Grub2-käynnistyslataaja

Uusimmissa Ubuntuissa (9.10:stä eteenpäin) on käytössä ollut Grub2 käynnistyslataaja.

Lisätietoja Grub2:sta on Linux.fin Wikissä: http://linux.fi/wiki/Grub2

Automaattinen muiden käyttöjärjestelmien lisääminen

Grub2 mahdollistaa muiden käyttöjärjestelmien automaattisen tunnistamisen ja lisäämisen käynnistysvalikkoon. Alla kuvattuna siihen tarvittavat toimenpiteet: 1. Asenna os-prober

sudo apt-get install os-prober 

2. Päivitä grub.conf

sudo update-grub 

Grubin asentaminen

Grubin uudelleen asennus on suhteellisen helppoa. Jos tiedät jo mihin olet asentanut käyttöjärjestelmäsi, voit siirtyä kohtaan 2. Aloita kuitenkin käynnistämällä kone Ubuntun asennuslevyltä.

1. Selvitä mihin olet asentanut Ubuntun. Alla olevalla komennolla näet listauksen tietokoneesi kiintolevyjen osioista. Oikea rivi on todennäköisesti ensimmäinen, jolla lukee Linux. Voit tarkistaa sen liittämällä kyseisen osion (mount-komennon ohje Linux.fissä) ja tarkistamalla, että sieltä löytyy esimerkiksi boot, etc ja usr hakemistot.

sudo fdisk -l 

2. Liitä Ubuntun osio. Alla olevassa esimerkissä se on /dev/sda1, mutta se voi olla muutakin. Jos olet itse valinnut, tiedostojärjestelmän vaihda myös se. Esimerkissä tiedostojärjestelmä on Ubuntun oletus ext4.

sudo mount -t ext4 /dev/sda1 /mnt 

3. Asenna Grub2. Tämän vaiheen komento riippuu käytetystä Grubin versiosta. Jos käytössäsi oleva Ubuntun asennuslevy 10.10 tai vanhempi käytä tätä komentoa:

sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sda 

Jos taas jokin uudemmista:

sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot /dev/sda 

Huomaa taaskin, että mikäli Ubuntu on asennettu jollekin muulle levylle kuin /dev/sda vaihda se. Nyt on siis kyse levystä ei osiosta, joten älä laita komentoon osion numeroa.