VirtualBox

VirtualBox on hyvin kehittynyt usean käyttöjärjestelmän virtualisointi-ohjelmisto. Se on Vmwarea kevyempi, mutta osaa silti pyörittää Linuxeja sekä Windowseja aina Vistaan asti ja sisältää Vmware-tools:ia vastaavan Guest Additions-ohjelmiston.

Asennus: Avoimen lähdekoodin VirtualBox Open Source Edition

Asennus on helppoa, sillä VirtualBoxin avoimen lähdekoodin versio on osa Ubuntua alkaen Ubuntu 7.10:stä. Asenna siis vain paketit:

...ja VirtualBox on käytettävissä; ks. kuitenkin Käyttöönotto alempana.

Asennus: Suljetun koodin VirtualBox

Myös perinteinen suljetun koodin versio on mahdollista asentaa. Tärkein ero kotikäyttäjän kannalta on, että suljetussa versiossa on avoimesta versiosta puuttuva USB-laitteiden tuki. VirtualBoxin kehittäjät tarjoavat suljetusta versiosta oman ohjelmalähteen Ubuntulle:

Lisää asennuksesi versiota vastaava rivi /etc/apt/sources.list-tiedostoon. ”hardy” tarkoittaa versiota 8.04, ja se on korvattava esim. sanalla ”intrepid”, jos käytät Ubuntun versiota 8.10 tai sanalla "jaunty" jos käytät Ubuntun versiota 9.04.

Lisäksi sinun pitää asentaa lisäämäsi pakettivaraston avain (lopussa oleva viiva mukaan).

Päivitä lähteet ja asenna VirtualBox

Käyttöönotto

Lisää itsesi käyttäjäryhmään vboxusers voidaksesi käyttää ohjelmaa:

Koska tämä tulee voimaan vasta seuraavan kirjautumisen yhteydessä, kirjaudu ensin ulos ja sitten takaisin sisään. Nyt voit käynnistää VirtualBoxin ohjelmavalikon kautta tai kirjoittamalla terminaaliin VirtualBox.

Joissakin tilanteissa (esim. Linux-ytimen päivityttyä, mahdollisesti myös VirtualBoxin asennuksen jälkeen) saatat joutua ajamaan seuraavan komennon käsin:

Tämä asentaa tarvittavat ajurit.

Virtuaalikoneen luominen

New-napista voit käynnistää velhon jonka avulla virtuaalikoneen luominen ei pitäisi aiheuttaa turhia ongelmia. Mikäli ajattelit Windowsin asentaa, niin suosittelen lämpimästi asennuslevyn karsimista nLitellä. Huomaa myös, että VirtualBoxiin voit asentaa käyttöjärjestelmäsi suoraan iso-tiedostosta jolloin asennuskin on huomattavasti nopeampi.

Asetukset

Virtuaalikoneen luomisen jälkeen kannattaa asentaa "Guest Additions"-devices valikosta, jonka jälkeen voit VirtualBoxin asetuksista laittaa päälle hiiren integroinnin, jaetun leikepöydän ja- kansiot.

Jaetutkansiot Windows-vieraassa - Shared Folders

Shared Clipboard - Jaettu leikepöytä

Audio - Äänet

USB

On turhaa ohjata kaikki usb-laitteet Virtuaalikoneelle, joten jokaiselle tarvittavalle laitteelle luodaan oma filtteri. +-napista aukeavasta valikosta voit lisätä uuden laitteen. Huom! Usb-levyjen kanssa on oltava varovaisia, sillä kun käynnistät Virtuaalikoneen johon liitetään usb-laite, niin se irroitetaan välittömästi isäntä koneesta. Jos tällä hetkellä esim. usb-tikku on mountattu järjestelmään niin sen äkillinen irroittaminen saattaa aiheuttaa tiedostojen katoamista. Joten muista poistaa laitteet turvallisesti ensin!

Ei käyttöoikeuksia?

Ubuntussa käyttäjällä ei ole välttämättä tarvittavia oikeuksia usb-laitteisiin. Mikäli saat virheilmoituksen usb-laitteista niiden aktivoinnin jälkeen niin tee seuraavat toimenpiteet.

 1. Tehdään uusi ryhmä jolle annetaan vähän lisäoikeuksia.
  $ sudo addgroup usbusers
 2. Lisää itsesi siihen
   sudo adduser käyttäjänimesi usbusers
 3. Avaa tiedosto /etc/udev/rules.d/40-permissions.rules pääkäyttäjän oikeuksin tekstieditorissa ja etsi sieltä kohta

  # USB devices (usbfs replacement)
  SUBSYSTEM=="usb_device",    MODE="0664"
 4. Muuta se muotoon
  # USB devices (usbfs replacement)
  SUBSYSTEM=="usb_device", GROUP="usbusers", MODE="0664"
 5. Gutsyssä sinun on muokattava myös toista tiedostoa /etc/init.d/mountdevsubfs.sh pääkäyttäjän oikeuksin tekstieditorissa. Etsi sieltä kohta

  #mkdir -p /dev/bus/usb/.usbfs
  #domount usbfs "" /dev/bus/usb/.usbfs -obusmode=0700,devmode=0600,listmode=0644
  #ln -s .usbfs/devices /dev/bus/usb/devices
  #mount --rbind /dev/bus/usb /proc/bus/usb
 6. Muuta se muotoon
  mkdir -p /dev/bus/usb/.usbfs
  domount usbfs "" /dev/bus/usb/.usbfs -obusmode=0700,devmode=0600,listmode=0644
  ln -s .usbfs/devices /dev/bus/usb/devices
  mount --rbind /dev/bus/usb /proc/bus/usb
 7. Nyt viimeistään tietokoneen uudelleenkäynnistämisen jälkeen usb-laitteiden pitäisi toimia.

Linkkejä