Suoraan sisältöön

Päivittäminen

Sisällysluettelo

Koko Ubuntun päivittämistä uudempaan tarjotaan Päivitysten hallinta -ohjelman kautta automaattisesti, kun päivitys on saatavilla.

Pitkäaikaisen tuen Ubuntu-julkaisut (”LTS”):

Aiemmasta LTS-versiosta uudempaan päivittäminen onnistuu seuraavien versioiden välillä:

Pitkäaikaisten julkaisujen (”LTS”) tuki jatkuu viisi vuotta, joten niissä pysymällä koko Ubuntu tulee päivittää seuraavaan julkaisuun vain 2-5 vuoden välein.

Puolivuosittaiset Ubuntu-julkaisut, esimerkiksi:

Puolivuosittaisia julkaisuja tuetaan tietoturvapäivityksin vain 9kk (12.10 viimeinen jolla 18kk), joten käytännössä niistä päivitetään seuraavaan reilun puolen vuoden välein. Jos versio johon päivitetään on pitkäaikaisesti tuettu, siinä voidaan jatkossa myös pysyä.

Ennen päivitystä vilkaise tunnetut ongelmat julkaisumuistioista: 14.04 LTS, 12.04 LTS.

Ubuntu

Päivitysten hallinta

Suositelluin tapa päivittää Ubuntu on käynnistää päivitysohjelma:

Päivitysohjelma ilmoittaa aikanaan automaattisesti uudesta jakeluversiosta, paitsi päivitettäessä LTS-versiosta tavalliseen jakeluversioon. Viereisessä kuvassa on esimerkkinä, miten Ubuntu 7.10:n julkaisusta ilmoitettiin 7.04:n käyttäjille. Uudemmissa versioissa ikkuna on samanlainen. Ongelmanratkaisuohjeita.

Jos haluat päivittää pitkäaikaisesti tuetusta Ubuntu-versiosta (”LTS”) tavalliseen Ubuntu-versioon, tulee päivitystiheys vaihtaa Ohjelmalähteet-asetuksista: Unity-valikko → Ohjelmalähteet → Päivitykset. Vaihda Julkaisupäivitys-kohtaan Tavalliset julkaisut. Lopuksi napsauta Sulje ja hyväksy ohjelmalähteiden lataus uudelleen. Tämän jälkeen Ubuntu ilmoittaa automaattisesti myös tavallisista julkaisuista. Huomaa, että pitkän tuen julkaisuissa pysyminen on usein järkevää ja helpompaa!

Englanninkieliset ohjeet: http://www.ubuntu.com/getubuntu/upgrading

Kubuntu

Suositelluin tapa päivittää Kubuntu on Adept-päivitysohjelmalla

Paina Alt+F2. Kirjoita aukeavaan ikkunaan update-notifier-kde -u" ja napsauta suorita/ok/tms. Myös pitämällä tavalliset päivitykset ajan tasalla ilmoittaa Adept aikanaan päivityksestä ja opastaa päivityksen loppuun. Ongelmanratkaisuohjeita.

Englanninkieliset Kubuntun päivitysohjeet löytyvät Ubuntun yhteisön ohjeista.

Palvelinasennuksen päivittäminen

Jos järjestelmässä ei ole asennettuna yksikään *buntu-desktop-paketti, eli kone on palvelinkäytössä tai käytössä on jokin vaihtoehtoinen työpöytäympäristö tai ikkunanhallinta, onnistuu päivitys näin:

 1. Asenna update-manager-core komennolla

  sudo aptitude install update-manager-core
 2. Aja päivitystyökalu komennolla
   sudo do-release-upgrade 
 3. Seuraa näyttöön tulevia ohjeita

Ongelmanratkaisuohjeita

LTS-versioiden päivittyvä laitetuki

Huom: LTS-päivitysversiot, kuten esimerkiksi 12.04.2 LTS, tarkoittavat vain uutta asennuslevyä. Tällaisen päivitysversion ilmestyessä käyttäjän ei tarvitse tehdä mitään, sillä asennuslevyille sisältyvät päivitykset ohjelmiin tulevat tavallisten päivitysten mukana jo Ubuntun asentaneille. Ubuntu 12.04 LTS:ssä on uutuutena myös päivittyvä laitetuki uudempien asennusmedioiden (12.04.2 ja uudemmat) käyttäjille, mutta aiemmin Ubuntun asentaneet eivät oletuksena siihen siirry. Uutta laitetukea tarvitaan pääasiassa asennettaessa Ubuntua tietokoneille, joita ei ollut vielä kaupoissa alkuperäisen Ubuntu-version ilmestyessä. Myös alkuperäisen Ubuntu-version käyttäjät voivat halutessaan valita päivityspolun, katso lisätietoja alempaa.

Huom! AMD on lopettanut uudempien Linux-ytimien tuen HD 2000 - HD 4000 -sarjan korteilta suljetuissa ajureissaan. Tuki on siirtynyt avoimiin ajureihin, joihin siirryt jos päivität 12.04.2:een tai uudempaan. Avoimet ajurit eivät ole välttämättä aivan yhtä nopeita joissain peleissä mutta saattavat toimia keskimäärin paremmin.

Huom! Ohje on epävirallinen, mutta toimivaksi havaittu.

12.04.2 LTS:stä alkaen asennusmedioilla on käytössä aina tuorein laitetuki. Aiemmilta LTS-asennusmedioilta asentaneet pysyvät kuitenkin alkuperäisen laitetuen käyttäjinä, mikäli eivät toisin valitse. Tuoreempi laitetuki vastaa uusimman Ubuntun puolivuosittaisjulkaisun laitetukea Linux-ytimen ja avoimien näytönohjainajureiden - X.org ja Mesa3D - osalta. NVIDIA- ja AMD-valmistajien suljetut ajurit näytönohjaimille päivittyvät näistä riippumatta Laiteajurit-työkalun kautta.

Alla Ubuntu Suomen ohje laitetuen päivittämiseen komentoriviltä (Unity-valikko -> Pääte). Tarkista komennon syöttämisen jälkeen, ennen päivityksen aloittamista, ehdotettujen toimenpiteiden luettelo. Eritoten se, ettei mitään tärkeitä paketteja ehdoteta poistettavaksi, joita ei korvata alempana tulosteessa vastaavalla toisella paketilla.

Ubuntu 12.04.4 LTS:n laitetuen asentaminen

(vastaa Ubuntu 13.10:n laitetukea)

Ubuntu 12.04.3 LTS:n laitetuen asentaminen

(vastaa Ubuntu 13.04:n laitetukea)

Ubuntu 12.04.2 LTS:n laitetuen asentaminen

(vastaa Ubuntu 12.10:n laitetukea)

Päivittäminen CD- tai DVD-levyn avulla

Näillä ohjeilla voit päivittää koneen, jossa ei ole verkkoyhteyttä.

 1. Lataa ja kirjoita alternate-CD ("tekstipohjainen asennus") tai DVD-asennuslevy, muista oikea versio: 32/64-bit, ubuntu/kubuntu/xubuntu jne.

 2. Laita levy CD/DVD-asemaan
 3. Esiin tulee dialogi jossa tarjotaan päivitystä CD/DVD-levyltä
 4. Seuraa ruutuun tulevia ohjeita

Jos jostain syystä tätä ei tarjota, voit ajaa päivitystyökalun myös käsin ajamalla Päätteestä tai Konsolesta komennon

Ongelmanratkaisu

Jos jostain syystä haluat tehdä päivityksen käsin, tai törmäät ongelmiin, alla olevista ohjeista voi olla apua.

 1. Varmuuskopioi xorg.conf (eli graafisen ympäristön asetustiedosto):
  • sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_paivamaara 
  • Varmuuskopioi toki myös muut tärkeät tiedostosi!
 2. Viralliset päivitysohjeet englanniksi sivun alalaidasta.
  • Lyhyesti: ennen julkaisua päivityksen voi käynnistää painamalla Alt-F2, ja kirjoittamalla "update-manager -d" (+ napsauttamalla Suorita) - nyt uudesta jakeluversiosta kerrotaan

 3. Jos ongelmia ilmenee, käynnistä Ubuntu recovery modeen ja valitse vielä root shell (käynnistyksessä valikosta tai jos valikkoa ei näy niin paina ESC kun sitä pyydetään ja valitse sieltä) Muista, että jos recovery modessa ei tarvitse sudo:a, joten jos ajat näitä komentoja muussa tilassa laita alkuun "sudo" (ilman lainausmerkkejä).

  1. Varmista että käytössäsi on oikean Ubuntu-version pakettivarastolistaus (eli tiedosto /etc/apt/sources.list on ajan tasalla. Nouda oikea versio Wikikirjasta: http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Ohjelmien_asentaminen_ja_pakettivarastot#Ohjelmavarastojen_lis.C3.A4.C3.A4minen_muokkaamalla_sources.list_-tiedostoa

  2. aptitude update 
  3. aptitude -f install 
  4. dpkg --configure -a 
  5. aptitude dist-upgrade 
  6. Jos yllämainitut komennot jäävät kiinni jostain yksittäisestä paketista, voit asentaa paketin uudelleen komennolla

   aptitude reinstall paketinnimi 
  7. Ilmoituksesta "dpkg: error processing /var/cache/apt/archives/paketin_nimi.deb (--unpack): trying to overwrite `tiedoston_nimi', which is also in package toisen_paketin_nimi" pääsee eroon pakottamalla tiedoston päällekirjoituksen seuraavalla komennolla. Huom! Tämä voi aiheuttaa jatko-ongelmia, jos päällekirjoitetussa tiedostossa on järjestelmälle tärkeitä tietoja!

   dpkg -i --force-overwrite /var/cache/apt/archives/paketin_nimi.deb 
  8. Toista kohtia iii - v kunnes v menee läpi ilman virheilmoituksia tai asentamatta jääneitä paketteja.
  9. Jos näillä ohjeilla ei onnistu, vilkaise forumilta olisiko muilla ollut samoja ongelmia ja kysy apua

Englanninkielisiä sivuja päivittämisestä