Vesa -ajurin käyttöönotto xorg.conf tiedostoa muokkaamalla

Käytössä yleensä seuraavista syistä:

Uusimmissa Ubuntu-versioissa (10.04/ 9.10 / 9.04 / 8.10) laitteiston automaattista tunnistusta on parannettu. Suurin osa laitteista toimii suoraan ilman säätämistä. Joissakin tapauksissa tunnistus epäonnistuu, joka saattaa johtaa esimerkiksi "mustaan ruutuun" käynnistyksen yhteydessä. Tällöin olisi mukava saada edes hieman grafiikkaa ruudulle, jotta koneen käyttäminen onnistuisi. Ajuri otetaan käyttöön muokkaamalla seuraavaa tiedostoa:

/etc/X11/xorg.conf

Recovery mode - tekstitila

Yksi tapa muokata tiedostoa, on käynnistää Ubuntu ns. recovery mode -tilaan Grub alkuvalikon kautta. Tähän valikkoon päästään esimerkiksi käynnistämällä kone uudelleen ja painamalla Esc-näppäintä, kun näytön ylälaidassa lukee "Press Esc to enter menu". Kun Grub-alkuvalikko aukeaa, valitaan yleensä toisena oleva rivi. Ensimmäisellä rivillä on yleensä Ubuntu ja toisella rivillä Ubuntu recovery mode.

Vanhemmat Ubuntun versiot käynnistyvät suoraan tekstitilaan, mutta uusimmissa työtä on helpotettu pienellä Recovery Menu valikolla. Valitse valikosta kohta "root - Drop to root shell prompt". Lopputuloksen pitäisi näyttää tältä:

root@koneennimi:~#

Olet nyt kirjautuneena järjestelmään root oikeuksin. Näillä oikeuksilla voi tehdä paljon tuhoa, joten mieti tarkkaan mitä olet tekemässä.

Xorg.conf tiedoston luominen ja muokkaaminen

Seuraavaksi otetaan xorg.conf tiedostosta varmuuskopio ja muokataan vesa-ajuri käyttöön. Uusissa Ubuntuissa on tapauksia, joissa xorg.conf tiedostoa ei ole luotu asennuksen yhteydessä ollenkaan. Selvitetään ensin "cat" komennolla löytyykö xorg.conf tiedosto ja onko siellä jo joitakin asetuksia:

cat /etc/X11/xorg.conf

Cat komennon tuloste on joko "no such file or directory" tai sitten ruudullinen tekstiä. Ensimmäinen tarkoittaa että tiedostoa ei ole olemassa ja toinen tarkoittaa että on. Mikäli tiedostoa ei ole olemassa, suoritetaan alla oleva komento, joka muodostaa xorg.conf tiedoston. Jos tiedosto löytyi, siirry seuraavaan kohtaan.

dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Uudemmissa Ubuntuissa (9.10 jne) xorg luodaan alla olevalla käskyllä. Tiedosto ilmestyy siihen kansioon, jossa komento on ajettu.

Xorg -configure 

Jos tiedosto löytyy, otetaan siitä ensin varmuuskopio "cp" käskyllä. Eli "cp mistä mihin".

cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf_varmuuskopio

Avataan seuraavaksi xorg.conf tiedosto Nano tekstieditoriin:

nano /etc/X11/xorg.conf

Nanossa liikutaan nuolinäppäimillä. Tallennus tapahtuu painamalla ensin ctrl+o (o-kirjain), jolloin kysytään tiedostonimeä. Paina enter. Nanosta pääsee pois painamalla ctrl+x (enter). Etsi xorg.conf tiedostosta kohta jossa lukee Section Device, esimerkki alla

Section "Device"
 Identifier   "Configured Video Device"
EndSection

Tähän kohtaan on lisättävä seuraava rivi: Driver "vesa". Rivi on oltava Section ja EndSection rivien välissä. Lopputulos alla.

Section "Device"
 Identifier   "Configured Video Device"
 Driver     "vesa"
EndSection

Tallenna muutokset ctrl+o ja poistu ctrl+x. Seuraavaksi käynnistetään vielä kone uudelleen ja katsotaan toimiiko graafinen tila seuraavassa käynnistyksessä

reboot

Tarvittaessa kannattaa myös katsoa muita ohjeita xorg.conf tiedoston muokkaamisesta alla olevasta linkistä. Ohjeen muokkaaminen ja parannusehdotukset: Muokkaa/Korjaa itse tai foorumin käyttäjälle Ilokaasu.

http://wiki.ubuntu-fi.org/xorg_conf