Tempaus

Ubuntu Suomi on järjestää tempauksia joissa porukalla tehdään töitä pyrkimyksenä parantaa, kehittää, suomentaa jne Ubuntua ja edistää sen leviämistä. Tarkoitus on saada ihmiset innostumaan näistä asioista. Yhdessä on mukavampi tehdä kuin yksin alkaa väsäämään. Pääsääntöisinä tiedonvaihtokanavina ko. päivinä toimivat foorumi ja ircissä freenodessa kanavalla #ubuntu-fi-tiimit. Tempausten suunnittelu jne tapahtuu forumilla. Tämänkertaiselle tempaukselle ketju löytyy myös forumilta.

12.04.2008 klo 12-24: Wikikirja kuntoon Hardya varten

Nyt vuorossa olisi Ubuntu Tutuksi wikikirja joka olisi tarkoitus päivittää Hardya varten ajan tasalle. Alla listaa asioista mitä olisi tempauksen aikana tavoitteena tehdä.

Yleistä

Lue sivu läpi ja tarkista pitävätkö asiat paikkaansa. Tyhjennä pääsi kaikista hienoista komennoista ja erikoisskripteistä ja yritä käydä kirjaa läpi ummikkona. Voit vaikka yrittää ohjeilla saada itsellesi asennettua ja käyttöönotettua (k)Ubuntun vaikka virtuaalikoneeseen. Omien suosikkien mainostaminen ei auta aloittelijaa! Eli yritä unohtaa omat lempparit ja ajatella asioita oikeasti siltä kannalta, mikä aloittelijaa kiinnostaa ja mitä hänen on oikeasti tarpeen ja tärkeää tietää heti Ubuntu-uransa alussa.

Ruutukaappausten päivittäminen. Kuvien pitäisi olla out of box tyylisiä jotta ne vastaisivat todellisuutta. Kubuntun kuvankaappaukset voi ottaa Kari Argillander jonka tavoittaa freenodessa nimimerkillä teksturi.

Tutustu myös Ubuntun/Kubuntun suomenkieliseen dokumentaatioon joka jokaiseen (suomeksi asennettavaan) koneeseen ladataan. Ohjeet yllättävät laajuudessaan ja siinä, että ne ovat suomeksi. Näiden ohjeiden olemassaoloa on hyvä tuoda esille myös käyttäjille.

Feistyn voinee tiputtaa pois wikikirjasta. Nyrkkisääntönä voitaneen pitää että tuorein LTS sekä kaksi tuoreinta stablea olisi wikikirjassa katettuna eli tällä hetkellä Gutsy ja Hardy.

Jos mahdollista, viittaukset suomenkielisiin lähteisiin: wikipedia, linux.fi-wiki, ubuntu-fi wiki jne. Jos linkki on englanninkieliselle sivulle, maininta (eng) linkin jälkeen olisi hyvä vinkki käyttäjälle että kieli vaihtuu tästä klikkaamalla.

Pakettien asentamiseen voi opastaa myös käyttäen apturl -osotteita, kts. lisätietoja, eli esim linkki apt:kubuntu-restricted-extras asentaisi - näin käyttäjäien on helppo napsia paketteja koneeseensa. (tosin pitää tutkia, toimiiko tämä mediawikissä..)

Muista että kirja on tarkoitettu aloittelijalle joka ei tiedä tietokoneista mitään. Kirjan tarkoitus on toimia johdantona Linux-maailmaan. Ei opettaa kaikkea, ei kattaa kaikkea, ei viilata pilkkua ja olla kaikin puolin korrekti.

Linuxin esittely

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Linuxin_esittely

Uudet kuvankaappaukset, tekstin ajantasaisuuden ja yhtenäisyyden tarkastaminen. Liian tarkkaan kaikenlaista on turha selitellä.

Ubuntun esittely

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Ubuntu

Yleinen tarkastus.

Kokeileminen esittely-cd:llä

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Live_cd

Tähän tarvittaisiin kuvankaappauksia. Knoppixin maininta lienee tarpeeton.

Ubuntun hankkiminen

Täysin uusi kappale jossa kerrottaisiin miten saada Ubuntu ladattua tai hankittua.

Ubuntu asentaminen

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Asentaminen

Asennuksen viimeistely kohta pitäisi saada enemmän ammattimaiseksi. Uudet ruutukaappaukset tarvitaan. Myös 8.04:ssa mukana tuleva Wubi (=asenna Ubuntu windowsista) voisi olla hyvä huomioida.

Myös Ubuntu Suomen asennusopas pitää päivittää erittäin tarkasti. Huom. Asentaminen_8.04 on tällä hetkellä se sivu jota tulee työstää.

Peruskäyttö

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Perusk%C3%A4ytt%C3%B6

Komentorivi-osion siirto uudelle komentorivikäyttä -sivulle.

Oletuksena asentuvien applettien / ilmoitusalueen kuvakkeiden käyttötarkoitus

Työpöydän muokkaaminen kohdalle Ulkoasu-dialogin esittely, nostetaan esiin työpöytätehosteet ja mainita niiden potentiaalisesti aiheuttamista ongelmista.

Yleisimpien ohjelmien esittely

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Ohjelmat

Oletusohjelmat ovat muuttuneet joten listaus pitäisi päivittää. Pahastu turvonneesta listauksesta pitäisi karsia vähemmän tunnetut ohjelmat pois ja keskittyä niihin jotka ovat ~oikeasti tunnettuja.

Ohjelmien asentaminen ja pakettivarastot

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Ohjelmien_asentaminen_ja_pakettivarastot

sources.listien päivittäminen (partner -repo mukaan?), liian vanhojen poistaminen (dapper jätetään)

Tämä näyttäisi olevan aika nörtti keskeinen. Komentorivikomennot pitäisi pistää omaksi sivukseen koko wikistä

Järjestelmän asetukset

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/J%C3%A4rjestelm%C3%A4n_asetukset

Tarvittaisiin enemmän ylläpito-valikon takaa löytyvien ominaisuuksien esittelyä, ei välttämättä samassa järjestyksessä kuin menussa vaan jossain loogisemmassa:

Uutta:

Päivitystä:

Pitäisi kertoa tarkemmin mitä missäkin voi tehdä. Komentorivineppailun siirtäminen omalle sivulleen (kts. kohta 'komentorivikäyttö'). Kuvakaappaukset Ubuntun asetusvalikoista sekä Kubuntun järjestelmäasetus-ikkunasta.

Suljetut tiedostomuodot

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Suljetut_tiedostomuodot

Tämä on iso projekti. Tässä kohti pitäisi olla täysin varma, että käyttäjä saa varmasti tuen kaikille halutuille tiedostomuodoille. Tämä pitää kokeilla melkein virtuulisella ubuntulla ja aina asentaa uudestaan ja kokeilla seuraavaa pakettia. Monesti käy niin, että käyttäjä asentaa kaikki paketit mitä sivuilta löytyy (köh köh). Konqueror pitää myös ottaa huomioon. Paljon tietoa sivulta pois. Realplayer-ohje taitaa olla vanha.

Laitteisto

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Laitteisto

Vanhat näytönohjainohjeet pois: ajurit ovat päivittyneet, ohjeet eivät liene ajantasaisia ja tuoreet työkalut (restricted manager) hoitanevat tämän kohtuullisesti. Ja 3d-tuki ei ole ensimmäinen asia mikä käyttäjälle tarvitsee selittää. Osa näistä on sitä paitsi selitetty jo wikissä mikä onkin niille parempi paikka, myös loput voisi siirtää sinne, mukaanlukien langattomien verkkokorttien tyyppikohtaiset ohjeet.

Komentorivikäyttö

Uutena sivuna Wikikirjaan pitäisi tehdä komentorivikäyttöä opettava sivu, johon siirrettäisiin muista luvuista/muilta sivuilta komentorivijutut, esim. pakettien hallinta komentoriviltä on turhaan varsinaisessa kirjassa, riittää linkata siitä tälle sivulle joka olisi loppupäässä kirjaa. Tämä voisi olla pintaa syvemmälle - osassa.

wine

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Wine

Wine-osio kokonaan pois wikikirjasta, Ubuntu Suomen wikiin. Ei liene tarpeen opastaa kaikkia aloittelijoita Windows-ohjelmien ajamisessa näin perusteellisesti.

Usein kysyttyä

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/FAQ

Yleinen päivitys tarpeen mukaan.

Yleisimmät ongelmat

Idea esitetty forumilla, katalogi yleisimmistä ongelmista ja ratkaisuohjeet. Mahdollinen myös wikin puolelle (kuuluuko kirjan kokonaisuuteen?)

Linkkejä

http://fi.wikibooks.org/wiki/Ubuntu_tutuksi/Linkkej%C3%A4

Linkkien oikeellisuuden ja ajantasaisuuden tarkastaminen - löytyykö parempia linkkejä jotka selvittävät ko. asiat kattavammin/paremmin/?