Tämä ohje käsittelee Ubuntun vanhaa jakeluversiota, eikä sitä välttämättä voi hyödyntää nykyisten Ubuntun versioiden kanssa. Voit auttaa Ubuntu Suomea päivittämällä ohjeen ajan tasalle.

Sisällys

Asus EEE 901 koneen konfigurointi (8.10)

Tämä on ohjeen Asus_EEE_901_konfigurointi Intrepid Ibex (8.10) versiolle päivitetty versio. Tästä ohjeesta on saatavilla uusi versio sivulla Asus_EEE_901_konfigurointi_(9.04).

Tässä ohjeessa kerrotaan kuinka Asuksen toisen ja kolmannen polven EEE-laitteet (ohje sopii myös 1000 -sarjan koneille) saadaan toimimaan kunnolla Ubuntun kanssa. Ohje keskittyy nimenomaan siihen miten koneiden kaikki toiminnot saadaan toimimaan asennuksen jälkeen.

HUOM! Kun asennat Ubuntun ÄLÄ käytä journaloivaa tiedostojärjestelmää SSD:lle (ei siis ext3:a tai Reiserfs:ää tms). Tämä kuluttaa SSD-levyä enemmän, koska tiedostojärjestelmä joutuu vähän väliä kirjoittamaan levylle journalia. Lisäksi partitiointivaiheessa on hyvä antaa osioille myös noatime optio. Lisäksi on hyvä muistaa, että SWAP-osiotakaan ei suositella käytettäväksi (samasta syystä kuin yllä journaloivien tiedostojärjestelmien kanssa).

Ongelmakohdat

Suurin ongelma asennuksen jälkeen on se, että koneella ei ole verkkoyhteyttä, koska Hardyn sisältämässä kernelissä ei ole tukea EEE:n käyttämälle hiukan harvinaisemmalle raudalle.

Lisäksi EEE:n pikanäppäimet eivät myöskään toimi suoraan asennuksen jälkeen. Nämä saadaan toimimaan erillisellä skriptillä, jonka asennukseen perehdymme oppaan loppupuolella.

Esivalmistelut

Koska asennuksen jälkeen Ubuntun kerneli ei tunnista EEE901/1000 sarjan verkkokorttia eikä wifi-sovitinta, tulee näille hakea paketit etukäteen, ja tallentaa ne vaikka muistitikulle. Intrepid Ibexille (8.10) on tehty erillinen eeepc-kerneli josta löytyy tuki kaikille laitteille.

Haetaan siis Adamm.n tekemä eeepc-kernelin paketit ja moduulipaketti. Nämä löytyvät osoitteesta:

Kernelipaketti löytyy täältä:

http://array.org/ubuntu/dists/intrepid/eeepc/binary-i386/linux-image-2.6.27-7-eeepc_2.6.27-7.15eeepc2_i386.deb

ja sen tarvitsemat headerit:

http://array.org/ubuntu/dists/intrepid/eeepc/binary-i386/linux-headers-2.6.27-7-eeepc_2.6.27-7.15eeepc2_i386.deb

Hae nämä paketit ja tallenna USB-muistille juurihakemistoon. Näitä tarvitaan siis Ubuntun asennuksen jälkeen ensimmäisenä. Seuraavaksi siirrytään asentamaan Ubuntu.

Ubuntun asentaminen

Tarvitset USB-tikun (tai vastaavan USB-median). Seuraavaksi ladataan UNetbootin, jolla tikusta tehdään boottaava:

http://unetbootin.sourceforge.net/

Avaa UNetbootin, merkitse kohta Distribution ja valitse Ubuntu 8.10_Live (ISO-tiedosto haetaan automaattisesti). Aseta tyypiksi USB Drive ja tarkista, että Drive-kohdassa on USB-tikkusi tunnus. Älä turhaan boottaa konettasi, kun asennus on valmis.

Sammuta EEE 901 pitämällä virtapainiketta alaspainettuna kunnes virta sammuu. Laita USB-tikku kiinni, käynnistä kone ja heti kun näet "Asus" paina ESC.

Näin saat näkyviin käynnistysvaihtoehdot (valitse USB-tikkusi, USB:[tikun nimi]).

UNetbootin vaihtoehdoista valitse Default (tai odottele että aika kuluu loppuun).

Asenna Ubuntu klikkaamalla työpöydän asennuskuvaketta ja seuraamalla dialogin ohjeita (katso tarvittaessa Asentaminen). Kun kysytään osioinnista valitse manuaalinen partitiointi (Osioi itse). Poista olemassaolevat määritykset. Asenna juuritaso (/) nopeammalle 4 Gb SSD-levylle (yleensä sda) ja kotihakemistot (/home) hitaammalle SSD-levylle (yleensä sdb). Muista olla käyttämättä journaloivia tiedostojärjestelmiä (mm. ext3 ja ReiserFS). Älä myöskään tee SWAP-partitiota ellet tarvitse Hibernate-tilaa.

Swap-aseman käyttö vain hibernaatioon (vapaaehtoinen)

Jos kuitenkin teet swap-aseman (esim 1135 MB hitaammalle SSD-asemalle), laita swappays asennuksen jälkeen minimiin. Tällöin swap-asemaan käytetään ainoastaan hibernaatioon (ja ainoastaan hätätilassa swappaamiseen). Swappays asetetaan minimitasoon (asennuksen jälkeen) seuraavasti:

sudo nano /etc/sysctl.conf

Lisää rivi:

vm.swappiness=0

Asennuksen jälkeen

Käynnistä Eee pc uudelleen. Levykäyttöä voi vähentää seuraavalla niksillä. Avaa ensin fstab

sudo gedit /etc/fstab

Korvaa relatime asetuksella noatime SSD-asemien kohdalla. noatime-optio poistaa kultakin tiedostolta tiedon siitä, koska niitä on viimeksi käytetty (access time) ja siten vähentää merkittävästi kirjoitusoperaatioita levylle.

Esimerkki:

/dev/sda     /     ext2     noatime,errors=remount-ro     0 1

Adamm:n kernelin asennus

Kun Ubuntu on asennettu ja käynnistynyt työpöydälle, laita eeepc -kernelin sisältävä muistitikku kiinni koneeseen (se luultavasti onkin jo). Siirry minne tallensit kerneli- ja headerspaketit ja klikkaa ensin kernelipakettia (image) ja sitten headeripakettia (headers).

Asetetaan vielä kone lataamaan Adammin kerneli, eli avataan boottimenu

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Aseta "default" arvoon 2 (se on oletusarvoisesti 0). Nyt kerneli ja headerit ovat asentuneet. Käynnistä kone uudestaan tämän jälkeen. Kun kone on käynnistynyt uudelleen pitäisi, niin langattoman verkon kuin myös muiden härpättimien.

Jälkitoimenpiteet

Nyt kun kerneli ja sen tarvitsemat moduulit on asennettu, haluamme tietysti saada myös päivitykset tälle eeepc-kernelille ja moduuleille. Eli laitamme Adamm:n pystyttämän pakettilähteen käyttöön ja toimimaan oikein.

Avaa taas pääte ja anna ensimmäisenä seuraava komento

wget http://www.array.org/ubuntu/array-intrepid.list

Komento hakee pakettilähteen listaustiedon, joka laitetaan apt:n käyttöön. Eli siirretään ladattu tiedosto apt:n sources.list.d -hakemistoon.

sudo mv -v array-intrepid.list /etc/apt/sources.list.d/

Lisäksi tarvitsemme pakettilähteen varmistusavaimen ja sen asennuksen

wget http://www.array.org/ubuntu/array-apt-key.asc
sudo apt-key add array-apt-key.asc

Nyt pakettilähde on laitettu APT:n käytettäväksi ja sen käyttämä varmistusavain asennettu. Päivitä nyt pakettilistat

sudo apt-get update

Nyt järjestelmä ottaa myös tulevaisuudessa päivitykset tuolle eee-kernelille. Tämän lisäksi pitää asentaa vielä muutama lisäpaketti tuolta array.org:n paketti lähteestä. Komenna päätteessä

sudo apt-get install linux-eeepc

Nyt pitää muistaa käydä vaihtamassa käynnistysjärjestys takaisin, eli

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Ja aseta "default" oletusarvoonsa eli 0. Tämä kernelin metapaketti varmistetaan, että nyt ja tulevaisuudessa on asennettuna kaikki viimeisimmät paketit.

Jos haluat olla saamatta Ubuntun viralliseen kerneliin päivityksiä (tällä hetkellä Ubuntun virallinen kerneli on EEE 901:llä turha) voit poistaa sen metapaketit käytöstä apt:llä. Tämä kuitenkin jättää viimeisimmän virallisen Ubuntu -kernelin koneelle varmuuden varalle.

sudo apt-get remove linux-generic linux-image-generic linux-restricted-modules-generic 

Kun nämä vaiheet on tehty, on hyvä bootata vielä kerran kone, koska Eee-kerneli on saattanut päivittyä.

Elmurato-skriptit

Jotta saisimme tietyt asiat (kuten WLAN pikanäppäimen yms.) toimimaan oikein Ubuntulla täytyy asentaa Elmuraton tekemä skripti. Suorita seuraavat komennot päätteessä

wget http://www.informatik.uni-bremen.de/~elmurato/EeePC/Intrepid_ACPI_scripts-EeePC.tar.gz
tar xfvz Intrepid_ACPI_scripts-EeePC.tar.gz
cd Intrepid_ACPI_scripts-EeePC
chmod +x acpi-scripts.sh
sudo ./acpi-scripts.sh install

Kokeile pikanäppäimiä, jos ne eivät toimi, käynnistä kone uudelleen ja kokeile niitä uudestaan. Tässä alla on vielä lueteltu mitkä pikanäppäimet tekevät mitäkin

Näppäimistön Fn-pikanäppäimet:

Neljä hopeista pikanäppäintä:

HUOM! nämä näppäinyhdistelmät ovat EEE 901 mallille. 1000-sarjan koneissa muutama nappi on eri.

Suomenkielisyys

Ubuntun saa suomenkieliseksi (lue suomenkielisemmäksi) kun lisää tuen suomenkielisyydelle asennuksen jälkeen. Tuki lisätään näin System - Administration - Language Support ja lisäämällä suomen kohdalle valinta. Tämän jälkeen Ubuntu siirtyy käyttämään Suomen kieltä.

Skype (mikrofoni ja verkkokamera)

Skype on ohjelma, joka välittää ääntä ja kuvaa (ja pikaviestejä) internetin yli maksutta. Sen voit hakea osoitteesta http://www.skype.com (hae Ubuntu-järjestelmälle sopiva versio). .deb-paketin voit asentaa tuplaklikkaamalla sitä.

Mikrofonin ja videon lähettämisen saat toimimaan, kun valitset Skypen asetuksissa Options -> Sound Devices -> [ ] Allow Skype to automatically adjust my mixer levels pois päältä. Määrittele Sound In, Sound Out, Ringing = HDA Intel. Laita samalla Options -> Video Devices -> [X] Start my video automatically when I am in a chat. Tämän jälkeen Alsa Mixeristä (tuplaklikkaa kaiutinkuvaketta työpöydän oikeassa yläkulmassa) asetetaan Asetukset -> [X] Nauhoitus. Sitten siirrytään Nauhoitus-välilehdelle ja laitetaan nupit kaakkoon (vedä säätimet maksimiasentoonsa). Ota myös mute (ruksi) pois päältä, jos se on päällä.

Soita seuraavaksi echolle, niin selviää saitko asetukset toimimaan. Joskus auttaa, kun laittaa äänet päälle (Fn+F7) tai webcamin päälle (kolmas hopeinen painike).

Firefox

Firefoxissa on muutama asetus, jotka parantavat oleellisesti käyttömukavuutta. Nämä asetetaan päälle kirjoittamalla osoiteriville "about:config".

Lisää tilaa voi vapauttaa, kun valitset:

Mediatiedostot toimimaan

Täältä löytyy yleispätevä opas komennoista, joilla saat tärkeimmät mediatiedostot toimimaan: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=766683

Vaihtoehtoisesti, jos et halua tehdä valintoja ohjelmien suhteen, voit ajaa nämä komennot:

sudo wget http://www.medibuntu.org/sources.list.d/intrepid.list -O /etc/apt/sources.list.d/medibuntu.list
wget -q http://packages.medibuntu.org/medibuntu-key.gpg -O- | sudo apt-key add - && sudo apt-get update

Asennellaan pari pakettia:

sudo apt-get remove gnash gnash-common libflashsupport mozilla-plugin-gnash swfdec-mozilla && sudo apt-get install alsa-oss faac faad flashplugin-nonfree gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-bad gstreamer0.10-plugins-bad-multiverse gstreamer0.10-plugins-ugly gstreamer0.10-plugins-ugly-multiverse gstreamer0.10-pitfdll libavcodec-unstripped-51 libmp3lame0 non-free-codecs sun-java6-fonts sun-java6-jre sun-java6-plugin unrar

Gecko Media Player:

sudo apt-get remove kaffeine-mozilla mozilla-helix-player mozilla-mplayer mozilla-plugin-vlc totem-mozilla xine-plugin
sudo apt-get install gnome-mplayer gecko-mediaplayer

Adobe Reader:

sudo apt-get remove mozplugger && sudo apt-get install acroread acroread-plugins mozilla-acroread

Microsoft-fontit toimimaan

Aja seuraavat komennot asentaaksesi Microsoft-fontit (mm. Arial, Times New Verdana) ja ottaaksesi ne käyttöön ilman uudelleenkäynnistystä:

sudo apt-get install msttcorefonts
sudo fc-cache -fv

Muikku (webcam)

Muikku eli Cheese on ohjelma, jolla voit ottaa kuvia verkkokameralla ja nauhoittaa videoita. Se asennetaan seuraavasti:

sudo apt-get install cheese

Äänenvoimakkuuden maksimin nostaminen

Äänenvoimakkuuden maksimin nostamiseksi suorita komento

sudo gedit /etc/modprobe.d/alsa-base

Lisää (viimeiseksi) rivi

options snd-hda-intel model=auto

Sitten klikkaa oikealla painikkeella äänenvoimakkuuden hallintapainiketta (yleensä kellon vasemmalla puolella). Valitse Äänenvoimakkuuden hallinta (HDA Intel) ja vedä kaikki nupit kaakkoon (kyllä, myös LineOut). Nyt Eee Pc:stäsi pitäisi lähteä enemmän mökää.

Tahattomien hiiren painallusten estäminen (vapaaehtoinen)

Otetaan ensin varakopio:

sudo cp /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.backup

Avaa xorg.conf ja lisää kohdat InputDevice ja ServerLayout kuten alla:

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# Note that some configuration settings that could be done previously
# in this file, now are automatically configured by the server and settings
# here are ignored.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#  sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Device"
    Identifier   "Configured Video Device"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier   "Configured Mouse"
    Driver     "synaptics"
    Option     "SHMConfig" "true"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier   "Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier   "Default Screen"
    Monitor     "Configured Monitor"
    Device     "Configured Video Device"
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier   "Default Layout"
    Screen     "Default Screen"
    InputDevice   "Configured Mouse"
EndSection

Käsketään ladata Elantech-moduuli käynnistyksessä:

sudo gedit /etc/modprobe.d/eeepc

Laita tiedostoon sisältö:

options psmouse elantech=1

Tehdään vielä käynnistin demonille joka vahtii kirjoittamista. Valitse Järjestelmä - Asetukset - Istunnot. Valitse Uusi ja anna nimeksi Touchpad Syndaemon ja komennoksi "syndaemon -i 1 -d -t -K". Uudelleenkäynnistyksen jälkeen hiiren pitäisi olla vhhemmän herkkä virhepainalluksille 1 sekunnin kuluessa viimeisestä kirjaimen painalluksesta.

Laajempi näytön alue (vapaaehtoinen)

Voit vapauttaa ikkunoiden siirron pystysuunnassa, jolloin voit käyttää myös yli liian korkeita asetusikkunoita:

gconftool-2 --set /apps/compiz/plugins/move/allscreens/options/constrain_y --type bool 0

Tarpeettomien kielien poisto (vapaaehtoinen)

Tarpeettomat kielitiedostot voi poistaa ohjelmalla localepurge. Heti asennuksen jälkeen tilaa on säästettävissä noin 25 megatavua ja myöhemmin ohjelma siivoaa tarpeettomat kielet automaattisesti pois. Ohjelma asennetaan komennolla:

sudo apt-get install localepurge

Ohjelman voi käynnistää komennolla:

sudo localepurge

Valitse säilytettäviksi kieliksi en ja fi, jolloin kaikki kannaltasi oleelliset kielet tulevat säästetyiksi. Jatkossa ohjelmaa ei tarvitse enää ajaa, vaan se tulee ajetuksi jokaisen uuden asennuksen yhteydessä.

Caps Lock, Num Lock ja Scroll Lock -ilmaisin (vapaaehtoinen)

Ilmaisimen voi asentaa työkalupalkkiin:

sudo apt-get install lock-keys-applet

Tämän jälkeen klikkaa tyhjää aluetta yläpalkissa oikealla hiirenpainikkeella ja valitse Lisää paneeliin. Valitse listasta Lock keys applet ja paina Lisää.

Kaksi virtapainikkeen painallusta sulkee koneen (vapaaehtoinen)

Jos haluat, että kaksi virtapainikkeen painallusta sulkee koneen editoi seuraavaa tiedostoa

sudo gedit /etc/acpi/powerbtn.sh

Lisää rivit kommenttimerkkien (#) jälkeisille riveille

if ps -Af | grep '[s]hutdown_dialog'
then
    killall shutdown_dialog
    sync
    /sbin/fastshutdown.sh
fi

Levykäytön vähentäminen (vapaaehtoinen)

Levykäyttöä voi vähentää kirjoittamalla lokitiedostot RAM-muistiin SSD-kovalevyn sijasta. Tällöin fstabiin lisätään rivejä:

sudo gedit /etc/fstab

Lisättävät rivit:

tmpfs /var/log tmpfs defaults 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults 0 0

/var/log/apt kansio pitää luoda joka käynnistyksen yhteydessä tai apt-get tulostaa virheitä ruudulle (esteettinen haitta). Sitä varten voidaan luoda käynnistyskripti:

sudo gedit /etc/init.d/fix_apt_log_error.sh

Jonka sisältö on:

mkdir -p /var/log/apt

Muista antaa tiedostolle käynnistysoikeudet:

sudo chmod +x /etc/init.d/fix_apt_log_error.sh

Levynkäyttöä voi vähentää myös vaihtamalla levynkäytön optimoijan (=elevator) sellaiseen, joka soveltuu SSD-levyille paremmin (esim. noop). Tämä tapahtuu lisäämällä rivi menu.lst:hen:

sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Etsi rivi, joka alkaa "# kopt=" ja lisää viimeiseksi "elevator=noop". Tämän jälkeen kirjoita:

sudo update-grub

Jos, olet siirtänyt kansion /tmp RAM-muistiin yllä esitetyllä tavalla, Firefox kannattaa asettaa kirjoittamaan välimuistinsa RAM-muistiin SSD-kirjoitusten vähentämiseksi. Klikkaa sivua ("about:config") oikealla painikkeella ja valitse Uusi - Merkkijono ja kirjoita merkkijonon nimeksi "browser.cache.disk.parent_directory" ja arvoksi "/tmp".

Käteviä näppäimistöoikoteitä (vapaaehtoinen)

Voit asettaa ohjelmat siirtymään koko näytön tilaan F11 painikkeella:

gconftool-2 --set /apps/metacity/window_keybindings/toggle_fullscreen --type string "F11"

Voit asettaa ohjelmat sulkeutumaan näppäinyhdistelmällä ctrl+q:

gconftool-2 --set /apps/metacity/window_keybindings/close --type string "<Control>Q"

Voit vaihtaa kahden käytössä olevan virtuaalisen työtilan välillä nopeasti painamalla ctrl+alt+[vasen tai oikea].

Ubuntu Netbook Remix (vapaaehtoinen)

Varoitus! Asennus voi pysyvästi muuttaa Ubuntu-asennuksen toimintaa (teet kaiken omalla vastuullasi). Testattu 901 versiolla 28.9.2008 ilman ongelmia. Asennuksen voi poistaa ajamalla apt-get komennon ja korvaamalla "install" sanalla "remove". Työpöytätilan ja NBR-tilan välillä voi myös vaihtaa asetusten kautta helposti.

Avaa ohjelmistolähdeluettelo:

sudo gedit /etc/apt/sources.list

Ja lisää rivit:

deb http://ppa.launchpad.net/netbook-remix-team/ubuntu hardy main
deb-src http://ppa.launchpad.net/netbook-remix-team/ubuntu hardy main

Päivitä ohjelmistoluettelot:

sudo apt-get update

Asenna Ubuntu Netbook Remix:

sudo apt-get install go-home-applet human-netbook-theme maximus ume-launcher window-picker-applet

Muotoile Gnome käsin Netbook Remixille sopivaksi:

Alla on kuva siitä miltä lopputuloksen pitäisi näyttää:

Ubuntu_Netbook_Remix2.png

Kirkkaampi näyttö

Varoitus! Joidenkin lähteiden mukaan näyttö voi vaurioitua tai lakata toimimasta tämän komennon seurauksena. Teet kaiken omalla vastuullasi.

Kirkastaaksesi näyttöä aja seuraava komento:

setpci -s 00:02.1 f4.b=ff

Sekalaisia vinkkejä

Levytilan loppuminen

Jos levytila uhkaa loppua kesken, voi apt:n välimuistin huoletta tyhjentää:

sudo apt-get clean

LAMP (Apache, MySQL, PHP5)

Hyvä ohje Intrepid Ibexille löytyy osoitteesta: http://www.saifur-rahman.com/tag/intrepid-ibex/

Loppusanat (luotinen)

Päivitin ohjeen ajan tasalle eli Intrepid Ibexiä (8.10) varten . Kiitos inf:lle korvaamattomasta pohjatyöstä! Yhteyttä saa ottaa (Google tietää yhteystiedot), jos ei itse halua lisätä tai korjata tätä sivua.

Loppusanat (serola)

Muutin Netbook Remix ohjeita poistamalla desktop-switcher asennuksen, koska sen käyttö tuntui vain rikkovan paikkoja. Sen sijaan lisäsin ohjeen työpöydän säätämiseksi käsin. Näin käyttäjä ymmärtää paremmin Netbook Remixin Gnomen laajennuksena ja osaa tehdä myös omia muutoksia.

Lähteet

Lisätietoja