omaa vakavasti otettavaa ohjelmatarjontaa työpöytäkäyttöön?

Linuxille on olemassa laaja valikoima laadukkaita ohjelmia työpöytäkäyttöön. Näistä tunnetuimpia ja suosituimpia ovat mm. toimisto-ohjelmisto OpenOffice.org, internet-selain Firefox, sekä kuvankäsittelyohjelma GIMP. Laadukkaita ohjelmia löytyy useimpiin käyttötarkoituksiin, joitakin erikoisohjelmia ja uusimpia pelejä lukuun ottamatta.

Voinko käyttää nykyisiä ohjelmiani Linuxilla?

Windows-käyttöjärjestelmän ohjelmia ei voi käyttää sellaisenaan Linuxissa. Erillisen Wine-ohjelmiston avulla voi kuitenkin käyttää monia Windows-ohjelmia. CodeWeavers-niminen yritys on kehittänyt Winen pohjalta [http://linux.fi/wiki/CrossOver_Office CrossOver Office] -ohjelmiston, joka mahdollistaa useimpien tunnettujen Windows-ohjelmien käyttämisen Linuxissa. Lisäksi on olemassa ratkaisuja, jotka mahdollistavat Windowsin käyttämisen Linuxin sisällä.

Pystynkö avaamaan ja muokkaamaan muissa käyttöjärjestelmissä tehtyjä tiedostoja Linuxissa?

Linux-ohjelmat tukevat varsin hyvin yleisimpiä tiedostomuotoja. Mm. Microsoft Officen tiedostot aukeavat melko hyvin OpenOffice.org-ohjelmissa. Samoin GIMP avaa yleisimmät kuvatiedostot. Eri ohjelmien tiedostomuotojen tuen kehittäminen on vaikeaa ja hidasta, koska suuret ohjelmistotalot eivät ole julkaisseet kuvauksia tiedostomuodoista. Siksi ohjelmoijat joutuvat kehittämään muunnosohjelmia tiedostomuotojen välille yrityksen ja erehdyksen kautta.

Voinko siirtää Linuxiin asetuksia ja muita Windows-ohjelmissa olevia tietoja?

Useimmiten kyllä. Esimerkiksi Internet Explorer -verkkoselaimen suosikit ja Outlook-sähköpostiohjelman osoitekirjat ja sähköpostit saa siirrettyä. Myös muille laajassa käytössä oleville ohjelmille on olemassa tietojen vientiin ja tuontiin liittyviä työkaluja, mutta niiden helppokäyttöisyys vaihtelee.

Voiko Linuxilla pelata?

Linuxilla voi pelata. Linuxille on kehitetty joukko omia pelejä, mutta yleisimpiä kaupallisia pelejä julkaistaan harvoin Linuxille. Tätä heikkoutta paikkaamaan on saatavilla kaupallinen [http://linux.fi/wiki/CrossOver_Games CrossOver Games] -ohjelmisto, joka mahdollistaa suosituimpien Windows-pelien pelaamisen Linuxissa helposti. Muita vaihtoehtoja on asentaa ilmainen Wine, johon edellä mainittu ohjelmisto perustuu mutta jonka käyttö on hieman hankalampaa.

Linux on myös mahdollista asentaa Windowsin rinnalle, ja moni pelaamista harrastava Linux-käyttäjä pitääkin Windows-järjestelmää edelleen Linuxin rinnalla pelaamista varten.