Ubuntu-pikaopas

Ubuntu-pikaopas on Ubuntu_tutuksi -wikikirjan pohjalta tehty pikaopas, joka on tarkoitettu esimerkiksi painettavaksi Ubuntu-CD-levyn oheen. Sitä on muun muassa levitetty kirjastoihin. Pikaopas on OpenOffice.org-asiakirja, ja sen 2. painos julkaistiin Osuuskunta Sangen kautta tammikuussa 2008.

Keväällä 2010 on tarkoitus uudistaa tätä asiakirjaa ja julkaista 3. painos. Jokaisen panos on tervetullut, esimerkiksi tälle sivulle voi liittää parannettuja versioita.

Uutta: Launchpadiin on perustettu projekti, jonka kautta toimii mm. versionhallinta ja vikaraportointi. Katso https://launchpad.net/ubuntuquickguide ja liity tiimiin!

Kirjallinen aineisto

Ubuntu-pikaoppaan viimeisimmän version (http://ubuntu.sange.fi/ubuntu-pikaopas.pdf) "lähdekoodi" on tiedostossa http://ubuntu.sange.fi/ubuntu-pikaopas_A5_2painos.odt. Pikaoppaan (koko 24 sivua) on tarkoitus olla sellainen opus, jossa on vain sellaiset asiat, jotka käyttäjän tulee tietää ettei sotke pahasti konettaan.

Pikaopas on supistettu versio Ubuntu tutuksi -wikikirjasta (http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi). Wikikirjasta voisi periaatteessa tehdä kirjan, joka on 50-100 sivua pitkä.

Ubuntun virallinen dokumentaatio löytyy osoitteesta https://help.ubuntu.com/, mutta niitä ei ole käännetty lainkaan.

Ubuntun verkkokaupasta löytyy myös Ubuntu-kirja (http://shop.canonical.com/product_info.php?products_id=229) mutta sen sisältöä en ole tutkinut.

Jos halutaan minimoida työmäärä, niin kannattaa varmaan edetä päivittämällä Ubuntu tutuksi -wikikirjaa ja sitten kopioimalla sitä päivitykset pikaoppaaseen. Jos taas haluaa hienoimman lopputuloksen, voisi Ubuntu-kirjan tai virallisen dokumentaation suomentaa ja tehdä kirjaksi.

Ubuntu-jakeluaineisto

Ubuntu-CD/DVD:n jakelu lienee järkevintä käyttäen 32-bittistä Desktop CD:tä, jolla voi sekä kokeilla että asentaa Ubuntun yleisimmille PC-koneille. Jakeluksi kannattaa valita LTS-versio, jolla on kolmen vuoden tuki työpöydälle eikä siten vanhene niin nopeasti kuin normaaliversiot, joissa on vain 18 kuukauden tuki työpöydälle.

Tarvittaessa levyä voi räätälöidä siten, että se käynnistyy automaattisesti suomenkielisenä ja siinä on valmiina suomenkieliset kielipaketit. Räätälöintiohjeet löytyy sivulta https://help.ubuntu.com/community/LiveCDCustomization

Katso myös: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=29304.0 / http://wiki.ubuntu-fi.org/Ubuntu_Finnish_Remix

HUOM! Painettuihin CD:ihin tarvitsee lisätä johonkin esim. "Finnish Remix - koko suomen kielen tuki valmiina". Tuo Remix kun on pakko olla.

CD vai DVD

CD on edullisempi valmistaa mutta DVD:lle mahtuisi enemmän tavaraa. Yksi vaihtoehto olisi myös tehdä DVD-levy, jolla sisältönä on normaali Desktop CD ja lisäksi VALO-CD, jolloin Windowsissa käynnistettynä levyltä voisi asentaa vapaita ohjelmia helposti myös Windowsiin. Helpoimmalla kuitenkin pääsee tekee vain CD-levyn jossa sisältönä Desktop CD.

CD/DVD-pintakuva

Jos levy on oppaan takakannessa esim muovitaskussa, ei erillistä kantta tavita. Levyn pintakuva täytyy kuitenkin painattaa. Pohja löytyy sivulta http://wiki.ubuntu-fi.org/CD-levygrafiikat

Tuotanto

Kun levy (iso-levykuva) ja pintakuva (pdf/jpg) sekä opas (pdf) ovat valmiit, voidaan ne kipailuttaa ja tilata sieltä mistä halvimmalla saa. Painopaikkoja on lukuisia sekä Suomessa että ulkomailla. Yleensä minimipainomäärä on 1000 kappaletta, joten projekti on budjetoitava sen mukaan, että painokustannuksia on 3-5 tuhatta euroa.

Muut materiaalit voidaan tarpeen mukaan niin ikään tilata sieltä mistä halvimmalla saa. Esim. muovitaskuja tai CD/DVD-nappeja löytyy edullisesti nierle.de:stä.

Julkaisu

Jos Ubuntu-oppaan haluaa julkaista ns. virallisesti, tulee sille saada ISBN-tunnus. ISBN-tunnukset ovat julkaisiakohtaisia, joten joko käytetään Sangea julkaisijana tai sitten joku muu oikeushenkilö rekisteröityy julkaisijaksi ja kantaa siihen liittyvät vastuut. Tietoa ISBN-tunnuksesta löytyy sivulta http://www.kansalliskirjasto.fi/julkaisuala/isbn.html

Myynti

Kun Ubuntu-oppaalla on ISBN-tunnus, voi sitä helposti myydä kirjastoihin BTJ-kirjastopalvelun kautta (www.btj.fi) tai kirjakaupoille Kirjavälityksen kautta (www.kirjavalitys.fi). Molemmat ovat maksuttomia, mutta vaativat oikeushenkilön käyttöä ja myyntiin liittyy tiettyjä vastuita.

Ilmaisjakelu

Ilmaisjakelun voi järjestää Ubuntu-yhteistön avulla esim. foorumeiden kautta. Esim wikiin voisi laittaa sivun, jossa on listattu kirjastot ja niistä vastuussa olevat henkilöt (kuten julistejakelussakin tehtiin). Sitten jonkun pitää vielä jälkikäteen tarkistaa www.kirjastot.fi-hausta, että uusi Ubuntu-opas on oikeasti ilmestynyt valikoimiin luvatuissa paikoissa.

Rahoitus

Rahoitusta kannattaa hakea FUUGin säätiöltä ja FLUGilta. Myös sponsoroidia yritiksiä voisi löytyä, jos oppaaseen vaikka myisi vähän mainostilaa.