Sisällys

FTP-Palvelimen asennus

FTP-palvelimen käyttäminen on tietoturvasyistä järkevää käytännössä ainoastaan lähiverkossa. Etuna salattuun SSH-palvelimeen nähden on lähinnä vain nopeampi tiedonsiirto, mikä sekin saavutetaan vain käytettäessä nopeita lähiverkkoyhteyksiä. Toinen maininnan arvoinen etu on yhteensopivuus, kunnollista ilmaista sftp-clienttiä kun ei tahdo löytyä kaikille alustoille (esim. Symbian).

Mikäli haluat jakaa tiedostoja globaalisti, esim. itse tekemäsi ohjelman tms., on FTP-palvelin tietysti hyvä vaihtoehto, ole silloin kuitenkin erityisen tarkkana turvallisuusasetusten kanssa (ainakin kirjoitusoikeus pois tunnistautumattomilta käyttäjiltä ja pääsy vain tiettyihin kansioihin).

Palvelinohjelmiston asennus

Asennusohjelma kysyy mihin tilaan FTP-palvelin halutaan asettaa. Suosittelen asentamaan palvelimen tilaksi "standalone", koska "Standalone"-tilassa ftp-palvelin on aina käytettävissä, kun kone on päällä.

FTP-käytön rajoittaminen käyttäjän kotihakemistoon

Avaa tiedosto /etc/proftpd/proftpd.conf komentamalla päätteessä Huom. Ubuntu Dapper ja aikaisemmat, tiedosto on /etc/proftpd.conf

Lisää tiedostoon kohdan DenyFilter \*.*/ alle uusi rivi DefaultRoot ~ Näin voit rajoittaa FTP-yhteyden käytön omaan kotihakemistoosi. Voit halutessasi käyttää myös jotain muuta hakemistoa ~:n tilalla.

Käynnistä palvelin uudelleen komennolla:

Nyt ftp-palvelimen pitäisi olla jo käyttövalmis. Käytä jotain koneessa olevia tunnuksia sisään kirjautumiseen. Jos homma ei pelaa, tarkasta ettet ole estänyt ftp:n porttia (oletus 21) iptablesilla (firestarte/guarddog).

Turvallisuusasetusten säätö

Halutessasi FTP-palvelimelle lisäturvaa, voit asettaa rajoituksia, joilla parannetaan tietoturvatasoa.

Tässä on listattuna muutamia erilaisia tietoturva-asetuksia. Jos haluat asetuksen käyttöön, lisää haluamasi asetukset tiedoston /etc/proftpd/proftpd.conf loppuun.

FTP:n käytön salliminen ainoastaan oman lähiverkon sisällä:

Kirjoitusoikeuksien poistaminen.

Kirjoitusoikeuden asettaminen tiettyyn hakemistoon. (Vaikuttaa vain jos edellinen on laitettu).

Luku -ja kirjoitusoikeus pois tietystä hakemistosta:

FTP-palvelin on tietysti aina muokkausten jälkeen käynnistettävä uudelleen (sudo /etc/init.d/proftpd restart).

Linkit