Compiz Fusion

Sisällysluettelo

Mikä on Compiz Fusion

Compiz Fusion on 3D-ikkunoita hallitseva ikkunointiohjelma, joka pystyy OpenGL-kiihdytystä tukevalla laitteistolla luomaan hienoja ja hyödyllisiä efektejä. Compiz Fusionia edelsi kaksi projektia, Beryl ja Compiz, jotka yhdistyivät ja näin ohjelma sai nykyisen nimen. X/U/K/buntun versiosta 7.10 (Gutsy Gibbon) alkaen 3D-työpöytänä on Compiz Fusion, versiossa 7.04 (Feisty Fawn) oli käytössä Beryl.

Laitteistovaatimukset

Toimiakseen Compiz vaatii laitteistolta tuen 3D-kiihdytykselle. Jos seuraava komento palauttaa 'Direct rendering: yes', sinulla on hyvät mahdollisuudet käyttää työpöytäefektejä.

glxinfo | grep direct

Compiz Fusionin asentaminen

Ubuntu 7.10 (ja uudemmat)

Ubuntu 7.10:n mukana Compiz Fusion asentuu automaattisesti ja on käytössä automaattisesti, jos laitteisto on ominaisuuksiltaan riittävän tehokas. Efektien tarkempaan hallintaan tarkoitettu ohjelma on jätetty vakioasennuksesta pois. Saat sen asentamalla paketin compizconfig-settings-manager, jonka jälkeen ohjelma löytyy valikoista ja käynnistyy myös päätteestä komennolla ccsm.

Kubuntu 7.10 (ja uudemmat)

Kubuntuun saat Compiz Fusionin asentamalla paketit compiz-kde compizconfig-settings-manager compiz-fusion-plugins-main

Liitännäiset

Compizin mukana tulee iso liuta liitännäisiä, joilla virtuaalityöpöytää voi pyöritellä kuutiona ympäri tai heilutella ikkunoita eri tavoilla. Moni toiminto käyttää niin sanottua super-näppäintä, joka on yleensä näppäimistön Windows-painike. Alla on lista Compiz Fusionin liitännäisistä. Englanninkielinen lista ja tarkempi kuvaus: http://wiki.compiz-fusion.org/CompizFusionPlugins

Kuvake, jolla voi muuttaa helposti Compizin asetuksia paneeliin ilmoitusalueelle

Kuinka saada ikoni paneeliin, siis Ilmoitusalueelle. Se onnistuu ohjelmma fusion-icon. Ensiksi, lisää tiedostoosi /etc/apt/sources.list rivit

deb http://ppa.launchpad.net/maco.m/ubuntu gutsy main restricted universe multiverse
deb-src http://ppa.launchpad.net/maco.m/ubuntu gutsy main restricted universe multiverse

Tämän jälkeen päivitä pakettilistaus. Se onnistuu komennolla

sudo apt-get update

Lopuksi vielä asennetaan paketti fusion-icon. Se onnistuu komennolla

sudo apt-get install fusion-icon

Jotta kuvake ilmestyy joka kirjautumise yhteydessä paneeliin, lisää komento fusion-icon Käynnistyviin ohjelmiin. Se löytyy valikosta menemällä Järjestelmä --> Asetukset --> Istunnot.

Lähde

Lisätietoa ja apua