Ohjeet ja tuki

Katso uudempi Wordpress-sivusto - https://ubuntu-fi.org/ohjeet-ja-tuki/ . Mutta tältä sivulta voi ottaa ideoita sisältöön,

Tämä sivu kertoo Ubuntu Suomen vapaaehtoistoiminnasta ohjeiden ja tuen tarjoamisen ja parantamisen osalta. Katso myös käyttäjille tarkoitettujen ohjeiden ja tuen pääsivu.

Ohje/dokumentaatioporukka

Ohjeiden luominen ja ylläpitäminen on osa Ubuntu Suomen toimintaa, joka keskittyy oppaiden ja muun dokumentaation tarjoamiseen Ubuntun suomalaisille käyttäjille.

Jäsenyys

Tiimiin liittyminen tarkoittaa muun muassa liittymistä postituslistalle ubuntu-fi@lists.ubuntu.com, johon voi liittyä osoitteessa https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-fi. Jäsenet voivat oman harkintansa mukaan kehittää dokumentaatiota eri lähteissä (katso tarkemmat tiedot alla). Tiimi voi myös välillä ottaa hoitaakseen tiettyjä projekteja, joissa esimerkiksi tiimi keskittää voimansa tietyn wikikirjan osa-alueen kehittämiseen.

Tehtävät

Dokumentaatiotiimi huolehtii laajasti Ubuntun suomalaisten käyttäjien tarvitsevasta dokumentaatiosta. Dokumentaatio on hajautettu useampaan paikkaan: Ubuntu tutuksi -wikikirjaan, Ubuntu Suomen wikiin ja Linux.fi-wikiin.

Ubuntu tutuksi

Ubuntu tutuksi sisältää ohjeita lähinnä uusia käyttäjiä ajatellen. Lisensointi GFDL-lisenssin alla.

Ubuntu Suomen wiki

Tässä wikissä on lähinnä Ubuntulle suunnattuja ohjeita, jotka eivät välttämättä sovellu wikirjaan; ohjeet voivat siis liittyä kaikkeen asentamisesta ja peruskäytöstä "gurumpiin" asioihin, kuten vaikkapa kernelin säätämiseen ja ohjelmointiin. Lisenssi GFDL, joten materiaalin siirtäminen wikikirjan kanssa onnistuu.

Linux.fi

Yleisemmin Linuxin käyttöön sisältyviä oppaita pyritään lisäämään myös Linux.fi-wikiin, jolloin kaikki suomalaiset Linux-käyttäjät voivat hyötyä niistä. Materiaali lisensoitu Creative Commons Nimi mainittava -lisenssin alla, joten materiaalia voidaan Linux.fistä kopioida wikikirjaan ja tähän wikiin, mutta toiseen suuntaan materiaalia ei saa siirtää ilman tekijän lupaa lisensoida teos CC-BY:n alla.

Tukiporukka ja keskustelualueet yleisesti

Tukitiimin tehtävän olisi miettiä esim. Yhteisön tukitoiminta -sivulla mainittujen tukimuotojen kehittämistä ja uusien tuomista rinnalle. Tukitiimiin kuuluvat automaattisesti keskustelualueiden moderaattorit, koskapa he ovat selkeimmin tekemässä tukitiimin tehtävää käytännössä.

Säännöt

Keskustelualueille on ollut kehitteillä säännöt:

http://wiki.ubuntu-fi.org/Keskustelualueiden_s%C3%A4%C3%A4nn%C3%B6t

Historiaa

Aiemman tiimimuotoisen toiminnan osalta dokumentaatiotiimin ydintiimissä olivat:

ja tukitiimissä:

Nykyään vastuun ottamista yritetään ajatella enemmän pienempien osa-alueiden kautta, katso esim. TODO-sivun kehitteillä oleva "nakkilista".

(Alkuperäisiä ideoita)

Ongelmia kohdatessaan ihminen mielellään kysyisi toiselta, ohjeiden lueskelu voi joskus olla ylivoimaista ja omat taidot eivät vain riitä. Ilmainen, reaaliaikainen tuki olisi mahtava 'kilpailuvaltti'. IRC päivystää ja forumilta saa suht nopeasti apua. Vaan ehkäpä ongelmien ratkaisua ja käyttötuen tarjoamista voisi yrittää hieman koordinoida esim. IRC, pikaviestimet, Skype, VoIP. Aktiivista ongelmanratkaisua Forumilla. Ehkäpä myös puhelimitse - kenties kotikäyntejäkin? Kts. http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=9.0 ja http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=2936.0

Tukitiimille kuuluu myös suosittujen keskustelualueiden ylläpito. Forum lienee tällä hetkellä suomalaisen Ubuntu-käyttäjän paras tietolähde joten sen kehittäminen ja ylläpito palvelee monia käyttäjiä ja helpottaa Ubuntun käyttämistä. Nykytilanne: n. 4100 käyttäjää, pieni kourallinen ylläpitäjiä. Kysymyksiin vastataan satunnaisesti. Paljon vanhentuneita ohjeita. Otsikot vajaita, ennen ongelmanratkaisuun pääsyä pitää usein kysyä lisätietoa tilanteesta. Toiminta foorumin osalta: vanhojen viestien arkistoiminen, rakenteen kehittäminen, käyttäjien 'opettaminen' etsimään vanhoista viesteistä sekä tarjoamaan lisää tietoa varsinaista ongelmanratkaisua varten. Kts. http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=4669.0

Paikan päällä tapahtuvasta tuesta pidettiin IRC-kokous 19.5. Katso kesustelun logi: Logit_Tukitiimi_19052007