Alternate-asennusopas

Tämä asennusopas toimii sekä 10.04, 9.10, 9.04, 8.10, 8.04 että 7.10 versioissa

Se sopii myös soveltaen uudemmille Ubuntun rinnakkaisversioiden tekstipohjaisille asennusohjelmille, esimerkiksi Lubuntu 14.04.

Tähän oppaaseen on koottu pääpiirteittäin Ubuntun vaihtoehtoinen asennustapa ("alternate") tekstipohjaisella asennusohjelmalla. Tätä asennustapaa käytetään, jos:

Lopputuloksena on täysin samanlainen asennus kuin tavalliselta Ubuntu-CD-levyltä asennettaessakin. Huom! Alternate-asennus ei vaadi laitteistolta niin paljoa, mutta muista tarkistaa lopullisen järjestelmän laitteistovaatimukset.

10.xx, 9.xx sekä 8.xx-versioissa kysytään ensimmäisenä asennusohjelman kieltä. 7.10-versiossa asennuskieli valitaan F2-painikkeen takaa.

Valitse tästä haluamasi asennuskieli. Valittu kieliasetus koskee vain asennusohjelmistoa, järjestelmän kieli valitaan myöhemmin. Tässä ohjeessa on käytetty suomen kieltä.

Kieli valitaan nuolinäppäimillä ja hyväksytään Enter-näppäimellä. Saatat myöhemmin myös tarvita TAB-näppäintä valikoissa liikkuessasi.

Alternate_Hardy/aloitusruutu.jpg

Alkuvalikon pitäisi nyt olla suomeksi. Voit valita tästä suoraan kohdan Asenna Ubuntu. Jos tähtäät Edubuntun luokkahuoneasennukseen, valitse F4-näppäimellä Asenna LTSP-palvelin.

Alternate_Hardy/aloitusruutu1.jpg

Asennusohjelma käynnistyy. Ohjelma etsii ensin CD-levyltä asennuksessa tarvittavia tietoja. Tämä kohta saattaa kestää hetken aikaa riippuen tietokoneen suorituskyvystä.

Alternate_Hardy/bool.jpg

Kun tarvittavat tiedot on saatu, asennusohjelma yrittää tunnistaa verkkolaitteiston. Jos ensisijaista verkkoliitäntää kysytään, valitse mieleisesi (esimerkiksi langaton/langallinen).

Alternate_Hardy/f.jpg

Jos koneessasi ei ole verkkoliitäntöjä, tulee kuvan mukainen punapohjainen ruutu. Sama saattaa tapahtua myös, jos asennusohjelma ei tunnista esimerkiksi verkkokorttiasi.

Asennus voidaan suorittaa loppuun, vaikka verkkoliitäntöjä ei löydettäisikään. Ne voidaan myös korjata myöhemmin toimiviksi, joten jatka huoletta asennusta.

Alternate_Hardy/verkoton.jpg

Mikäli koneesi verkkoasetukset määritellään DHCP:tä käyttäen, yrittää asennusohjelma noutaa asetukset välittömästi. Jos tämä onnistuu, voit ohittaa kaksi seuraavaa kohtaa

Alternate_Hardy/g.jpg

Mikäli verkkoasetuksia ei saada luotua automaattisesti, asennusohjelma ilmoittaa siitä.

Alternate_Hardy/eiverkkoasetuksia.jpg

Seuraavaksi tarjoutuu mahdollisuus syöttää verkkoasetukset käsin. Mikäli tiedät, mitä tässä kohtaa pitää ohjelmalle syöttää, voit tehdä sen. Muussa tapauksessa valitse "Älä tee verkkoasetuksia tällä kertaa". Asetukset voidaan määrittää myös asennuksen päätyttyä.

Alternate_Hardy/eiverkkoasetuksia2.jpg

Viimeinen verkkoasetuksia koskeva kohta on koneen nimen antaminen. Voit vapaasti valita koneellesi tunnistenimen. Ei kannata käyttää å-, ä- tai ö-kirjaimia.

Alternate_Hardy/eiverkkoasetuksia3.jpg

Valitse tästä ruudusta Ohjattu - käytä koko levyä, mikäli et halua miettiä tarkemmin ja tietokoneen voi tyhjentää. Tällöin voit ohittaa muutaman seuraavan ruudun. Muuten valitse "Osioi itse" -vaihtoehto. Sen avulla näet koko ajan, millä tavalla osioita muokataan ja voit vahtia, että kaikki menee haluamallasi tavalla.

Alternate_Hardy/osiointi0.jpg

Tämä kohta on varmasti erilainen kuin sinulla. Kuvasta selviää koneesi kovalevyt ja niiden osiot. Esimerkissä on yksi 6,4 gigatavun kokoinen kovalevy, joka on jaettu kahteen osaan. Puolet tilasta vie yksi FAT32-tyyppinen osio ja puolet on ns. vapaata tilaa. Valitse kohta "Vapaa tila" ja paina Enter.

Alternate_Hardy/osiointi1.jpg

Jos osaat osioida Linuxille tarvittavat osiot, valitse "Luo uusi osio". Tässä esimerkissä käytämme koko vapaan tilan Linuxille, joten valitsemme "Osioi automaattisesti vapaa tila"

Alternate_Hardy/osiointi2.jpg

Kuvasta huomaa, että jo mainittu 3,2 gigatavun kokoinen FAT32-osio jää koskemattomaksi. Osiointiohjelma teki valitulle vapaalle tilalle automaattisesti tarvittavat muutokset. Suurin osa vapaasta tilasta menee ns. juuriosioon (kuvassa merkittynä/merkillä). Myös pieni swap-osio luodaan.

Linuxin osioista ei tässä oppaassa kerrota sen enempää. Jos muutokset näyttävät hyvältä, valitse "Lopeta osioiden teko ja tallenna muutokset levylle".

Alternate_Hardy/osiointi5.jpg

Asennusohjelma kertaa vielä muutokset. Valitse tässä kohtaa "Kyllä"

Alternate_Hardy/osiointi6.jpg

Kun peruskokoonpanoa asennetaan, voi mennä hetki koneen suorituskyvystä riippuen.

Alternate_Hardy/peruskokoonpano.jpg

Tässä vaiheessa kysytään käyttäjän koko nimeä. Asennusohjelma kertoo aiheesta enemmän.

Alternate_Hardy/kayttaja.jpg

Seuraavana on vuorossa käyttäjätunnus, jolla kirjaudutaan koneelle. Tällä tunnuksella on myös automaattisesti oikeus ylläpitää järjestelmää, esimerkiksi päivittää sitä.

Alternate_Hardy/kayttaja2.jpg

Tämä on tunnuksesi salasana. Pidä tämä tallessa, sillä sitä tarvitaan mm. kun asennetaan ohjelmia.

Alternate_Hardy/kayttaja3.jpg

Ubuntu 8.10 -versiossa otettiin käyttöön ns. salattu kansio. Tämä kansio luodaan käyttäjän kotikansion sisälle ja se kryptataan. Uudemmissa versioissa koko kotikansio on mahdollista salata. Tämä luo lisäturvaa esimerkiksi salaisille tiedostoille. Normaalissa kotikäytössä salausta tuskin tarvitaan, joten sitä ei ole pakko ottaa käyttöön.

Järjestelmä viimeistelee asennuksen. Aikaa voi kulua enemmänkin, jälleen koneen suorituskyvystä riippuen.

Alternate_Hardy/v.jpg

Huom! Seuraavia kohtia ei välttämättä näy ruudullasi. Ne saatetaan ohittaa asennusohjelman toimesta esimerkiksi, jos nettiyhteyttä ei saatu muodostettua asennuksen aikana. Jos koneessasi on jokin toinen käyttöjärjestelmä, saattaa asennusohjelma kysyä lupaa lisätä Grub-alkulataajaa koneesi pääkäynnistyslohkoon. Tässä kohtaa voi huoletta painaa "Kyllä"

Mikäli tiedät olevasi välityspalvelimen takana, syötä tarvittavat tiedot tähän. Muussa tapauksessa voit huoletta painaa vain Enteriä.

Alternate_Hardy/proxy.jpg

Asennuslevyn kokovaatimusten takia kaikkia mahdollisia kieliä ei voida sisällyttää levylle.

Jos sait tehtyä verkkoasetukset onnistuneesti aikaisemmin, voit tässä vaiheessa ladata tarvittavat paketit, joiden avulla järjestelmän oletuskieleksi muutetaan suomi.Voit myös huoletta valita "Ei" ja ladata paketit myöhemmin.

Alternate_Hardy/u.jpg

Tämä kelloa koskeva kysymys pistää usein miettimään, mitä tähän vastaisi. Enterin painaminen ratkaisee ongelman nopeasti.

Alternate_Hardy/kello1.jpg

Onneksi olkoon! Olet onnistuneesti asentanut järjestelmän. Ota CD pois asemastaan ja paina Enteriä, jolloin kone käynnistyy uudelleen.

Alternate_Hardy/kello.jpg

Jos kaikki sujuu ongelmitta, pitäisi ruudulla olla nyt tälläinen ikkuna(9.10). Syötä ensin käyttäjätunnuksesi ja paina Enter. Tämän jälkeen anna kysyttäessä salasanasi.

Alternate_Hardy/ubu910.jpg

Muista lukea vielä nämä: Uusi Ubuntun käyttäjä, Ubuntu Tutuksi -wikikirja sekä Yleiset ohjeet. Apua kannattaa kysyä Forumilta Parannusehdoitukset: Voit muokata wikiä itse tai lähettää ehdotuksen Forumin käyttäjälle "Ilokaasu"