Differences between revisions 16 and 18 (spanning 2 versions)
Revision 16 as of 2014-04-20 14:35:47
Size: 7661
Comment: Lisätty kohdat Muokattavuus ja Yhteisö
Revision 18 as of 2018-04-19 07:04:34
Size: 167
Editor: timo-jyrinki
Comment:
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 1: Line 1:
= Miksi käyttäisin Linuxia? = ##REDIRECT https://ubuntu-fi.org/esittely/miksi-kayttaisin-linuxia/
Line 3: Line 3:
== Kymmenen syytä kokeilla uutta Ubuntu 14.04 LTS:ää ==

'''1. Ei sitoutumispakkoa'''<<BR>>
Voit kokeilla Ubuntua muuttamatta tietokoneeseesi jo asennettua järjestelmää - sinulla ei siis ole mitään hävittävää!
 
'''2. Nopeus'''<<BR>>
Ubuntu 14.04 LTS on tolkuttoman nopea! Kone käynnistyy nopeasti ja peruskäyttö on jouhevaa.
 
'''3. Turvallisuus'''<<BR>>
Ubuntu, tai oikeastaan kaikki Linux-jakeluversiot ovat äärimmäisen turvallisia verrattaessa Mac OS X:ään ja Windowsiin. Eipä ihme, että nettipankkien käyttämiseen suositellaan juuri Linuxia.
 
'''4. Sosiaalisuus'''<<BR>>
Ubuntun yhteisötoiminnallisuuksien avulla saat vaivatta yhteyden suoraan työpöydältäsi esimerkiksi Facebookiin ja Twitteriin.
 
'''5. Sovellukset'''<<BR>>
Unohda vuotuiset lisenssimaksut! Asentamalla Ubuntun saat maksutta käyttöösi yrityksillekin soveltuvan ohjelmistokokonaisuuden. Oletusselaimena on Firefox ja saatavilla on Flash-tuki sekä Google Chrome. Se, mitä et valmiina löydä, löytyy Sovellusvalikoiman avulla. Uusien ohjelmien löytäminen Windowsilla on googlailua, metsästystä ja kokeilua. Ubuntun Sovellusvalikoima-työkalu tarjoaa yhden keskitetyn paikan, josta löydät tuhansia sovelluksia sekunneissa - asennettavissa heti yhden napin painalluksella!

'''6. Yhteensopivuus'''<<BR>>
Ubuntu käynnistyy nätisti melkein millä tahansa koneella jonka omistat, joten voit kokeilla sitä vaikkapa kakkoskoneellasi.
 
'''7. Ulkoasu'''<<BR>>
Uudessa Ubuntussa on painotettu myös graafista ulkoasua ja esteettisyyttä. Se nyt vain näyttää hyvältä. Jos valmiiksi määritetty ulkoasu ei miellytä, voit vaihtaa melkein mitä tahansa käyttöliittymän ulkoasussa!

'''8. Muokattavuus'''<<BR>>
Jos jokin valmiiksi määritelty asia ei miellytä, lähes kaikki käyttöjärjestelmän teknisistä yksityiskohdista aina ulkoasuun asti on käyttäjän muokattavissa.

'''9. Yhteisö'''<<BR>>
Linux-käyttäjien määrä kasvaa jatkuvasti. Käyttäjät muodostuvat yhteisöjä, jotka esimerkiksi tarjoavat muille apua ongelmatilanteissa, järjestävät tapahtumia, suomentavat sovelluksia sekä kehittävät ohjelmistoja.
 
'''10. Hinta'''<<BR>>
Ubuntu on ilmainen. Ei piilokuluja.

##=== Kenelle Linux sopii? ===

##Linux sopii lähes kenelle tahansa. Järjestelmän peruskäyttö on helppoa, mutta Linuxin asentaminen ja asennuksen ##jälkeiset toimenpiteet voivat olla hieman hankalia - kuten minkä tahansa käyttöjärjestelmän asentaminen ja ##asetusten määritteleminen. Joka tapauksessa vähänkin enemmän tietokoneiden kanssa työskennellyt selviää ##asentamisesta helposti itse.

##Kenties joku ystävistäsi tai tuttavistasi käyttää jo Ubuntua. Hän voinee auttaa sinua järjestelmän asennuksessa. ##On olemassa myös yrityksiä (ks. [[Tukipalvelut]]-sivu), joiden palveluihin kuuluvat Linux-asennukset.

##Yleisesti ottaen Linuxiin esim. Windowsista siirtyminen edellyttää ainoastaan hieman viitseliäisyyttä, valmiutta ##oppia uusia asioita ja ulosoppia tietyistä vanhoista rutiineista.

##=== Nykyinen käyttöjärjestelmäni toimii hyvin. Miksi vaihtaisin Linuxiin? ===

##Jos olet täysin tyytyväinen tämän hetkiseen tilanteeseen, niin vaihtamista pelkkään Linux-järjestelmään ei ##kannattane tehdä. Useimpia Windows-käyttäjiä kuitenkin häiritsevät tietoturvaan liittyvät ongelmat, kuten virukset ##ja madot. Muutaman vuoden käytön jälkeen Windows saattaa hidastua tai järjestelmä muuttuu epävakaaksi.

##Linuxin etuja on ennen kaikkea tietoturva ja vakaus. Lisäksi Linuxin käyttö on edullista, sillä ohjelmistot ##perustuvat avoimeen lähdekoodiin. Ne ovat vapaasti kenen tahansa käytettävissä, muokattavissa ja levitettävissä.

##Lue lisää Ubuntu tutuksi -kirjan luvusta ####[[http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Linuxin_esittely#Viisi_hyv.C3.A4.C3.A4_syyt.C3.A4_k.C3.A4ytt.C3.A4.C3.##A4_Linuxia|viisi hyvää syytä käyttää Linuxia]].

##=== Jos Linux on niin hyvä kuin väitetään, miksi sitä käytetään niin vähän? ===

##Hyvä kysymys! Siinä yksi syy, miksi muun muassa tämä sivusto on olemassa. Todellisuudessa Linuxia käytetään ##todella paljon, mutta enimmäkseen palvelimissa ja muissa huomaamattomissa laitteissa. Tavallisessa ##työpöytäkäytössä Linux on levinnyt viime vuosina nopeasti ja siihen on syynä ennen kaikkea se, että ##[[http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Linuxin_esittely#Ty.C3.B6p.C3.B6yt.C3.A4ymp.C3.A4rist.C3.B6t|graafiset## työpöytäympäristöt]] ovat kehittyneet muiden käyttöjärjestelmien tasolle tai ohitse. Näin Linux tarjoaa hyvän ##vaihtoehdon Microsoft Windows- ja Mac OS -järjestelmille.

##=== Onko Linuxille olemassa omaa vakavasti otettavaa ohjelmatarjontaa työpöytäkäyttöön? ===

##Linuxille on olemassa laaja valikoima laadukkaita ohjelmia työpöytäkäyttöön. Näistä tunnetuimpia ja suosituimpia ##ovat mm. toimisto-ohjelmisto Open``Office.org, internet-selain Firefox, sekä kuvankäsittelyohjelma GIMP. ##Laadukkaita ohjelmia löytyy useimpiin käyttötarkoituksiin, joitakin erikoisohjelmia ja uusimpia pelejä lukuun ##ottamatta.

##=== Voinko käyttää nykyisiä ohjelmiani Linuxilla? ===

##Windows-käyttöjärjestelmän ohjelmia ei voi käyttää sellaisenaan Linuxissa. Erillisen Wine-ohjelmiston avulla voi ##kuitenkin käyttää monia Windows-ohjelmia. Code``Weavers-niminen yritys on kehittänyt Winen pohjalta ##[[http://linux.fi/wiki/CrossOver_Office|CrossOver Office]] -ohjelmiston, joka mahdollistaa useimpien tunnettujen ##Windows-ohjelmien käyttämisen Linuxissa. Lisäksi on olemassa ratkaisuja, jotka mahdollistavat Windowsin ##käyttämisen Linuxin sisällä.

##=== Pystynkö avaamaan ja muokkaamaan muissa käyttöjärjestelmissä tehtyjä tiedostoja Linuxissa? ===

##Linux-ohjelmat tukevat varsin hyvin yleisimpiä tiedostomuotoja. Mm. Microsoft Officen tiedostot aukeavat melko ##hyvin Open``Office.org-ohjelmissa. Samoin GIMP avaa yleisimmät kuvatiedostot. Eri ohjelmien tiedostomuotojen tuen ##kehittäminen on vaikeaa ja hidasta, koska suuret ohjelmistotalot eivät ole julkaisseet kuvauksia ##tiedostomuodoista. Siksi ohjelmoijat joutuvat kehittämään muunnosohjelmia tiedostomuotojen välille yrityksen ja ##erehdyksen kautta.

##=== Voinko siirtää Linuxiin asetuksia ja muita Windows-ohjelmissa olevia tietoja? ===

##Useimmiten kyllä. Esimerkiksi Internet Explorer -verkkoselaimen suosikit ja Outlook-sähköpostiohjelman ##osoitekirjat ja sähköpostit saa siirrettyä. Myös muille laajassa käytössä oleville ohjelmille on olemassa tietojen ##vientiin ja tuontiin liittyviä työkaluja, mutta niiden helppokäyttöisyys vaihtelee.

##=== Voiko Linuxilla pelata? ===

##Linuxilla voi pelata. Linuxille on kehitetty joukko omia pelejä, mutta yleisimpiä kaupallisia pelejä julkaistaan ##harvoin Linuxille. Tätä heikkoutta paikkaamaan on saatavilla kaupallinen [[http://linux.fi/wiki/CrossOver_Games|CrossOver Games]] -ohjelmisto, joka mahdollistaa suosituimpien Windows-pelien ##pelaamisen Linuxissa helposti. Muita vaihtoehtoja on asentaa ilmainen Wine, johon edellä mainittu ohjelmisto ##perustuu mutta jonka käyttö on hieman hankalampaa.

##Linux on myös mahdollista asentaa Windowsin rinnalle, ja moni pelaamista harrastava Linux-käyttäjä pitääkin ##Windows-järjestelmää edelleen Linuxin rinnalla pelaamista varten.

##----
## . Tällä sivulla käytetään sisältöä Wikikirjaston sivulta "Ubuntu tutuksi/FAQ", joka on saatavissa osoitteesta ##http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/FAQ.
Tämä sivu on siirtynyt, uusi osoite https://ubuntu-fi.org/esittely/miksi-kayttaisin-linuxia/

Tämä sivu on siirtynyt, uusi osoite https://ubuntu-fi.org/esittely/miksi-kayttaisin-linuxia/