Ubuntu 9.10 Netbook Remixin kirjoittaminen USB-muistille

Ubuntu 9.10 Netbook Remix jaellaan CD-levykuvamuodossa (tiedoston pääte ”.iso”). Jos sinulla on jo Ubuntu jollakin toisella koneella ja lataat Netbook Remixin sinne, voit käyttää suoraan Ubuntusta löytyvää Järjestelmä » Ylläpito » USB-käynnistylevyn luonti -valintaa muuntaaksesi levykuvan sisällön USB-tikulle.

Jos syötät kirjoitetun Ubuntu-CD-levyn Windows-tietokoneeseen löytyy CD-levyltä myös kyseisen USB Creator -ohjelman Windows-versio.

Ongelmatapauksissa katso lisätiedot englanninkielisistä ohjeista tai kysy Ubuntu Suomen keskustelualueilla.

.img-päätteisen tiedoston kirjoittaminen USB-muistille

Vanhemmat Netbook Remixit sekä mobiililaitteille suunnatut Ubuntut ladataan suoraan USB-tikulle kirjoitettavissa olevassa .img-muodossa. Tämä ohje on vapaa suomennos tästä ohjeesta https://wiki.ubuntu.com/MobileTeam/Mobile/HowTo/ImageWriting

USB-muisteille voidaan asentaa käyttöjärjestelmä ja sitä voidaan käyttää LiveCDn tavoin. Koneesi BIOSin on tuettava USB-laitteelta käynnistystä. Alla on kaksi tapaa asentaa esimerkiksi Ubuntu Netbook Remix USB-muistille.

Tapa 1: Graafinen - USB Image Writer

Lataa ensin ohjelma osoitteesta http://ppa.launchpad.net/ogra/ubuntu/pool/main/u/usb-imagewriter/usb-imagewriter_0.1-1~ppa1_all.deb

Ohjeen tekohetkellä ohjelmaversio on 0.1-1. Kannattaa tarkistaa ensimmäisestä linkistä mahdollinen uusin versio. Jos nettiselaimesi ehdottaa suoraan tiedoston avaamista paketinhallintaohjelmalla, niin sen voi asentaa suoraan. Toinen vaihtoehto on ensin ladata tiedosto, jonka jälkeen se voidaan asentaa esimerkiksi gdebi -ohjelmalla. Kyseinen ohjelma löytyy valmiiksi (K)Ubuntusta.

Kun ohjelma on asennettu, sen pitäisi löytyä valikosta Applications -> Accessories -> Image Writer. Jos käytössä on KDE niin sen pitäisi löytyä K -> Utilities -> Image Writer.

Aseta USB-muisti koneeseen. Odota hetki että kone tunnistaa muistin. Suorita USB Writer -ohjelma.

Vasemmanpuoleisesta valikosta valitaan kirjoitettava .img tiedosto ja oikeanpuoleista valitaan kohde, eli hetki sitten liitetty USB-muisti. Valintojen jälkeen paina "Write to device" -nappia.

usbimagewriter.jpg

Odota kunnes ohjelma pyytää poistamaan USB-muistin.

Tapa 2: Komentorivi - dd

  1. Lataa .img tiedosto koneellesi.
  2. Avaa pääte ja aseta USB-muisti koneeseen.
  3. Kirjoita päätteeseen dmesg ja selvitä mikä laitenimi USB-muistille annettiin.Yleensä se on esim sda tai sdb.
  4. Aja seuraava komento päätteessä. Huom! Ole täysin varma USB-muistin laitenimestä tai muuten voi mennä esimerkiksi kovalevyt sekaisin!

sudo dd if=/polku/kirjoitettavaan/tiedostoon.img of=/dev/usb-muistille/annettu/laitenimi bs=1024 

Odota kunnes päätteessä lukee taas esimerkiksi "käyttäjä@kone". Käynnistä kone uudelleen USB-muisti koneeseen kytkettynä.