Differences between revisions 32 and 33
Revision 32 as of 2007-08-17 17:33:56
Size: 7558
Editor: Epeli
Comment:
Revision 33 as of 2007-08-17 17:39:15
Size: 7061
Editor: Epeli
Comment: putty-jutut pois. Mahdollisesti oma kappale puttylle myöhemmin.
Deletions are marked like this. Additions are marked like this.
Line 26: Line 26:
Avain muodostuu kahdesta osasta, julkisesta ja yksityisestä avaimesta. Julkinen avain sijoitetaan palvelimelle ja yksityinen avain pitää löytyä koneelta, jolta yhteyttä muodostaa. Julkiset avaimet siis määrittävät palvelimella millä yksityisillä avaimilla voidaan kirjautua sisään. Avain muodostuu kahdesta osasta, julkisesta ja yksityisestä avaimesta. Julkinen avain sijoitetaan palvelimelle ja yksityinen avain pitää löytyä koneelta, jolta yhteyttä muodostetaan. Julkiset avaimet siis määrittävät palvelimella millä yksityisillä avaimilla voidaan kirjautua sisään.
Line 40: Line 40:
Windows-käyttäjä voi luoda avaimen putty:n tarjoamalla softalla nimeltä puttygen. suosittelen generoimaan RSA-tyyppisen avaimen jonka pituus on 2048 bittiä.

Linuxissa (ja mäkissä OsX:ssä) homma hoituu komentoriviltä komennolla '''ssh-keygen'''.
Line 50: Line 46:

kun meillä nyt on avain ja sitä vastaava salasana, voidaan avain kopioida paikoilleen. (huom. puttygenin generoiman avaimen alussa ja lopussa on kommenttirivi jotka on hyvä poistaa ennen avaimen lisäämistä käyttäjän tietoihin).

SSH ja SFTP-palvelimen asennus

SSH:hän on tietoturvaltaan erittäin hyvä tapa ottaa etäyhteyksiä. SFTP puolestaan on tarkoitettu tiedonsiirtoon aivan kuten FTP, mutta se käyttää yhteyden (ja yhteydenoton) salaamiseen SSH:n tarjoamaan turvaa. tosin myös ssh:iä kannattaa käyttää versiota 2 jonka mukana tuo SFTP:kin tuli, aikaisemman version yhteydessä SFTP:n tilalla käytettiin vähän vähemmän toiminnallisuutta tarjoavaa SCP:ä.

Palvelimen asennus

  1. Avaa pääte ja komenna
    $ sudo apt-get install openssh-server

    SSH-palvelin käynnistyy samalla kuin se asennetaan, joten siihen voi heti yrittää ottaa yhteyttä joko SSH:llä tai SFTP:lla.Nythän kuka tahansa joka näkee koneen ulkoisen IP:n pystyy yrittämään koneelle sisään arvaamalla käyttäjätunnuksen ja salasanan. Ubuntussa ei onneksi ole rootin tiliä aktivoituna, joten siihen kohdistuvat yritykset ovat luonnollisesti turhia. Muutenkin nuo madot yrittävät yleensä arvailla englantilaisia erisnimiä, joten suomalaisilla koneilla niitä ei useinkaan onnista. Olisi kuitenkin mukavaa jos pystyisi määräämään ketkä saavat ottaa koneelle yhteyttä, ja sen toki pystyykin tekemään seuraavasti:

  2. Avaa tekstieditorissa pääkäyttäjän oikeuksin (sudo) tiedosto /etc/ssh/sshd_config

  3. etsi kohta PermitRootLogin yes ja muuta sen arvoksi no

  4. Halutessasi voit rajoittaa ssh:n käyttöoikeuden tietyille käyttäjille. Lisää tiedoston loppupuolelle rivi joka alkaa avainsanalla AllowUsers ja listataan sen perään välilyönnillä erotettuna käyttäjät jotka saavat ottaa koneeseen yhteyden:

    AllowUsers janne mikk0 ninnnu
  5. tallenna tiedosto ja käynnistä palvelin uudestaan komentamalla:
    $ sudo /etc/init.d/ssh restart
    Nyt koneelle pääsee vain tunnuksilla janne, mikk0 ja ninnnu Tällä tietoturvatasolla voi aloittaa. Kannattaa kuitenkin seurata tiedostosta /var/log/messages, keitä koneelle on yrittänyt sisään.

Avainten käyttöönotto

Avain muodostuu kahdesta osasta, julkisesta ja yksityisestä avaimesta. Julkinen avain sijoitetaan palvelimelle ja yksityinen avain pitää löytyä koneelta, jolta yhteyttä muodostetaan. Julkiset avaimet siis määrittävät palvelimella millä yksityisillä avaimilla voidaan kirjautua sisään.

  1. Avaa taas tiedosto /etc/ssh/sshd_config pääkäyttäjän oikeuksin

  2. Etsi kohdat
    #AuthorizedKeysFile     %h/.ssh/authorized_keys
    #PasswordAuthentication yes
    Poista molemmilta riveiltä kommentti (se risuaita siitä alusta).

    Muuta vielä passwordAuthentication yes arvoksi no

  3. Tallenna tiedosto ja käynnistä palvelin uudestaan.

Huomaat, että kukaan ei pääse sisään, itse asiassa kukaan ei pääse edes yrittämään salasanan arvaamista. Nyt onkin tosi turvallista, mutta mitenkäs siihen sitten oikein pääsee sisälle... Käyttäjien pitää luoda itselleen avaimet joita tulee kaksi kappaletta, julkinen ja yksityinen. Julkinen avain pitää toimittaa koneelle johon ollaan loggautumassa ja yksityinen avain pitää lisätä käyttäjän kotihakemistossa olevaan hakemistoon .ssh tiedostoon authorized_keys aivan kuten tuolla konffissa määrittelimme.

  • Luodaan rsa-tyyppisen avainpari jonka pituus on 2048 bittiä päätteessä komentamalla:
    $ ssh-keygen -t rsa

Kannattanee hyväksyä tiedostojen oletussijainti ~/.ssh/id_rsa ja ~/.ssh/id_rsa.pub. Noista ensimmäinen tulee siis pitää visusti poissa ulkopuolisten silmistä! Ja jälkimmäinen on se julkinen avain joka pitää toimittaa palvelimelle. Tuo ohjelma kysyy myös salasanaa joka liitetään avaimeen ja jota käytetään jatkossa avaimen kanssa loggautuessa (se voi olla eri kuin käyttäjän kohdekoneen salasana).

Julkisen avaimen lisääminen palvelimelle

  1. Kopioidaan avain palvelimelle
    $ scp ~/.ssh/id_rsa.pub tunnus@palvelin:/home/tunnus

    Ole tässä tarkkana ettet vahingossakaan lähetä yksityistä avainta (id_rsa) palvelimelle!

  2. Kirjaudutaan palvelimelle
    $ ssh tunnus@palvelin
  3. Lisätään avain
    $ cat id_rsa.pub >> .ssh/authorized_keys
  4. Ja lopuksi kannattanee vielä poistaa turha avaintiedosto palvelimelta
    $ rm id_rsa.pub

Tämän saman tempun voi tehdä siis niin monelle palvelimelle kuin haluaa tällä samalla id_rsa.pub -tiedostolla. Nyt sinun pitäisi pystyä kirjautumaan niille kaikille palvelimille sillä salasanalla jonka asetit tuolle avaimelle.

Ssh osaa siis käyttää suoraan tuota id_rsa-tiedostoon tallennettua yksityistä avainta kunhan se on tallennettu oletussijaintiin. Jos haluat käyttää muualle tallennettua avainta niin se onnistuu -i vivulla:

  • $ ssh tunnus@palvelin -i /polku/yksityiseen/avaimeen

Keychain

Kun käytössä alkaa olla useita palvelimia, niin ainainen salasanojen syöttäminen alkaa tuntua turhauttavalta ja tulee tarve vähentää niitä. Helppo, mutta typerä ratkaisu olisi tehdä avainpari ilman salasanaa, jolloin kirjautumiseen ei koskaan tarvittaisi salasanaa. Tämä olisi tosin äärimmäisen epäturvallista, sillä jos joku saa käsiisi sinun id_rsa-tiedoston hän pystyisi kirjautumaan kaikkille niille palvelimille joille olet asettanu sen.

Kun sinulla on julkisella avaimella kirjautuminen käytössä voidaan hommaa helpottaa komenolla ssh-add ~/.ssh/id_rsa joka kysyy avaimen salasanan ja ottaa sen talteen ssh-agent-palveluun jonka jälkeen sinun ei enää tarvitse syöttää sitä vastaavaa salasanaa, mutta tämä toimii vai yhdessä terminaalisessiossa kerrallaan joten hyöty jää melko minimaaliseksi. Tätä korjaamaan otamme scriptin nimeltä Keychain.

  • Aloitetaan asentamalla se
    $ sudo apt-get install keychain

    Avaa tekstieditoriin ~/.bashrc Laita sinne seuraavat rivit

    keychain --nogui id_rsa
    . ~/.keychain/`uname -n`-sh

    id_dsa:n tilalle voit toki suorankin polun yksityiseen avaimeesi. Siihen voi myös laittaa argumentiksi useammankin avaimen mikäli sille on tarvetta.

Tämän jälkeen ainakin kun avaa uuden terminaalin ajetaan tuo keychain scripti. Se käynnistää ssh-agentin mikäli se ei ole käynnissä ja ensimmäisellä kerralla kysyy avaimen salasanaa. Tämän jälkeen voit avata niin monta terminaalia kuin haluat kirjautua niillä haluamillesi palvelimille. Jos halua syöttää salasanaa, niin voit painaa ctrl+c ja käyttää terminaalia normaalisti.

Kun lopetat työskentelyn, niin voit sulkea ssh-agentin komennolla:

$ ssh-agent -k

Tämän jälkeen kirjautujalta kysytään taas normaalisi avaimen salasanaa.

Linkkejä