Foliohatuille oman pankkiCD:n teko-ohje (10.04.01 LTS)

Varsinaisen levyn tekemiseen käytämme uck:ta (Ubuntu Customization Kittiä), joka on työkalu oman Ubuntu live-rompun tekemiseen.

Jos pidät Ubuntu-jakelun CD:tä riittävän turvallisena, ja uskallat mennä sillä pankkiin soveltuu tämä ohje sinulle, vaikka pankkiasioissa et yleensä luottaisikaan kannettavien/pöytäkoneiden turvallisuuteen.

Aluksi asenna puhtaalta liveCD:ltä Ubuntu-kone normaalisti, jotta saat varmasti puhtaan ympäristön. Levyn voi tilata shipit-palvelusta, jotta saa varmasti hivenen turvallisempaa reittiä tulevan digitaalisen median. Jos on hätänen ja ei välitä ylettömästä turvallisuudesta, voi kyseisen levyn ostaa myös suomalaisista verkkokaupoista, jolla tekee puhtaan Ubuntu-asennuksen. Täysin edesvastuuttomat uskovat oman Ubuntu-järjestelmän olevan puhdas, joten he luottavat siihen, mutta he eivät olekaan riittävän uskollisia foliohatun pitäjiä, eikä ohje siis ole heitä varten.

Päivitä kone.

Asennetaan uuteen puhtaaseen järjestelmäämme tarvittavat ohjelmat

Tarvittavat ohjelmat ovat uck(multiverse), qemu(universe) ja unetbootin(universe)

sudo aptitude install uck qemu unetbootin

ladataan muokattava .iso-tiedosto

wget http://fi.releases.ubuntu.com/10.04.1/ubuntu-10.04.1-desktop-i386.iso

Tarkistetaan Md5Summa:

md5sum ubuntu-10.04.1-desktop-i386.iso

Onko?

9a95ed6f6ec38fb58c446dba1add6a08

Tarkistetaan sha1summa:

sha1sum ubuntu-10.04.1-desktop-i386.iso

Onko?

c413b150859cdc49ddd86bfd890216e6e084e034 *ubuntu-10.04.1-desktop-i386.iso

Lopuksi tarkistetaan sha256summa:

sha256sum ubuntu-10.04.1-desktop-i386.iso

Onko?

107ae1ee8d8263b6fc40c0c809451a1a2e4f21ad3e1d5613f4090e07b695cdd9

Jos kaikkiin vastataan myöntävästi, niin on varsin epätodennäköistä, että latauksessa olisi tullut virheitä.

Sitten varsinaiseen asiaan l. uck:n kimppuun

Siispä käynnistetään uck...

uck-gui

Valitaan asennettaviksi kielipaketeiksi fi. Ok... Valitaan liveCD:llä valittavaksi kieleksi fi. Ok... Oletuskieleksi fi. Ok... Gnome. Ok...

Levykuvaksi ladattu: ubuntu-10.04.1-desktop-i386.iso

Nimeksi: Pankkiromppu

Halutaan kustomoida paketteja ja päätteellä. yes. Ok...

Poistetaan Windows-roskat. yes. Ok... Sulje. Salasana... Aktivoi terminaali klikkaamalla sitä.

Aluksi otetaan pakettienhallinta käyttöön ja poistetaan turhia ohjelmia, kuten ... aisleriot (peli), apport, apport-gtk, brasero(levynpoltto), brasero-common, compiz, compiz-core, compiz-fusion-plugins-main, compiz-gnome, compiz-plugins, compizconfig-backend-gconf (3d-työpöytä), dc, doc-base, dvd+rw-tools(rompun poltto), empathy, empathy-common(Sosiaalista mediaa),espeak(syntikkapuhetta),espeak-data, evolution, evolution-couchdb, evolution-exchange, evolution-indicator, evolution-pugins,evolution-webcal, example-content (Esimerkkejä ei tarvita), gbrainy (peli), gdb (GNU Debugger), gdm-guest-session, gnome-doc-utils, gnome-games-common, gnome-mahjongg (peli), gnome-orca, gnome-screensaver, gnome-sudoku(peli), gnome-user-guide, gnome-utils, gnomine (miinaharava-peli), gwibber, gwibber-service(sosiaalista hömpötystä), ibus, ibus-gtk, ibus-m17n, ibus-table (Kaikki vastaavat pois), jockey-gtk, jockey-common,libbrasero-media0,libcompizconfig0,libespeak1, lm-sensors, mono-runtime(.NET), mono-2.0-gac, mono-gac, myspell-en-au, myspell-en-gb,myspell-en-za, nautilus-sendto-empathy, nautilus-share, nvidia-173-modaliases, nvidia-96-modaliases, nvidia-common, nvidia-current-modaliases, pitivi(videoeditori),python-speechd, python-ubuntuone python-ubuntuone-client, python-ubuntuone-storageprotocol, quatrapassel (Peli), rhythmbox, rhythmbox-plugin-cdrecorder, rhythmbox-plugins, rhythmbox-ubuntuone-music-store (musiikkisoitin), screensaver-default-images, seahorse, software-center, speech-dispatcher, telepathy-butterfly, telepathy-gabble, telepathy-haze, telepathy-idle, telepathy-mission-control-5, telepathy-salut, telnet(turvaton pääte) tomboy(tiedostonetsintätyökalu), totem(videotoistin), totem-common, totem-mozilla, totem-plugins, tsclient, ubiquity, ubiquity-casper, ubiquity-frontend-gtk, ubiquity-slideshow-ubuntu, ubiquity-ubuntu-artwork (asennusohjelma), ubuntu-desktop?, ubuntu-docs, ubuntu-docs, ubuntuone-client, ubuntuone-client-gnome(Nettijakoja ei todellakaan tarvita pankkirompussa), ubuntu-wallpapers (taustakuvat), usb-creator-gtk, usb-creator-common, vinagre, vino, xscreensaver-gl, xscreensaver-data, yelp

Sitten voikin tehdä pikkuubuntu testirompun, niin näkee kuinka paljon voi asentaa tarpeellista roinaa levylle.

Suomenkieliseksi myös muistitikulle

Valitettavasti kielivalintaa ei ole toteutettu unetbootinissa, joten tikun joutuu kovakoodaamaan yhdenkieliseksi. Ilmeisesti oikea tiedosto on /home/$USER/tmp/remaster-root/etc/enviroment. Siihen voi lisätä rivin...

LANG="fi_FI.UTF-8"
GDM_KEYBOARD_LAYOUT="fi"

niin kieli muuttuu suomenkieliseksi myös muistitikulle. Olettaen, että olet asentanut myös suomen kielipaketit järjestelmään, ja näppäimistöasettelu suominäppikseksi.

Järjestelmän koekäyttö ja firefoxin asetusten tekeminen

Järjestelmän koekäyttö qemulla

qemu -cdrom /home/$USER/tmp/remaster-new-files/livecd.iso -boot d -m 256

Firefoxin asetukset

Sitten teet firefoxiin haluamasi asetukset ja poistut firefoxista. Tallettamiseen tarvitset nettitilaa, johon käynee myös oma Gmail-tilisi. Tässä opastetaan ftp:n käyttö kyseiseen tarkoitukseen, jolloin riittää yhteys sisäverkossa olevaan verkkokiintolevyyn. (Olettaen, että verkkokiintolevyssä on ftp-palvelin.)

Kun Firefoxin asetukset olet tehnyt, pakkaa firefoxin piilokansiossa oleva profiilikansio hiiren kakkospainikkeen avulla gz:ksi. Piilokansiot näet tiedostoselaimesta Näytä->piilotiedostot.

Sitten näet .mozilla-kansion, johon mene. Sitten mene firefox-kansioon. Tee siinä kansiossa olevasta .default-loppuisesta kansiosta gz-paketti /home/ubuntu -kansioon nimellä firefox.tar.gz tiivistä toiminnolla (hiiren kakkospainikkeen valikosta) (/home/ubuntu-kansio löytyy sijainti-valikosta ubuntu-nimellä). Sitten luo.

Sitten siirtää nautiluksen ftp:n avulla turvaan nassiisi(, tai Gmailia käyttäessäsi voit tehdä liitteen siitä uuden sähköpostinluonnoksen).

FTP:llä

Mikäli olet asentanut johonkin koneeseesi ftp:n, voit siirtää firefox.tar.gz:n nautiluksella palvelimelle turvaan: (nautilus aukeaa Sijainnit->Kotikansio) natuliksessa: Siirry->Sijainti

ftp://ipTaiDomainOsoiteFTPhen

Kirjautuminen, yleensä kannattaa laittaa muistamaan salasanan uloskirjautumiseen saakka.

SSH:lla

Mikäli olet asentanut johonkin koneeseesi ssh:n, voit siirtää firefox.tar.gz:n nautiluksella palvelimelle turvaan: (nautilus aukeaa Sijainnit->Kotikansio) Nautiluksessa: Siirry->Sijainti

ssh://tunnuksesi@ipTaiDomainOsoiteSSHhon

Kirjautuminen, yleensä kannattaa laittaa muistamaan salasanan uloskirjautumiseen saakka.

jatkoa ...

Poistu qemusta.

Jos .iso-tiedosto toimi oikein, niin tallenna talteen muuhun kansioon eka iso-tiedosto "distrosi".

cp /home/$USER/tmp/remaster-new-files/livecd.iso /home/$USER/eka.iso

poista mounttaus livecd:stä.

sudo umount /home/$USER/tmp/remaster-root/tmp/

Käynnistä uudelleen uck (Ubuntu Customization Kit) Valitaan asennettaviksi kielipaketeiksi fi. Ok... Valitaan liveCD:llä valittavaksi kieleksi fi. Ok... Oletuskieleksi fi. Ok... Gnome. Ok...

Levykuvaksi aikaisemmin tehty: eka.iso

Nimeksi: Pankkiromppu

Halutaan kustomoida paketteja ja päätteellä. yes. Ok...

Poistetaan Windows-roskat. yes. Ok... Sulje. Salasana... Odotellaan...

Kun tulee ikkuna Select items from the list Ei valita mitään, vaan mennään toiseen terminaaliin, ja haetaan aikaisemmin serverillä lähettämäsi firefox-paketti ja puretaan se kotikansioon. (Siis pöytäkoneesi). Sen voi tehdä nautiluksella hiiren kakkosen valikosta valitsemalla 'Pura tähän'-vaihtoehto.

Sitten poistetaan puretusta kansiosta poistetaan tiedosto cert8.db Aktivoi terminaali klikkaamalla sitä.

rm /home/$USER/*.default/cert8.db

Tässä *.default-kansio on purkajan generoima kansio.

Sitten kopioidaan kansion sisältö /etc/firefox/profile-kansioon...

sudo cp -r /home/$USER/*.default/* /home/$USER/tmp/remaster-root/etc/firefox/profile/.

Tässä *.default-kansio on firefox.tar.gz-tiedostoa purettaessa luodun profiili-kansion nimi.

Sitten voikin jälleen tehdä siitä rompun, ja toivoa firefoxin edelleen toimivan.

Siispä valitsemme "Select items from the list"-ikkunasta "Continue building", ja klikataan Ok.

Koekäytämme tutulla käskyllä:

qemu -cdrom /home/$USER/tmp/remaster-new-files/livecd.iso -boot d -m 256

Sampopankin onnettomille asiakkaille

Sampopankin asiakkaat joutuvat käyttämään sunin javaa, joten tässä on hivenen ohjeen tynkää siihen.

Käynnistetään jälleen uck, ja asennetaan seuraavat paketit siihen...

asennettavat ohjelmat, jotta Sampo pelittää

Aluksi laita repot kuntoon, eli kaikki mahdolliset repot käyttöön... Lisää repo...

deb http://archive.canonical.com/ubuntu lucid partner

Close Reload

Asenna seuraavat paketit: sun-java6-fonts, sun-java6-jre, sun-java6-plugin

Asentaessasi paketteja ohjelma herjaa, ettei asennus onnistu, mutta se todennäköisesti onnistuu kuitenkin, joten siitä ei kannata pitää huolta, kunhan vain hyväksyy Sun:in EULA:n.

Sitten, vain tee romppu, ja koekäytä sitä.

//forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=37446:Keskustelut tästä täällä