Sisällysluettelo

LTSP Ohjeita

LTSP Koti – 1 palvelin, 1 pääte

LTSP Kokkola – 1 palvelin, 10 päätettä

LTSP Kaarlela – 1 palvelin, 10 päätettä

LTSP Mäntykangas – 2 palvelinta, 113 päätettä

LTSP Kokkolan kauppaopisto - 1 palvelin, 28 päätettä

Vanha ja uusi päätejärjestelmä

Linuxin päätejärjestelmää on kehitetty jo vuosien ajan. Alkuperäinen päätejärjestelmä - LTSP 4.2 - toimii parhaiten vanhempien tietokoneiden kanssa.

Uudempi - LTSP 5 - toimii parhaiten uusien päätteiden ja erityisesti sellaisten uusien tietokoneiden kanssa, joissa on esimerkiksi ATI- tai NVidia-grafiikkakortti.

Eräs merkittävä ero on myös äänten käsittelyssä. Flash 9 ei toimi LTSP 4.2-päätejärjestelmässä, mutta äänet toimivat LTSP 5-päätejärjestelmässä.

Erilaisten USB-väylään perustuvien oheislaitteiden tuki, erityisesti tulostimien tuki on parempi LTSP 5-päätejärjestelmässä. USB-muistitikut toimivat myös LTSP 4.2-päätejärjestelmässä.

Kumpi valita, LTSP 4.2 vai LTSP 5?

Jos haluat käyttää jotakin muuta Linux-versiota kuin Debian tai Ubuntu, joudut käyttämään LTSP 4.2-pääteversiota. Jos nyt käytät LTSP 4.2-päätejärjestelmää, niin testaa siirtyminen kunnolla. Älä pelkästään päivitä aiemmista Ubuntun versioista päätä pahkaa Ubuntu 7.10-versioon, testaa siirtyminen kunnolla.

Käytä kahta verkkokorttia palvelimessa. Ota huomioon muutokset dhcp-palvelussa, jos käytät vain yhtä verkkokorttia.

Päätejärjestelmän toimivuus eri jakeluversioissa

LTSP 4.2-päätejärjestelmän vahvuus on sen saatavuus mihin tahansa Linuxin jakeluversioon.

LTSP 5-päätejärjestelmän heikkous on sen riippuvuus Debian- tai Ubuntu-jakeluversiosta. LTSP 5 ei toimi kaikissa jakeluversioissa, sillä se vaatii syvää integrointia jakeluversioon. Debianin ja Ubuntun lisäksi openSUSE ja Fedora ovat aloittaneet LTSP 5-päätejärjestelmän paketoinnin omaan jakeluversioonsa. Ajan myötä toivottavasti muutkin jakeluversiot tulevat mukaan.

LTSP 5 eri jakeluversioissa

Esimerkkejä päätteistä

Jammin 225

Jos päätteenä oleva laite muistuttaa ominaisuuksiltaan tätä, on hyvin todennäköistä, että se ei toimi LTSP 5-päätejärjestelmässä.

Jammin 225 - Ominaisuudet

Do It Yourself -pääte

Päätelaitteen voi rakentaa myös itse VIA-emolevyn ympärille.

DIY - Ominaisuudet

Kuva 1 - DIY ja Jammin 225

HP t5135

Osista koottu päätelaite ei välttämättä ole halvempi kuin suurten valmistuserien päätelaitteet.

HP t5135 - Ominaisuudet

Nämä kaikki päätelaitteet ovat äänettömiä, myöskään DIY ei vaadi tuulettimien käynnistämistä, vaikka sellaiset kotelosta löytyvät.

HP t5135-päätettä voi pitää erinomaisena referenssinä siitä, millaisia tehoja LTSP 5 vaatii päätteeltä - suoritin, grafiikka, muisti. Vertaa HP:n t5000-sarjan päätteitä:

HP t5000-sarja

Largon kaupungissa käytetään laajasti HP t-sarjan päätteitä, jopa 3D-ominaisuuksilla:

http://davelargo.blogspot.com/

Fujitsu-Siemens Scenic (P4/256/i845G)

Vanhojen tietokoneiden suurin ongelma on niiden äänekkäät tuulettimet. Prosessori saattaa olla sellainen, että se vaatii voimakkaan tuulettimen. Vanhojen tietokoneiden koteloita ei ole koskaan optimoitu hiljaisiksi.

Äänettömyys on eräs tärkeimmistä tekijöistä, kun valitsee samaan tilaan vaikkapa 15 päätettä.

Hieman uudemmat pöytäkoneet ovat kuitenkin paremmin suunniteltuja äänen osalta, vaikka niissä onkin tehokas P4-prosessori. Tällaisesta pöytäkoneesta saa hyvän päätteen, kun ottaa pois kaiken turhan.