Suoraan sisältöön

Asentaminen

Tervetuloa Ubuntun asennusoppaaseen. Tämä asennusopas on tehty Ubuntun versiolle 8.04 LTS, ja sopii myös 8.10-, 9.04- ja 9.10-versioille (vain pieniä ja ulkonäöllisiä muutoksia). Opas sopii soveltaen myös Ubuntun rinnakkaisversioiden asentamiseen (ks. kuvia Kubuntusta).

Uudempi Ubuntu asennettavana? Katso uusin asennusopas!

Muita oppaita vanhemmat Ubuntut, asennus USB-tikulla (englanniksi), tekstitila-asennus ("alternate") ja Edubuntu-tietoa.

Voit kokeilla Ubuntua CD-levyltä ennen asennuspäätöksen tekemistä. Muutoksia tietokoneellesi ei tällöin tehdä.

Mikäli olet asentamassa Windowsin rinnalle katso ohjeita tästä oppaasta. Opas voi auttaa myös muiden käyttöjärjestelmien rinnalle asentamisessa (kuten OS X).

Yleistä asentamisesta

Ubuntu toimii useimmissa PC-tietokoneissa (myös Apple), niin vanhoissa kuin uusissakin, mutta joidenkin lisälaitteiden kanssa voi olla ongelmia. Monet laitevalmistajat eivät noudata standardeja tai tee minkäänlaista yhteistyötä Linux-yhteisön kanssa, joten kannattaa siis kokeilla Ubuntun käynnistyttyä CD-levyltä (katso alempana) oheislaitteiden toimivuutta. Laitehankintoja tehtäessä kannattaa vaatia tuotteelta toimivuutta Linuxissa, mieluiten ilman erillisten ajureiden asentamista.

Jos Ubuntusta tai sen asentamisesta on kysyttävää, kannattaa tutustua tämän oppaan lisäksi myös Ohjeet-sivun linkkeihin tai kysyä ohjeita keskustelualueilla.

Tärkeää: kokonaisen käyttöjärjestelmän asentaminen on aina riskialtista, vaikka se oltaisiin tehty mahdollisimman sujuvaksi. Jos sinulla on entuudestaan koneessasi käyttöjärjestelmä, ja haluat pitää sen tietoineen etkä tyhjentää tietokoneesi koko kovalevyä Ubuntua varten, on suositeltavaa varmuuskopioida tärkeimmät tiedostosi esim. CD-levylle tai USB-kovalevylle. Ubuntun asennusohjelmaa tulee käyttää erityisen tarkkaavaisesti, sillä asennusohjelmalla on mahdollista poistaa kaikki koneellasi entuudestaan oleva tieto.

Kuvasarja asennuksesta

Asennusopas alkaa siitä, kun tietokonetta ollaan käynnistämässä joko saadulta tai itse kirjoitetulta Ubuntu-CD-levyltä. Katso lataussivulta ohjeet levykuvan lataamisesta ja kirjoittamisesta, jos sinulla ei vielä Ubuntu-CD-levyä ole.

Jos syötät Ubuntu-CD-levyn asemaan Windows-käyttöjärjestelmän ollessa käynnissä, tulee esille valikko, josta tulee Ubuntun kokeilua tai asentamista varten valita ensimmäinen valinta Esittely ja täysi asennus. Tällöin ehdotetaan tietokoneen käynnistämistä uudelleen CD-levyltä. Valittavissa on myös asennus Windowsin "sisälle", mitä ei käsitellä tässä asennusoppaassa.

0. Kielen valinta. Koneesi on käynnistynyt Ubuntun CD-levyltä. Valitse nuolinäppäimillä kieleksi suomi, kuten kuvassa on tehty, ellet erityisesti halua asentaa Ubuntua jollain toisella kielellä. Tuki eri kielille voidaan asentaa myös jälkikäteen. Huom. Jos et saa tätä ensimmäistä ruutua näkyviin, katso koneesi ohjekirjasta, kuinka tietokone käynnistetään CD-levyltä.

Asentaminen/0-kielivalinta.png

1. Aloitusvalikko. Voit halutessasi tarkistaa CD-levyn eheyden valitsemalla valikon kolmannen valinnan Tarkista CD-levyn virheettömyys. Tämä kannattaa tehdä varsinkin silloin, jos huomaat virheitä CD-levyn käytössä.

Valitse lopulta ensimmäinen valinta Kokeile Ubuntua ilman muutoksia koneelle ja paina Enter. Valittavissa on myös suora asennusohjelman käynnistäminen, mutta suositeltavaa on testata Ubuntun toimivuus ensin koneessasi.

Vinkki vapaista ohjelmistoista erityisesti kiinnostuneille: Ubuntun asennus sisältää oletuksena esimerkiksi Debianista poiketen vain 99-prosenttisesti vapaita ohjelmistoja. Jos haluat olla käyttämättä Ubuntun sisältämiä muutamaa laitetukea parantavaa, mutta lähdekoodiltaan suljettua ja siten tukematonta osasta, valitse kaksi kertaa F6-painiketta ("Muut valinnat") painamalla "Vain vapaita ohjelm.". Tämä Ubuntun asennustapa vastaa aiempaa erillistä Gobuntu-versiota Ubuntusta. Suljetun lähdekoodin osat ("restricted"-ohjelmalähde) voidaan poistaa myös Ubuntun asennuksesta jälkikäteen.

Asentaminen/1-boot.png

2. Ubuntun työpöytä. Voit tutustua Ubuntuun käyttämällä sitä CD-levyltä. Kannattaa kokeilla, onko Ubuntu tunnistanut tietokoneesi verkkoyhteyden ja ääniominaisuudet oikein. Jos käytät langatonta verkkoa, kannattaa ennen asennusohjelman käynnistystä yhdistää siihen napsauttamalla oikeassa yläreunassa, kellon vasemmalla puolella olevaa kuvaketta, jonka pitäisi näyttää saatavilla olevat langattomat verkot. Valikkoja selaamalla näet yleisimmät perusohjelmat, kuten WWW-selaimen. Erilaisia katseltavia ja soitettavia mediatiedostoja löytyy työpöydän Examples-kansiosta.

Jos kaikki toimii ja haluat siirtyä asennukseen, kaksoisnapsauta Asenna-kuvaketta työpöydältä. Jos et saa työpöytää näkyviin, tietokoneesi jokin laite ei välttämättä ole yhteensopiva Ubuntun kanssa.

Huom. Suurin osa suomennoksista ladataan Internetistä käyttöön vain, jos asennat Ubuntun (paitsi jos käytät Ubuntu-DVD:tä). Ubuntun käyttäminen CD-levyltä on hidasta, ja tarkoitettu lähinnä laitteiston ja Internet-yhteyden testaamista varten.

Asentaminen/1-desktop.png

3. Tervetuloa. Asennus alkaa. Valitse käytettäväksi kieleksi suomi, jos sitä ei ole valmiiksi valittu, ja siirry seuraavaan vaiheeseen napsauttamalla Eteenpäin-painiketta.

Asentaminen/1-tervetuloa.png

4. Mikä on sijaintisi?. Valitse sijaintisi aikavyöhykkeen valitsemista varten. Yleensä valmiina on valittuna Helsinki/Suomi. Jos kellonaika on väärin, voit korjata asian asennuksen jälkeen.

Asentaminen/2-sijainti.png

5. Näppäimistön asettelu. Valitse näppäimistön asetteluksi suomalainen näppäimistö (sekä vasemmalta että oikealta "Finland"), ellei sitä ole jo valittu. Voit kokeilla kirjoittamista (esim. että ä- ja ö-kirjaimet toimivat) tarjolla olevaan laatikkoon.

Asentaminen/3-asettelu.png

6. Levytilan valmistelu. Tämä on usein tärkein (tietojen säilyttämisen kannalta), ja mahdollisesti hankalin kohta asennuksessa. Levytilan valmistelussa, eli osioinnissa, määritellään, mikä osa tietokoneesi kovalevystä (massamuisti, jonne kaikki ohjelmat ja asiakirjat tallennetaan) annetaan Ubuntulle. Mikäli asennat Ubuntua Windowsin rinnalle katso ohjeita sivulta Asentaminen_Windowsin_rinnalle

Asentaminen/4-valmistelu.png

Automaattisesti toimivat vaihtoehdot ovat lueteltu alla. Jos mahdollista, käytä aina jotain näistä: ne eivät vaadi osioinnin tekemistä käsin.

6-1. Ohjattu - muuta osion kokoa ja käytä vapautuvaa tilaa. Valitse tämä, jos haluat säilyttää entisen käyttöjärjestelmäsi ja/tai olemassa olevalla osiolla olevat asiakirjasi ja muut tiedostot. Liukusäätimellä valitaan pienennettävän osion uusi koko (Ubuntulle annetaan jäljelle jäävä tila), prosentteina osion nykyisestä koosta. Sen voi asettaa esimerkiksi puoleen väliin. Muihin kuin kyseessä olevaan osioon ei kosketa.

6-2. Ohjattu - käytä koko levyä. Valitse tämä vain, jos sinulla ei ole entuudestaan koneellasi asennettua käyttöjärjestelmää tai et tarvitse toista käyttöjärjestelmää ja sinulla on kaikki tärkeät tiedostosi varmuuskopioituina. Eli ettet tarvitse kovalevyllä jo olevia tietoja.

6-3. Ohjattu - käytä suurinta yhtenäistä vapaata tilaa. Valitse tämä, jos koneellasi on käytettävänä jo valmiiksi vapaata eli osioimatonta tilaa (yleensä näin ei ole, ellei osioimatonta tilaa ole erikseen tehty). Tätä valintaa käytettäessä muuhun osaan kovalevystä ei kosketa.

6-4. Osioi itse. Jos muokkaat itse osiotaulua, katso Osiointi-sivulta lisätietoja.

7. Kuka olet? Täytä kentät haluamillasi tiedoilla. Pidä valitsemasi salasana hyvin mielessäsi. Tietokoneen nimellä ei tavallisesti ole juuri merkitystä, joten voit pitää sen oletusarvoisena tai valita itse keksimäsi nimen.

Asentaminen/5-kukaolet.png

8. Siirrä asiakirjat ja asetukset. Valitse käyttäjätilit vanhasta käyttöjärjestelmästäsi, joiden tiedostot ja asetukset haluat siirtää uuten Ubuntu-järjestelmääsi. Siirretyt tiedot ovat käytettävissäsi heti asennuksen jälkeen. Huomaa, että jos valitset kaikki siirretään myös Omissa kuva-, musiikki-, ja videotiedostoissa olevat tiedostot, jotka voivat viedä melko paljon tilaa.

Asentaminen/6-siirrot.png

9. Valmiina asennukseen. Levytilan valmistelun jälkeen näytetään yhteenvetoruutu. Jos kaikki vaikuttaa oikealta, napsauta Asenna-painiketta. Muussa tapauksessa voit palata tekemään muutoksia edellisiin kohtiin, tai perua asennuksen.

Asentaminen/7-valmiina.png

10. Asennetaan järjestelmää Ubuntua asennetaan ja tarvittavia kielipaketteja ladataan verkosta. Asennus voi kestää kymmeniä minuutteja.

Asentaminen/10-asennetaan.png

11. Asennus on valmis Nyt voit joko jatkaa Ubuntun kokeilua CD-levyltä tai käynnistää tietokoneesi juuri asennettuun Ubuntu-järjestelmään. Käynnistettäessä konetta uudestaan pysähdytään kohtaan, jossa pyydetään ottamaan CD-levy pois asemasta ja painamaan Enter-näppäintä.

Asentaminen/11-asennusvalmis.png

Käynnistyminen. Tietokone käynnistää Ubuntua Ubuntu-logon näkyessä näytöllä.

Asentaminen/12-kaynnistyy.png

Kirjautumisruutu. Tietokone on käynnistynyt uuteen Ubuntu-järjestelmään. Voit kirjautua sisään aiemmin antamallasi käyttäjätunnuksella ja salasanalla.

Asentaminen/12-kirjautuminen.png

Ubuntun työpöytä. Onnittelut! Voit nyt alkaa käyttää uutta Ubuntu-asennustasi. Lisätietoja Ubuntun käytöstä saat kirjauduttuasi Järjestelmä-valikon "Ohjeet ja tuki" -kohdasta. Verkosta löytyy mm. Ubuntu tutuksi -wikikirja ja Ohjeet-sivu.

Asentaminen/12-tyhja_tyopoyta.png

PDF-versio tästä oppaasta


Asennusoppaan tekijänoikeudet: Timo Jyrinki. Sivun sisältö on käytettävissä valintasi mukaan GNU Free Documentation -lisenssillä (ilman kansitekstejä tai vakiolukuja) ja/tai Creative Commonsin Nimeä-Tarttuva 3.0 -lisenssillä. Kuvien osalta täytyy kuitenkin muistaa että Ubuntu on Canonical:n tavaramerkki, joten vaikka niitä saa vapaasti edelleenjakaa, ne eivät ole mainittujen lisenssien alla käytettävissä mihin tahansa tarkoitukseen.