TÄMÄ SIVU ON VANHENTUNUT JA SEN VOI POISTAA

Beryl toimimaan Feistyssä Atin Fglrx-ajureiden kanssa

Varoitus: Tämän ohje ei ole enää relevantti Gutsy-käyttäjille. Gutsyn mukana tulee integroituna compiz-fusion. 

Varoitus: XGL:n sijasta on järkevämpää käyttää lokakuussa 2007 julkaistuja Atin ajureita (Versio: 8.42.3), jotka tukevat suoraan AIGLX:ää.

Esipuhe, taustaa

Löysin itse monta ohjetta netistä, ja ne kaikki olivat melkein toimivia, joten päätin kirjoittaa oman ohjeen. Kannattaa silti katsella muitakin ohjeita, joita netissä on (lähinnä englanninkielisiä). Suosittelen lukemaan tämän ohjeen läpi kokonaan ennenkuin alat tehdä mitään tämän mukaan.

Tämä koskee siis Berylin (tai compizin) asentamista koneeseen, jossa on näytönohjaimena ATI:n näytönohjain ja ajurina Fglrx. Jos sinulla on vanhempi näytönohjain, sinun kannattaa käyttää vapaata ajuria, mutta uusien ja nopeiden näyttisten kanssa vapaa (radeon) ajuri ei toimi.

Itselläni on vielä lisämausteena tuplanäyttö (dual screen). Koneena minulla on Lenovo T60-läppäri, jossa on Ati mobility radeon x1400 -näytönohjain ja wide screen. Kakkosnäyttönä 19" Eizo (1280x1024).

Esivalmistelut, ajurit

Yleisesti ottaen kannattaa käyttää paketoituja repositoryista löytyviä fglrx-ajureita. Jos sinulla ei ole fglrx-ajureita asennettuna, asenna ajurit käyttämällä siihen tehtyä asenninta, eli valitsemalla valikosta "Järjestelmä" -> "Ylläpito" -> "Restricted drivers manager".

Ruksaa käyttöön rajoitetut Atin ajurit ja toimi ohjeiden mukaan (järjestelmä luultavasti ehdottaa uudelleenkäynnistystä, jotta ajurit tulevat käyttöön)

Tarkista, että sinulla on /etc/X11/xorg.conf-tiedoston lopussa seuraavat rivit, ja jos ei ole, lisää ne:

Section "Extensions"
        Option      "Composite" "false"
EndSection

Ajureiden asennuksen jälkeen totea, glxinfo- tai glxgears-komennon avulla, että ajurit toimivat. Tähän löytyy muualta netistä ohjeita, joten en puutu siihen tarkemmin.

Itselläni oli tätä aloittaessani sangen sotkuinen xorg.conf, ja pitkän aikaa ihmettelin, miksi juuri minulla mikään ohje ei toimi. Tämän vuoksi neuvon alla, kuinka luodaan alusta lähtien xorg.conf käyttäen Ubuntun ja Atin automaattisia työkaluja. Voi olla että nämä muutamat seuraavat vaiheet eivät ole sinulle tarpeen.

Ota nyt alkuperäinen xorg.confisi talteen:

cd /etc/X11
sudo mv xorg.conf xorg.conf.backup

Luo uusi xorg.conf-komennolla

sudo dpkg-reconfigure -pcritical xserver-xorg

Muokataan konfista Atin ajureiden mukana tulevalla konfigurointityökalulla:

sudo aticonfig --initial     # tai jos sinulla on yksi näyttö
sudo aticonfig --initial=dual-head --screen-layout=right  # Jos sinulla on kaksi näyttöä ja "kakkosnäyttö" sijaitsee "ykkösnäytön" oikealla puolella

Tämän jälkeen komennot:

sudo aticonfig --overlay-type=Xv
sudo aticonfig --dtop=horizontal --overlay-on=1 # Tämä tarvitaan luultavasti vain, jos on kaksi näyttöä

Berylin ja XGL:n asennus

Seuraavaksi asennetaan beryl-paketit. Paketit löytyvät Feistyn pakettivarastosta, mutta uusimmissa paketeissa on se vika, että tarvittava beryl-xgl-binääri puuttuu, joten joudumme asentamaan kahden paketin osalta vanhemmat versiot. Itse tein sen niin, että hain ensin webistä suoraan kyseiset paketit ja asensin ne. Sen jälkeen asensin loput paketit ja lopuksi kävin synaptic-pakettienhallinnalla lukitsemassa kahden paketin versiot, jotta ne eivät päivittyisi uudempaan, kun järjestelmään päivitetään. Tähän on varmasti parempiakin tapoja, ja toivon, että joku täydentää ja korjaa tätä ohjetta tältä osin. Annoin seuraavat komennot:

wget 'http://ubuntu.beryl-project.org/pool/edgy/main/0.2.0/beryl_0.2.0~0beryl1_i386.deb'
wget 'http://ubuntu.beryl-project.org/pool/edgy/main/0.2.0/beryl-core_0.2.0~0beryl1_i386.deb'
sudo dpkg -i beryl*_0.2.0*deb

Tässä vaiheessa paketinhallinta herjaa puuttuvista riippuvuuksista, jotka saa kuitenkin korjattua antamalla komennon

sudo apt-get -f install

Tämän jälkeen muista käydä lukitsemassa (vaikkapa synapticilla) pakettien 'beryl' ja 'beryl-code' versiot, etteivät ne päivity uudempaan. Lukitsemisen voi tehdä myös aptitudella:

sudo aptitude hold beryl beryl-core

Seuraavaksi asennellaan loput tarvittavat paketit:

sudo apt-get install beryl-manager beryl-plugins beryl-plugins-data beryl-plugins-unsupported beryl-plugins-unsupported-data beryl-settings beryl-settings-bindings emerald emerald-themes xserver-xgl

GDM:n konfigurointi

Nyt on paketit asennettu ja Xorg konfiguroitu. Vielä luodaan käynnistysskripti ja asetustiedosto, jotta saadaan Xgl/Beryl-istunto käyntiin. Ensiksi sinun tulee luoda lempieditorillasi käynnistysskripti (esimerkissä editori on gedit):

sudo gedit /usr/local/bin/startxgl.sh

Muokkaa editorilla tiedosto tällaiseksi ja tallenna se:

# Tämä allaoleva rivi toimii hyvin, jos sinulla on yksi näyttö:
Xgl :1 -fullscreen -ac -accel xv:pbuffer -accel glx:pbuffer &
# Mutta jos näyttöjä on kaksi, suosittelen seuraavaa riviä (ja ylläoleva vastaava rivi tietenkin pois):
Xgl :1 -fullscreen +xinerama -ac -accel xv:pbuffer -accel glx:pbuffer &
DISPLAY=:1
cookie="$(xauth -i nextract - :0 | cut -d ' ' -f 9)"
xauth -i add :1 . "$cookie"
exec dbus-launch --exit-with-session gnome-session

Seuraavaksi luodaan asetustiedosto, jonka avulla gdm:n (login manageri) valikkoon saadaan ilmaantumaan uusi valinta "Xgl". Annetaan komento:

sudo gedit /etc/X11/sessions/xgl.desktop

Muokkaa tiedostoa siten, että sisältö näyttää tältä, ja tallenna se:

[Desktop Entry]
Encoding=UTF-8
Name=Xgl
Exec=/usr/local/bin/startxgl.sh
Icon=
Type=Application

Viimeistely

Nyt pitäisi kaiken olla valmista. Restarttaa X ja valitse sisäänkirjautumisvalikosta istunnoksi "XGL". X:n voi ajaa alas ja ylös komennolla:

sudo /etc/init.d/gdm restart

tai kolmisoinnulla ctrl-alt-backspace (vähän brutaalimpi tapa).

Kun olet kirjautunut sisään, käynnistä pääte-emulaattori (siis "Pääte" eli gnome-terminal), ja anna siihen komento:

beryl-manager &

Nyt sinulla pitäisi olla beryl-käynnissä. Jos ei ole tai haluat muuttaa sen asetuksia, voit tehdä sen klikkaamalla auki valikon siitä punaisen jalokiven näköisestä ikonista paneelissa.

Beryl-managerin käynnistymisen voit automatisoida valitsemalla "Järjestelmä"->"Asetukset"->"Istunnot" ja lisäämällä beryl-managerin käynnistyviin ohjelmiin.

Loppusanat

Beryl ja XGL eivät kumpikaan ole vielä kovin vakaita, joten jos arvostat työpöydän vakautta, en suosittele käyttämään kumpaakaan. Lisäksi tällainen virittely vaikuttaa 3d-pelien suorituskykyyn, joten kannattaa pelisession alussa tappaa XGL-istunto ja kirjautua käyttäen normaalia gnome-istuntoa.

Omassa järjestelmässäni myös näytönsäästäjä toimii hyvin epävakaasti. Samaa ongelmaa on esiintynyt muillakin

-- (c) Markus Vuori 2007