Ubuntu-esittelyvideot

Ranskalaisilla viivoilla laitettu mitä ruudullä näkyy, lainausmerkeissä mitä ääni voisi sanoa. Olkaa hyvä ja parannelkaa, mutta älkää tehkö näistä esittelyvideoista liian pitkiä tai yksityiskohtaisia, tärkeintä on välittää muutamassa kymmenessä sekunnissa katsojalle tärkeimmät asiat.

1. Ubuntun avaaminen

"Linuxissa jokaisella käyttäjällä on oma käyttäjätunnus. Tietokoneen käyttö aloitetaan syöttämällä oma käyttäjätunnus ja salasana. Mikäli tietokoneella on vain yksi käyttäjä, voi sisäänkirjautumisesta tehdä automaattisen."

"Tältä näyttää Ubuntu perusasetuksilla. Se on useimpien mielestä kaunis, mutta jos et ole samaa mieltä voit toki Linuxin avoimuuden ansiosta muokata ulkonäköä mieleiseksi ihan niin paljon kuin sielu sietää ilman mitään rajoituksia kuin omat taidot."

"Ubuntu on helppo käyttää. Esimerkiksi nettiselain aukeaa heti kuvaketta napsauttamalla. Perusasennuksessa selaimena on Mozilla Firefox, joka lienee tuttu useimille. Linuxilla nettisivujen selaaminen on kohtuullisen turvallista Linuxin rakenteellisen tietoturvan takia. Linuxille ei esimerkiksi ole olemassa yhtään vaarallisia viruksia."

"Toisin kuin kilpailevassa käyttöjärjestelmässä, Ubuntu-käyttäjän ei tarvitse heti hankkia virustorjuntaohjelmaa tai palomuuria. Virustorjuntaohjelma on tarpeeton, koska Linuxille ei ole olemassa viruksia, eikä palomuuriakaan tarvita, koska Ubuntun perusasennuksessa ei ole lainkaan avoimia palveluita, joita palomuurilla tarvitsisi suojata."

"Nyt olet nähnyt miten Ubuntu avataan ja sillä pääsee selaamaan nettisivuja. Voisiko olla enää helpompaa?"

2. Ubuntun ohjelmat

"Ubutun perusasennuksessa tietokoneohjelmat käynnistetään vasemmassa ylänurkassa olevan Sovellukset-valikon kautta."

"Ubuntussa on valmiiksi kaikki ohjelmat, joita peruskäyttäjä tarvitsee, kuten tekstinkäsittelyohjelmat, taulukkolaskenta, esitysgrafiikka, kuvankäsitettely, musiikkiohjelma ja pikaviestin. Ubuntuun on valittu parhaimmat ja helppokäyttöisimmät ohjelmat ettei niitä tarvitse itse etsiä."

"Jos kuitenkin haluat lisää ohjelmia, niiden asentaminen käy kätevästi Lisää/poista sovelluksia -toiminnon avulla"

"Toiminnon kautta voit selata vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen valikoimaa, josta voit etsiä ja asentaa haluamasi ohjelmat. Asentaminen käy helposti ruksimalla haluamasi ohjelmat, ja napsauttamalla sitten Toteuta. Ubuntu hakee tiedostot ohjelmalähteistä ja asentaa ne automaattisesti."

"Ohjelmatlähteistä Ubuntu osaa myös hakea tietoturvapäivitykset ja ohjelmien uudet versiot, joiden olemassaolosta järjestelmä ilmoittaa automaattisesti. Ohjelmien asentaminen ja ylläpito ei ole koskaan ollut näin helppoa!"

"Ohjelmapäivitykset voi myös tehdä täysin automattisiksi järjestelmän asetuksia muuttamalla."

"Nyt olet nähnyt miten Ubuntussa asennettiin uusi ohjelma ja miten kaikki asennetut ohjelmat päivitettiin yhdellä kertaa. Eikö ollutkin helppoa?"

3. Ubuntu käytännössä

"Ubuntun työpöytä on järjestetty hieman eri tavalla kuin mihin olet ehkä tottunut."

"Sekä ylhäällä että alhaalla näkyy kokoajan palkit. Yläpalkin vasemmassa reunassa on Sovellukset-valikko, josta ohjelmia käynnistetään. Sen vieressä on Sijainnit-valikko, jonka kautta pääsee tiedostohallintaan, eli avaamaan kansioita ja sijainteja. Kolmantena on Asetukset-valikko, jonka kautta pääsee muokkaamaan sekä käyttäjäkohtaisia että kaikkia käyttäjiä koskevia asetuksia. Koko järjestelmää koskevaa ylläpitoa voi tietenkin tehdä vain ne käyttäjät, joilla on ylläpito-oikeudet." "Yleisimmin käytetyt Sovellukset ovat suoraan käynnistettävissä yläpaneelissa näkyviä ikoneja napsauttamalla. Yläpaneelin oikeassa reunassa on niin sanottu ilmoitusalue, jossa näkyy kello, taustaohjelmat sekä järjestelmän ilmoitukset."

"Esimerkki taustaohjelmasta on verkon valitsin, josta näkee mitä langattomia verkkoja tietokone on havainnut. Haluttu verkko otetaan käyttöön sen nimeä napsauttamalla."

"Alapaneelissa näkyy painike jokaiselle avoimelle ikkunalle. Yleensä jokainen ohjelma toimii omassa ikkunassaan. Ikkunoiden välillä voi vaihtaa ikkunapainiketta hiirellä napsauttamalla tai esimerkiksi painamalla näppäimistöstä Super-näppäin pohjaan ja sitten painamalla sarkain-näppäintä useita kertoja."

"Ubuntussa voi olla enemmäin kuin vain yksi työpöytä. Työpöytä vaihdetaan alapaneelin oikeasta alakulmasta olevia työpöytäikoneja napsauttamalla."

"Usean työpöydän ansioista on helpompi jaotella ikkunoita siten, ettei yksi työpöytä olisi aivan liian täynnä ikkunoita. Toiminto tehostaa useamman samanaikaisen ohjeman käyttöä."

"Alapaneelin vasemmasta laidasta löytyy painike, jolla kaikki avoinna olevat ohjelmat voi piilottaa yhdellä kertaa."

"Ubutussa työpöydälle voi laittaa tiedostoja tai ohjelmien ikoneita jos haluaa, mutta Ubuntun perusasennuskessa niitä ei ole, koska työpöytä on haluttu pitää puhtaana. Työpöydällä näkyy sen sijaan esimerkiksi tietokoneeseen liitetyt dvd-levyt ja usb-muistit."

"Usb-muistin liittäminen avaa automaattisesti ikkunan, joka näyttää usb-muistin sisällön. Jos Ubuntuun kytkee digikameran, aukeaa automaattisesti toiminto, jonka avulla kuvat voi siirtää kamerasta tietokoneelle. Jos Ubuntuun kytkee Linux-yhteensopivan tulostimen, asentuu se automaattisesti ja järjestelmä ilmoittaa käyttäjälle, että uusi tulostin on käytettävissä."

"Ubuntun tiedostohallinta toimii tuttuun tapaan: tiedostoja voi siirtää ja kopioda helposti hiirellä vetämällä. Linuxissa jokaisella käyttäjällä on oma kotihakemisto, jossa käyttäjän tallentamat tiedostot ja myös ohjelmien asetukset pysyvät siististi tallessa ja erillään muiden käyttäjien tiedoista."

"Ubuntussa usb-muisti irroitetaan napsauttamalla ikonia hiiren oikealla napilla ja valitsemalla aukeavasta valikosta Irrota. Tämän jälkeen tietokone ei varmasti enää käsittele usb-muistia ja sen voi ottaa koneesta irti turvallisesti."

"Nyt olet nähnyt Ubuntun käytännössä. Eihän se ollut kovin vaikeaa, eihän?"