Suoraan sisältöön

Ohjeet Ubuntu Tweakin käyttöön

tweak1.png

Kuva: Ubuntu Tweakin englanninkielinen versio

Ubuntu Tweak on työkalu Ubuntun piilotettujen asetusten muokkaamiseen sekä kolmannen osapuolen sovellusten asentamiseen. Tässä oppaassa on ohjeita Ubuntu Tweak:n asentamiseen sekä käyttöön. Ohjelman Windows vastineita ovat mm. TweakXP ja TweakVi. Huomaa että ohjelma on suomenkielinen vain jos järjestelmäsi oletuskieli on suomi!

Ubuntun Tweak:n asentaminen

VAROITUS: Ubuntun yhteisö ei tue tätä ohjelmaa virallisesti, olet täysin omillasi, jos ongelmia tulee! Voit hankkia Ubuntu Tweakin helpoiten alla olevista linkeistä:

Jaynty Jackalope:

http://ubuntu-tweak.googlecode.com/files/ubuntu-tweak_0.4.7.2-1~jaunty1_all.deb

Kaikki versiot:

http://ubuntu-tweak.com/downloads (sivu englanniksi)

Tai määritä asennuslähde automaattisia päivityksiä varten http://ubuntu-tweak.com/downloads (sivu englanniksi) ohjeiden mukaan (edistyneille käyttäjille)

Ubuntun Tweakin käyttö

Ohjelman käyttäminen on yksinkertaista ja ohjelman käyttöliittymä perustuu välilehtiin. Muista painaa avaa lukitus ennen toteuta napin käyttöä jotta ohjelma kysyisi root-käyttäjän salasana. Muista olla varovainen suorittaessa toimintoja root-käyttäjän oikeuksin!

Kolmannen osapuolen sovellusten asennus

Paina sovellukset- painiketta sivupalkissa ja valitse ensin haluamasi kolmannen osapuolen asennuslähteet ja paina päivitä. Ohjelma kysyy sitten siirrytäänkö ohjelmien asennukseen. Kun haluat suoraan asentaa ohjelmia valitse ohjelmat kohdasta Lisää/Poista. Lisää/Poista välilehdellä muutokset hyväksytään painamalla toteuta

Pakettisiivooja

Pakettisiivoojalla voi siistiä järjestelmäsi turhista paketeista helposti. Mutta ole silti varovainen jotta järjestelmää ei mene juntturaan!

Käynnistys

Istuntojen hallinta välilehdellä on gnome-sessionin eri asetuksia kuten istunnon automaattitallennuksen asetus ja tilisi splash-screeni (Kuva joka näkyy kirjautumisen yhteydessä).

Automaattikäynistys

Hallitse käynistyviä ohjelmia HUOM. Tämän välilehden automaattikäynistys kohdassa voi tehdä samat asiat kuin Gnomenkin vastaavilla työkaluilla.

Työpöytä

Kuvakkeet -välilehdellä voit hallita työpöydällä näytettäviä kuvakkeita

Ikkunat -välilehti on sekalaisia Metacity -ikkunamanagrin säätöjä (Säädöt eivät ehkä toimi jos käytät työpöytätehosteita)

Compiz Fusion -välilehti sisältää joitakin työkaluja Compiz Fusion-tehosteohjelman hallintaan

Muut sekalaiset asetukset on laitettu Gnome -välilehdellä

Henkilökohtainen

Kansiot -välilehti: Määritä Ubuntun oletushakemistot tiedostoille

Asiakirjamallit: On helppo tapa hallita järjestelmän asiakirjamalleja

Skriptit: On helppo tapa hallita Nautilus- tiedostojenhallinnanerilaisia komentosarjoja jotka näkyvät nautiluksen valikossa.

Pikanäppäimet: Määritä ohjelmien pikakäynnistys näppäimiä

Järjestelmä

Tiedostotyyppien hallinta: Hallitse oletusohjelmia laajemmin kuin Gnomen-työkaluilla

Nautilus: Tiedostojen hallinnan sekalaisia asetuksia

Virranhallinta: Järjestelmän virranhallinnan asetukset

Tietoturva: Sekalaisia järjestelmän turvallisuus asetuksia

Huomaa!