Ubuntu 8.04 LTS - uudet ominaisuudet

Voit ladata uusimman Ubuntun lataussivulta tai päivittää vanhemmasta Ubuntun versiosta.

Lisää Ubuntusta esittelysivulla ja kuvia ja videoita -sivulla.

Uudet ominaisuudet

 http://www.ubuntu-fi.org/images/8.04/u804-valikko_pieni.jpg

 gimp_oow.png

Pitkäaikainen tuki

Ubuntu 8.04 LTS on pitkäaikaisen tuen (Long-Term Support) julkaisu, eli sitä tuetaan päivityksin työpöydällä 3 vuotta ja palvelimilla 5 vuotta. Edellinen pitkäaikainen julkaisu julkaistiin vuoden 2006 kesäkuussa. Käyttäjä voi valita, pysyykö pitkäaikaisissa julkaisuissa vai päivittääkö tiheämmin puolivuosittaisiin, tavallisiin Ubuntu-julkaisuihin.

Uudet tuotteet Ubuntu Studio ja Mythbuntu

Uusina yhteisötuotteina Ubuntu-perheeseen tulevat Ubuntu Studio ammatimaiseen median käsittelyyn sekä Mythbuntu olohuoneen viihdekeskuksiin. Nämä projektit ovat siis 8.04-julkaisusta alkaen osa Ubuntua.

Kattavat suomennokset

Ubuntu 8.04 LTS on parhaiten suomennettu Ubuntu-julkaisu tähän mennessä, ja se sopii loistavasti käytettäväksi kokonaan kotimaisilla kielillä. Ohjelmien käyttöliittymien lisäksi mm. Ubuntun ohjekeskus on kokonaan käännetty, ja monien vähän harvinaisempienkin vapaiden ohjelmistojen käännösprojekteissa on tapahtunut merkittäviä edistysaskeleita. Myös käännösten laatua on parannettu ja virheitä korjattu. Lisätietoja suomentamisesta lokalisointi.org.

Jos haluat asentaa Ubuntun suomeksi, muista valita asennusoppaan ohjeiden mukaisesti Ubuntu-CD:tä tai viimeistään asennusohjelmaa käynnistettäessä kieleksi suomi. Varmista lisäksi ennen asennusohjelman käynnistämistä Ubuntu-CD:n työpöydältä, että Internet-yhteys on kytkettynä päälle. Suomen kielen tuen voi toki asentaa myös jälkikäteen.

Ydinjärjestelmän ominaisuudet

Gnome 2.22

Ubuntu 8.04 tarjoaa uusimman Gnome 2.22.1 -työpöytäympäristön lukuisilla uusilla ominaisuuksilla ja parannuksilla. Näihin lukeutuvat mm. uudistunut Nautilus-tiedonhallinta GVFS-taustajärjestelmällä, maailmankello joka näyttää ajan ja sään eri puolilla maailmaa, uusi Seahorse-avainrenkaiden hallinta sekä Google-kalentereiden tuki Evolutionissa. GVFS mahdollistaa mm. tiedostojen palauttamisen roskakorista suoraan niiden aikaisempaan sijaintipaikkaan, tiedostohallintatoimintojen keskeyttämisen ja kumoamisen sekä integraation PolicyKit-käyttöoikeushallinnan kanssa. Myös suorituskyky on kasvanut.

Linux-ytimen versio 2.6.24

Uusin Linux-ydin sisältää huomattavia parannuksia ja korjauksia, joita on tehtyä viime kuukausien aikana ytimen pääkehityshaarassa. Uusiin ominaisuuksiin kuuluu mm. dynticks-tuki amd64-alustalle, joka mahdollistaa samat virransäästöominaisuudet 64-bittisille järjestelmille kuin mitä on jo tarjolla 32-bittisissä kannettavissa ja pöytäkoneissa.

PolicyKit

PolicyKit on oiva työväline ylläpitäjille, jolla yksittäisten käyttäjien oikeuksia voidaan säätää entistä tarkemmin graafisessa järjestelmässä.

PulseAudio

PulseAudio on valittu oletusäänijärjestelmäksi. PulseAudio tarjoaa monia uusia ominaisuuksia äänenkäsittelylle sekä äänilaitteiden hallintaan, joita yksikään aikaisempi äänijärjestelmä ei tarjonnut.

Xorg 7.3

Uudessa Ubuntussa on uusin X-ikkunointijärjestelmä, X.org 7.3. Uusimmassa Xorgissa on panostettu yksinkertaisuuteen, joten siinä on parempi laitteiston automaattitunnistus entistä suppeammalla asetustiedostolla.

Uudet ohjelmat

Firefox 3 Beta 5

Firefox 3 sisältää lukuisia uusia ominaisuuksia. Ubuntu-käyttäjille Firefox 3 tarjoaa mm. paremman graafisen integraation muuhun työpöytäjärjestelmään ja nyt väritys, ikonit, painikkeet ja tiedostohallinnan dialogit ovat samat kuin muualla Ubuntussa.

Brasero

Brasero on uusi CD/DVD-levyjen luontiohjelma, joka täydentää Nautiluksen CD/DVD-levyjen luomistoimintoa sekä korvaa Serpentinen äänilevyjen luomisohjelmana.

Transmission

Gnomen BitTorrent-latausohjelman korvaa uusi ohjelma nimeltä Transmission.

Maailmankello

Uusi kello näyttää valitsemiesi kaupunkien kellonajan lisäksi myös vallitsevan sään.

Vinagre

Vinagre korvaa aikaisemmin käytössä olleen VNC-ohjelman xvnc4viewer. Vinagre mahdollistaa useamman eri koneen etäkäytön samanaikaisesti sekä siinä voi tallentaa usein käytettyjen etäyhteyksien asetukset. Vinagre kykenee myös havaitsemaan verkossa olevia VNC-palvelimia Avahin kautta.

Palomuuri

Ubuntuun on tehty uusi sovellus ufw (uncomplicated firewall), jolla palomuurin asetusten tekeminen on helpompaa loppukäyttäjille ilman, että muutokset haittaavan verkon ylläpitäjien työtä.

Totem-elokuvasoitin

Totem-elokuvasoittimessa on nyt liitännäinen YouTube-videoiden hakemiseen ja toistamiseen suoraan soittimessa. Muita lisättyjä ominaisuuksia ovat paikallinen haku (Tracker-ohjelmiston avulla) sekä digi-tv-tuki (DVB).

Inkscape

Inkscape 0.46 on suuri päivitys edistyneeseen vektorikuvitusohjelmaan, ja sisältää nyt muun muassa PDF-tiedostojen muokkausmahdollisuuden. Esitteiden, julisteiden ja muiden asiakirjojen luominen SVG- ja PDF-muotoja käyttäen on nyt entistä helpompaa.

Uutta ja parantunutta tukea

Active Directory -integraatio

Likewise Open tuo AD-integraation Ubuntuun.

iSCSI-tuki

open-iscsi-paketti on nyt ylläpidetty vaihtoehto Ubuntu 8.04 LTS -julkaisussa, ja iSCSI NAS -osioiden asetukset voidaan tehdä suoraan asennusohjelmassa.

Muistin turvaus

SELinux-tuki

umenu

Esittelylevyn Windows-puolella olleet vapaat ohjelmat on korvattu yksinkertaisella umenu-ohjelmalla. Umenulla voi joko käynnistää tietokoneen uudelleen esittelytilaa ja täyttä asennusta varten, tai käynnistää Wubi-asennusohjelman. Wubi mahdollistaa Ubuntun asentamisen suoraan Windowsista käsin.

Virtualisointi

KVM on nyt virallisesti tuettu Ubuntun kernelissä. libvirt ja virt-manager on muokattu Ubuntuun sopiviksi ja niissä on myös epävirallinen Xen-tuki. Kernelissä on myös muutoksia, joiden ansiosta vierasjärjestelmän kiintolevyn käyttö on nopeampaa.

Wubi

Wubi on uusi asennusohjelma Windows-käyttäjäille. Wubi mahdollistaa Ubuntun asentamisen ja poistamisen aivan kuin se olisi mikä tahansa Windows-ohjelma. Wubin kautta asennettuna Ubuntu ei tarvitse omaa kiintolevyn osiota. Wubi on erinomainen tapa tutustua Ubuntuun, mutta pääasiallisessa käytössä Ubuntu kannattaa edelleen asentaa omalla osiolleen.

Asennus

Tiedostojärjestelmiä käytetään nyt oletuksena relatime-valitsimella, joka lisää suorituskykyä. Lisätietoja kerneltrap.org.

LTSP

Ubuntun vaihtoehtoinen asennus-CD (alternate, tekstipohjainen asennus) sisältää nyt helpon valinnan LTSP-palvelimen pystyttämiseen. Lisätietoja mm. Ubuntu Suomen Edubuntu-sivulla.

Tätä sivua saa parannella, kirjoitusapua ja kuvakaappauksia vastaanotetaan. Kirjaudu sisään wikin etusivulla. Lähdemateriaalia.