suomeksi

Se också Edubuntu - Linux för skolorna.

Välkomna!

http://community.ubuntu.com/wp-content/uploads/2013/05/Raring_Group_Photo.jpg

Syftet med Ubuntu Finland är att erbjuda ett diskussionsforum för alla finländare som är intresserade av Ubuntu och att befrämja användningen av Ubuntu i Finland. Ubuntu Finland är ett av Ubuntusamfundets "Local Community"-team (LoCoTeams).

Vad är Ubuntu egentligen?

Ubuntu är ett GNU/Linux-baserat operativsystem som är utvecklat för människor! Det är enkelt och tryggt att använda och innehåller alla program du kan tänkas behöva, oavsett om du använder det hemma, i skolan eller på jobbet. Nya användare vänjer sig fort och virus och liknande otyg är i det närmaste okända. Ubuntu bara fungerar.

I Ubuntu finns från början flera program i världsklass. OpenOffice.org (version 10.10 och lägre) samt efterföljaren LibreOffice ger dig ordbehandling, kalkyl, presentation och allt annat som du förväntar dig av en modern kontorssvit. Perfekt för skolan eller i arbetet. Webbläsaren Firefox har du antagligen redan bekantat dig med. Bildredigeraren Gimp är ett kompetent program för dina digitalbilder. Pidgin hanterar snabbmeddelanden och chatt, Evolution är din personliga assistent med bland annat kalender och epost. Rhythmbox (version 10.10 och tidigare) och Banshee (11.04) organiserar din musik, F-Spot (version 10.04) och Shotwell (version 10.10 och nyare) ger dig full koll på fotosamlingen.

Genom Ubuntu har man tillgång till förråd med ytterligare drygt 20.000 program, som du med bara några musklick laddar ner och installerar automatiskt.

Ubuntu är och kommer att förbli helt gratis. Ladda ner, använd och dela med dig av Ubuntu till vänner, familj, i skolan eller i din affärsrörelse. Välkommen till gemenskapen du också.

Om du vill kan du prova Ubuntu utan att göra några förändringar i din dator, eller också kan du installera Ubuntu vid sidan om ditt nuvarande operativsystem.

Exemepel på hur Ubuntu ser ut i bruk finns i sektionen Skärmdumpar (på finska). Där finns det också bilder från Kubuntu och Edubuntu. Kubuntu är en parallelversion av Ubuntu som har olika slags program och ett annat utseende (KDE); Du kan prova båda och välja den variant du tycker bäst om.

Att pröva och installera Ubuntu

Bränn den sparade skivbilden på en CD-skiva. Efter det startar du om datorn med CD-skivan i läsaren. Då startar Ubuntu (obs. datorn bör vara konfigurerad att boota från CD-skiva).

Ubuntu 16.04.2 LTS (16.2.2017):

Alla datorer

(mera)

(x86-64)

Diskussion

Om du har något att fråga om Ubuntu, tveka inte att fråga mer erfarna användare:

Andra webbplatser


Webmaster: timo.jyrinki at iki.fi | Servern sponsoreras av: Canonical Ltd. | Ubuntu Suomi -logo: varumärket ® Canonical, förändring av loggan: ("Suomi") © Miia Ranta