Ubuntu Suomen edellinen tiedote: Ubuntu Suomi toimitti Ubuntu Linuxin kansanedustajille

Ubuntu 7.10 julkaistu

18.10.2007 Internet

PDF-versio tiedotteesta

Canonicalin 18. lokakuuta julkaisema Ubuntu 7.10, kutsumanimeltään Gutsy Gibbon, on järjestyksessään Ubuntu-käyttöjärjestelmän seitsemäs versio. Aiempien julkaisujen tavoin 7.10 on aiempia versioita helppokäyttöisempi, monipuolisempi ja näyttävämpi.

Julkaisussa on keskitytty erityisesti käytettävyyden parantamiseen. Uutta on muun muassa työpöytähaku, joka helpottaa tiedon etsimistä. Näyttävyyttä ja käytettävyyttä parantavat työpöytätehosteet ovat heti käytettävissä yhteensopivalla laitteistolla. Uusi versio tunnistaa USB-tulostimet automaattisesti, joten tulostimien käyttöönotto on aiempia versioita helpompaa. Microsoft Windows XP -käyttöjärjestelmästä Ubuntuun siirtyviä varten on tarjolla siirtymistyökalu, joka tuo automaattisesti käyttäjän asetukset, sähköpostit, kirjanmerkit ja muut henkilökohtaiset tiedot Windowsista Ubuntuun.

Lukuisiin uudistuksiin kuuluu oletuksena käytössä oleva kirjoitustuki Microsoft Windows -käyttöjärjestelmien NTFS-tiedostojärjestelmälle. Tietoturvaa puolestaan on vahvistettu ohjelmien toimintaa valvovalla AppArmor-ohjelmalla. Erityisesti kannettavia tietokoneita varten asennusohjelmaan on lisätty mahdollisuus salata kiintolevyn sisältö. Graafisen käyttöliittymän virhetilanteita varten on julkaisuun sisällytetty helppokäyttöinen vikasietotila, jonka avulla käyttäjä pystyy korjaamaan ongelman muutamalla hiiren napsautuksella. Myös useamman näytön tukea ja hallintaa on helpotettu.

Kuten aiemmatkin Ubuntu-versiot, 7.10 sisältää uudet versiot Linux-ytimestä, Gnome- ja KDE-työpöytäympäristöistä sekä OpenOffice.org-toimisto-ohjelmistosta.

Ubuntun mukana tulee totuttuun tapaan suuri määrä suomennettuja ohjelmistoja sekä käyttöohjeita. Ubuntun suomalainen käyttäjäyhteisö on hyvin aktiivinen ja Ubuntulle onkin tehty myös suomenkielisiä ohjekirjoja. Suomenkielistä tukea on saatavilla sekä käyttäjäyhteisöltä että useilta kaupallisilta yrityksiltä.

Linux-käyttöjärjestelmiä on perinteisesti suosittu palvelimissa niiden vakauden ja tietoturvallisuuden takia, mutta erityisesti viime vuosien aikana Linux on kasvattanut suosiotaan myös työpöytäkäytössä. Linux-ytimen kehityksen aloitti suomalainen Linus Torvalds vuonna 1991.

Ubuntu on saavuttanut suosiota ympäri maailmaa ihmisläheisyytensä ansiosta. Vanha afrikkalainen sana 'ubuntu' kuvaa yhteisöllisyyttä ja se voidaan suomentaa "ihmiseltä ihmiselle". Ubuntusta on tarjolla myös KDE-työpöydällä varustettu versio Kubuntu, Xfce-työpöydällä varustettu vanhemmissakin tietokoneissa toimiva versio Xubuntu ja oppilaitoksille suunnattu Edubuntu. Ubuntu 7.10 on ladattavissa ilmaiseksi Ubuntu Suomen sivuilta osoitteesta http://www.ubuntu-fi.org/. Ubuntu-CD on ns. live-CD, eli sitä voi kokeilla helposti suoraan CD-levyltä ilman asentamista.

Ubuntu Suomi

Ubuntu Suomi (www.ubuntu-fi.org) on Ubuntun yhteisön virallinen paikallissivusto, joka palvelee suomalaisia suomeksi ja ruotsiksi. Sivusto toimii vapaaehtoisvoimin. On myös olemassa joukko suomalaisia yrityksiä, jotka tarjoavat Ubuntun asennus- ja tukipalveluita. Uusilla yrityksillä on mahdollisuus liittyä näiden joukkoon ottamalla yhteyttä Ubuntun takana olevaan Canonical-yritykseen.

Toimittajille

Lähetämme toimittajille pyynnöstä Ubuntu-CD:n, tai sen voi ladata Ubuntu Suomen sivuilta, ja tarvittaessa voimme jopa järjestää demotilaisuuden.

Tiedustelut:

Lisää aiheesta:

Tämän lehdistötiedotesivun tekstit ovat "Public domain", eli sitä eivät koske samat käyttöehdot kuin muita Ubuntu Suomen wikin sivuja.