Sisällysluettelo |
LTSP5 - Mäntykankaan koulu
Mäntykankaan koululla käytettiin talvella 2007-2008 Ubuntu 6.06/LTSP 4.2-yhdistelmää. Elokuussa 2008 LTSP-järjestelmä uudistettiin Ubuntu 8.04.1/LTSP5 -yhdistelmään. Kaksi palvelinta, päätteet ja lähiverkko ovat samoja kuin tässä aiemmassa ohjeessa.
Muutama kuva Mäntykankaan koulusta:
Esittelyvideo Mäntykankaan koulusta:
Ubuntu Alternate 8.04.1 -perusasennus
Virtuaalikoneessa tehdystä asennuksesta on muokattu videoanimaatio, katso se Blip.TV:ssä.
Perusasennus on tehty kuten tässä virtuaalisessa Ubuntu Alternate 8.04.1 -asennuksessa. Ruutukaappauksia on kaikkiaan 66, mutta näistä tärkeimmät ovat seuraavat.
Päätejärjestelmän rakentaminen
Päätejärjestelmän käyttämän levykuvan pakkaaminen
Kun käytetään yhtä verkkokorttia, niin dhcpd.conf-tiedosto pitää muokata käsin
Kuvaus Mäntykankaan koulun kahdesta palvelimesta
Mäntykankaan koululla on kaksi järeää palvelinta. Kummasakin on kaksi scsi-kovalevyä, kaksi tuplaydinprosessoria ja 6 gigaa keskusmuistia. Päätteet käyttävät kumpaakin palvelinta sattumanvaraisesti. Tämä sattumanvaraisuus on toteutettu tämän ohjeen mukaisesti.
Seuraavat asiat ovat tärkeitä tässä asennuksessa perusasennuksen jälkeen.
- Kummatkin palvelimet ovat samassa ajassa (ntp)
- Kummassakin palvelimessa on samat ohjelmat (dpkg)
- Kummassakin palvelimessa on sama kotihakemisto (nfs)
Aiemmin käytettiin kolmatta palvelinta, josta jaettiin kotihakemistot kummallekin ltsp-palvelimelle. Nyt Master-palvelin jakaa nfs:n avulla (exports) oman kotihakemistonsa Slave-palveliemlle (fstab). Slave-palvelimen käyttämättömälle toiselle kovelevylle varmistetaan joka yö (rsync) Master-palvelimen kotihakemisto.
Master jakaa (nfs-kernel-server) |
Slave liittää (nfs-common) |
/home 172.23.24.22(rw,no_root_squash) |
172.23.24.21:/home /home nfs hard,intr,rsize=8192,wsize=8192,bg 0 0 |
Asetustiedostot Master- ja Slave-palvelimelle
Palvelimet on nimetty master- ja slave-palvelimiksi. Nämä eivät ole hostname-tietoja, vain dhcp-palvelu tarvitsee tämän erottelun. Näissä kahdessa hakemistossa tiedostossa on oleelliset muokatut tiedostot. Mäntykankaan koulu käyttää välityspalvelinta, sen tiedot tarvitaan esimerkiksi apt.conf- ja wgetrc-tiedostossa. Myös Firefox-selain ja VLC-ohjelma tarvitsee tiedon välityspalvelimesta.
Master- ja Slave-palvelimen kuorma
Seuraavassa on ruutukaappaukset htop-ohjelmasta kummankin palvelimen osalta.
Päätteiden asetukset
Mäntykankaalla on HP t5125- ja 5135-päätteitä, LCD-näytöt ovat resoluutioltaan 1280x1024. Päätteet kirjautuvat automaattisesti työpöydälle saakka. Päätteitä varten lts.conf-tiedostoon on laitettu kolme riviä.
[default] X_COLOR_DEPTH=16 LDM_DIRECTX=True X_RAMPERC=80
Ensimmäinen rivi alentaa värisyvyyden 16 bittiin, toinen auttaa heikkotehoisia prosessoreita ja kolmas estää X:ää käyttämästä kaikkea saatavilla muistia. Mitä nopeampia grafiikkapiiri ja prosessori ovat, sen parempia päätteet ovat LTSP5-ympäristössä; HP t-sarja ei ole optimaalinen LTSP5-ympäristössä.