Suoraan sisältöön

Usein kysytyt kysymykset

Ohjeet_ja_tuki.png

Lähin paikka löytää ohjeita on Ubuntun omat, monipuoliset käyttöohjeet, joihin pääsee avaamalla yläreunan valikkopalkista:

Paras tiedonlähde verkossa uudelle Ubuntun käyttäjälle on Ubuntu tutuksi -wikikirja. Seuraavien kysymysten vastaukset ovat yleensä linkkejä joko siihen tai Ubuntu Suomen wikiin.

Asentaminen ja käyttöönotto

 1. Miten asennan Ubuntun?

 2. Miten päivitän Ubuntun uudempaan versioon?

 3. Miten saan Ubuntun suomenkieliseksi tai asennan suomen kielen oikoluvun/tavutuksen?

 4. Kuinka voin ohittaa kirjautumisruudun automaattisesti?

 5. En lukenut asennusopasta, koira söi varmuuskopioni ja tyhjensin Ubuntua asentaessani vahingossa koko tietokoneen kiintolevyn. Apua?

Ohjelmien asentaminen ja ohjelmalähteet

 1. Miten asennan ohjelmia?

 2. Miten lisään ohjelmalähteitä (=pakettivarasto, ohjelmavarasto)?

Käyttörajoitetuissa muodoissa olevien medioiden avaaminen

 1. Miten saan ääni- ja videotiedostot (esim. MP3, AVI) toimimaan?

 2. Miten saan Flashin toimimaan?

 3. Kuinka katson DVD-elokuvia?

  • Katso ohjeet Ubuntussa Järjestelmä-valikon kohdasta Ohjeet ja tuki tai sama teksti webissä
   ("Musiikki, video ja valokuvat" -> "Elokuvat, DVD-levyt ja videot" -> "DVD-elokuvien katsominen")

Ohjelmat

 1. Miten saan Javan toimimaan?

 2. Mikä ohjelma vastaa Windowsin ohjelmaa x?

Tietoturva

 1. Tarvitsenko erillisen palomuuri- tai tietoturvaohjelmiston?

Laitteisto

 1. Miten asennan AMD/NVIDIA-näytönohjaimen suljetut 3D-ajurit?

 2. Miten vaihdan näytön tarkkuutta?

Alla: kysymyksiä Alkuun Ubuntun kanssa -teemaillasta ja pari niiden pohjalta.

 1. Asensin sovelluksen (synapticilla tms paketista), mutta se ei ilmestynyt valikkoon. Miksei, ja mitä tehdä? - Paina Alt+F2 ja kirjoita ohjelman nimi. Huomaa, ettei ohjelman nimeä tarvitse kirjoittaa kokonaan, koska kirjoitusriville ilmestyy ehdotukset. Jos ei auta, avaa pääte ja kirjoita ohjelman nimi siinä.

 2. Onko takuuvarmoja tulostimia? Mitä tehdä jos tulostin ei ilmesty listaan valittavaksi? - Tulostimien ajuritilanteen voi tarkistaa esim sivustolta OpenPrinting.org. Yleisesti ottaen HP:n tulostimet ovat toimineet tosi hyvin, ja HP tukee itse avoimen lähdekoodin Linux-ajurien kehitystä.

 3. Ovatko tulostinten ajuritkin paketinhallinnassa? - Tulostinajurien pitäisi yleensä olla valmiiksi asennettu, (hp esim. hplip tai hpjis)

 4. Jos ei tiedä minkänimisen ohjelman haluaa vaan vain, mitä se tekee, mitä tehdä? - Sovellukset -> Lisää/poista...

 5. Mikä PLF-repository on, voiko sen paketteihin luottaa? - Plf ei ole enää toiminnassa, medibuntu- ja seveas-ohjelmalähteistä löytyy mm. libdvdcss ja koodekkeja, ks. Epäviralliset_ohjelmalähteet.

 6. Miten saada puhelinverkko-(win)modeemi tai ISDN-modeemi toimimaan?

 7. Mitä jos menen ja asennan jotain itse käsin (eikä paketista)? Tuleeko noutaja? - Saattaa tulla, kannattaa ensin lukea ohjeet ja 'Ubuntu tutuksi'.

 8. Saako ohjelmia muualtakin kuin näistä repositoryistä, voiko erikseen ladattuja deb-paketteja kuitenkin asentaa turvallisesti? - Joissakin tapauksissa voi asentaa, yleensä ei tarvitse.

 9. Mitä sitten kannattaa tehdä jos vaihtohetoina on lähdekoodipaketti, "tar.gz" tai RPM mutta deb-pakettia ei ole?

 10. Kannattaako päivittää - eivätkö päivitykset usein tuo lisäfeatureita jotka tekevät softasta raskaampaa pyörittää? - Ubuntun tavalliset (tietoturva)päivitykset eivät tuo lisäominaisuuksia, koko jakeluversion päivitys kyllä.

 11. Laitan asennus-CD:n koneeseen, se pääsee kakkosvaiheeseen asennusta ja jämähtää täysin. Mikä neuvoksi? - Lataa uudempi asennus-CD.

 12. Onko viruskannereita Linux-tiedostopalvelimelle? - On, esimerkiksi clamav ja Antivir. Näistä on hyötyä kuitenkin vain Windows-verkossa. Linuxille itselleen nimittäin ei ole viruksia.

 13. Miten voi vaihtaa oletusjärjestelmää (Grubissa/Lilossa)? - Asiasta keskusteltu Ubuntu-fi foorumissa. Helpoiten grubin saloihin pääset asentamalla paketin startupmanager, tämä löytyy "universe"-repositiosta, tarkistathan että tämä on valittuna: järjestelmä --> ylläpito --> ohjelmalähteet.

 14. Tarvitseeko palomuuria, mikä toimisi? (Pitäisiköhän ohjeistaa myös jotenkin omien porttien avoimuuden tarkasteluun. X-)) - Palomuuri on valmiiksi asennettu, jos haluat säätää portteja, asenna "firestarter". Kotikäyttäjä ei tarvitse palomuuria, vaan se on hyödyllinen vain mikäli tietokoneessasi tai lähiverkossasi on palvelinohjelmia, kuten esim SSH-palvelin tai www-palvelin.

 15. Miten saan Ylen arkiston http://www.yle.fi/arkisto ja muut windows mediat näkymään? - Firefoxissa oletuksena oleva Totemina käyttävä liitännäinen ei osaa avata Ylen Windows Media -tiedostovirtaa. Homma korjaantuu poistamalla totem-liitännäinen Firefoxista ja asentamalla esim mplayerin liitännäinen tilalle. Helpoiten onnistuu komennoilla (Ubuntu 8.04):

  sudo apt-get remove totem-mozilla && sudo apt-get install mozilla-mplayer mplayer-nogui

muokattavaksi

UTF-8 merkistöön siirtyminen

Ubuntu käyttää oletuksena UTF-8 merkistöä, jotta tiedostoihin olisi mahdollista kirjoittaa kaikilla maailman kielillä ja merkistöillä (mm. heprea, arabia, japani). Valitettavasti UTF-8:n käyttö saattaa aiheuttaa ongelmia käsiteltäessä vanhoja tiedostoja jotka käyttävät jotakin muuta merkistöä (esim. euroopan kielten ISO-8859-15 -merkistöä). Lisätietoja aiheesta Ubuntun wikissä.