(Ubuntu Suomen edellinen tiedote: Tiedote_6.06)

(englanninkielinen virallinen tiedote ja julkaisuilmoitus)

Ubuntu 7.04 julkaistu

Julkaisuvapaa, 19.4.2007 Internet (PDF-versio tiedotteesta)

Uusin suomenkielinen Ubuntu 7.04 -käyttöjärjestelmä, lempinimeltään "Feisty Fawn", on ladattavissa ilmaiseksi Ubuntu Suomen sivuilta osoitteesta http://www.ubuntu-fi.org/. Uusin Ubuntu on edeltäjiensä tapaan yhä helppokäyttöisempi, monipuolisempi ja näyttävämpi.

Versiossa 7.04 on keskitytty erityisesti järjestelmän ulkonäköön. Esimerkiksi 3D-työpöytä on aktivoitavissa yhdellä painalluksella niillä tietokoneilla, joissa on vaadittava laitteistotuki. Muita merkittäviä uusia ominaisuuksia ovat helppokäyttöinen verkkoyhteyksien luontityökalu, helppo virheiden ilmoitustyökalu, sekä tietysti uusimmat versiot mm. Linuxin ytimestä, Gnome-työpöytäympäristöstä ja OpenOffice.org-toimisto-ohjelmistosta.

Muista käyttöjärjestelmistä Ubuntuun siirtyviä varten on tarjolla siirtymistyökalu, joka automaattisesti tuo käyttäjän asetukset, sähköpostit ja muut henkilökohtaiset tiedot vanhasta käyttöjärjestelmästä Ubuntuun.

Ubuntussa on totuttuun tapaan myös suuri määrä aiemmin suomennettuja Linux-ohjelmistoja ja nyt myös laadukas Voikko-oikolukuohjelmisto osana suomen kielen tukea. Ubuntu-CD on ns. esittely-CD, eli sitä voi kokeilla helposti suoraan CD-levyltä ilman asentamista.

Ubuntulle löytyy myös suomenkielisiä ohjekirjoja ja suomenkielinen käyttäjäyhteisö on hyvin aktiivinen. Suomenkielistä tukea on saatavilla sekä yhteisöltä että useilta kaupallisilta yrityksiltä.

Ubuntu on saavuttanut erittäin paljon suosiota ympäri maailmaa ihmisläheisyytensä ansiosta. Vanha afrikkalainen sana 'ubuntu' kuvaa yhteisöllisyyttä ja se voidaan suomentaa "ihmiseltä ihmiselle". Linux-käyttöjärjestelmää on perinteisesti suosittu sen vakauden ja tietoturvallisuuden takia, mutta sitä on pidetty tähän asti vain ammattilaisille sopivana.

Linuxin ydin on alun perin suomalaisen Linus Torvaldsin vuodesta 1991 kehittämä. Ubuntusta on tarjolla myös KDE-työpöydällä varustettu versio Kubuntu ja oppilaitoksille suunnattu Edubuntu.

Ubuntun suomalainen yhteisö järjestää Ubuntu 7.04:n julkistustapahtuman lauantaina 21.4.2007 klo. 13-16 Suomen Yrittäjien tiloissa Helsingissä, Mannerheimintie 76. Tilaisuus on avoin kaikille, ja siellä on mm. tarjolla esityksiä Ubuntun toiminnasta. Julkaisutilaisuuden jälkeen yleisöllä on mahdollisuus tuoda kannettavan tietokoneensa kello 16-20 välillä kahvila Soihtuun, osoitteeseen Aurorankatu 13, jossa vapaaehtoiset voivat asentaa tietokoneeseen Ubuntun ilmaiseksi.

Ubuntu Suomi

Ubuntu Suomi (www.ubuntu-fi.org) on Ubuntun yhteisön virallinen paikallissivusto, joka palvelee suomalaisia suomeksi ja ruotsiksi. Sivusto toimii vapaaehtoisvoimin. Ubuntu Suomen lisäksi on myös olemassa joukko suomalaisia yrityksiä, jotka tarjoavat Ubuntun asennus- ja tukipalveluita. Uusilla yrityksillä on mahdollisuus liittyä näiden joukkoon ottamalla yhteyttä Ubuntun takana olevaan Canonical-yritykseen.

Toimittajille

Lähetämme toimittajille pyynnöstä Ubuntu-CD:n, ja tarvittaessa voimme jopa järjestää demotilaisuuden.

Tiedustelut: Timo Jyrinki, timo.jyrinki@iki.fi, GSM 043-2005020

Lisää aiheesta: