Revision 14 as of 2008-09-19 20:14:13

Clear message

SisällysBRTableOfContents(3)

Asus EEE 901 koneen konfigurointi

Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Asuksen toisen polven EEE laitteet (ohje sopii myös 1000 -sarjan koneille) saadaan toimimaan kunnolla Ubuntun kanssa. Ohjeessa ei (ainakaan tällä hetkellä) käsitellä itse asennusta, koska se onnistuu ihan normaalisti joko ulkoisen CD:n tai muistitikun avulla. Ohje keskittyy nimen omaan siihen miten koneiden kaikki toiminnot saadaan toimimaan asennuksen jälkeen.

Ongelmakohdat

Suurin ongelma asennuksen jälkeen on se, että koneella ei ole verkkoyhteyttä, koska Hardyn sisältämässä kernelissä ei ole tukea EEE:n käyttämällä hiukan harvinaisemmalle raudalle.

Lisäksi EEE:n pikanäppäimet eivät myöskään toimi asennuksen jälkeen. Nämä saadaan toimimaan erillisellä scriptillä, jonka asennukseen perehdymme oppaan loppupuolella.

Esivalmistelut

Koska asennuksen jälkeen Ubuntun kerneli ei tunnista EEE901/1000 sarjan verkkokorttia eikä wifi-sovitinta, tulee näille hakea paketit etukäteen, ja tallentaa ne vaikka muistitikulle. Ubuntu Hardylle (8.04/8.04.1) on tehty erillinen eeepc-kerneli josta löytyy tuki kaikille laitteille.

Haetaan siis Adam McDanielin tekemä eeepc-kernelin paketit ja moduulipaketti. Nämä löytyvät osoitteesta:

Kerneli paketti:

http://array.org/ubuntu/dists/hardy/eeepc/binary-i386/linux-image-2.6.24-21-eeepc_2.6.24-21.39eeepc1_i386.deb

ja sen tarvitsemat moduulit:

http://array.org/ubuntu/dists/hardy/eeepc/binary-i386/linux-ubuntu-modules-2.6.24-21-eeepc_2.6.24-21.30eeepc4_i386.deb

Hae nämä paketit ja tallenna ne usb-muistille / usb-kovalevylle. Näitä tarvitaan siis Ubuntun asennuksen jälkeen ensimmäisenä. Seuraavaksi siirrytään asentamaan Ubuntu.

Ubuntun asennuksen jälkeen...

Ubuntu on (toivottavasti) asennettu onnistuneesti EEE:n SSD-levylle. Siirrymme siis eeepc-kernelin asennukseen ja siihen liittyvien konfiguraatioiden tekemiseen.

Adamm:n kernelin asennus

Kun Ubuntu on asennettu ja käynnistynyt työpöydälle, laita eeepc -kernelin sisältävä muistitikku kiinni koneeseen. Avaa Terminaali (Pääte) ja siirry USB tikun hakemistoon (Ubuntu mounttaa ulkoiset laitteet yleensä /media:n alle). Jos tallensit kerneli ja moduulipaketin johonkin hakemistoon, siirry sinne

$ cd /media/<usbtikku>/hakemisto

Hakemistossa anna seuraava komento (asentaa kerneli- ja moduuli-paketit)

$ sudo dpkg -i linux-image*.deb linux-ubuntu-modules*.deb

Nyt kerneli ja moduulit ovat asentuneet. Käynnistä kone uudestaan tämän jälkeen. Kun kone on käynnistynyt uudelleen pitäisi niin langattoman verkon kuin myös ethernetin toimia.

Jälkitoimenpiteet

Nyt kun kerneli ja sen tarvitsemat moduulit on asennettu, haluamme tietysti saada myös päivitykset tälle eeepc-kernelille ja moduuleille. Eli laitamme Adamm:n pystyttämän pakettilähteen käyttöön ja toimimaan oikein.

Avaa taas pääte ja anna ensimmäisenä seuraava komento

$ wget http://www.array.org/ubuntu/array.list

Komento hakee pakettilähteen listaustiedon joka laitetaan apt:n käyttöön. Eli siirretään ladattu tiedosto apt:n sources.list.d -hakemistoon.

sudo mv -v array.list /etc/apt/sources.list.d/

Lisäksi tarvitsemme pakettilähteen varmistuavaimen ja sen asennuksen

$ wget http://www.array.org/ubuntu/array-apt-key.asc
$ sudo apt-key add array-apt-key.asc

Nyt pakettilähde on laitettu APT:n käytettäväksi ja sen käyttämä varmistusavain asennettu. Päivitä nyt pakettilistat

$ sudo apt-get update

Nyt järjestelmä ottaa myös tulevaisuudessa päivitykset tuolle eee-kernelille. Tämän lisäksi pitää asentaa vielä muutama lisäpaketti tuolta array.org:n paketti lähteestä. Komenna päätteessä

$ sudo apt-get install linux-eeepc linux-headers-eeepc

Nämä ovat metapaketteja kernelillä ja tällä tavoin varmistetaan että nyt ja tulavaisuudessa on asennettuna kaikki viimeisimmät paketit.

HUOM!!! ALLA OLEVA KOHTA EI OLE PAKOLLINEN !!!

Jos haluat olla saamatta ubuntun viralliseen kerneliin päivityksiä (tällä hetkellä Ubuntun virallinen kerneli on EEE 901:llä turha) voit poistaa sen metapaketit käytöstä apt:llä. Tämä kuitenkin jättää viimeisimmän virallisen Ubuntu -kernelin koneelle.

$ sudo apt-get remove linux-generic linux-image-generic linux-headers-generic linux-restricted-modules-generic 

Kun nämä vaiheet on tehty, on hyvä bootata vielä kerran kone, koska eee-kerneliin on luultavasti tullut päivitys.

Hack:t

Jotta saisimme tietyt asiat (kuten WLAN pikanäppäimen yms) toimimaan oikein Ubuntulla täytyy Ubuntu laittaa lataamaan tietyt moduuli bootissa, joita se ei osaa ladata automaattisesti.

Avaa päätteessä /etc/modules -tiedosto

$ sudo gedit /etc/modules

Lisää tuohon tiedostoon omille riveilleen seuraavat rivit

pciehp pciehp_force=1
acpi-cpufreq

Tuo ensimmäinen rivi tarvitaan, jotta WLAN:n kytkentänäppäin toimii oikein. Toinen rivi lataa acpi-moduulin jota 901 ja 1000 -sarjan koneet käyttävät. Sitä tarvitaan jos halutaan manuaalisesti säädellä EEE:n nopeutta (onnistuu esim gnome-paneliin tulevalla appletilla)

ACPI & EEE pikanäppäimet

EEE sisältää neljä pikanäppäintä (hopeisella liuskalla olevat) sekä näppäimistössä muutaman näppäinoikotien esimerkiksi WLAN:n sammuttamiseen ja päälle kytkemiseen.

Ubuntu ei normaaliasennuksella osaa näitä käyttää ja siksi tarvitsemmekin scriptin näitä näppäimiä varten. Onneksi meidän ei tarvitse itse alkaa kirjoittelemaan koodin pätkiä vaan tähän löytyy apu Elmuraton ACPI scripteistä, jotka löytyvät eeeuser.com:n foorumeilta osoitteesta

http://www.informatik.uni-bremen.de/~elmurato/901/Ubuntu_ACPI_scripts-EeePC_901_1000.tar.gz

Eli ladataan tuo paketti koneelle. Sen jälkeen puretaan paketti tar -zxvf Ubuntu_ACPI_scripts-EeePC_901_1000.tar.gz