(jos et vielä ole, kirjaudu sisään tai rekisteröidy)

Kääntäminen

Sisällysluettelo

Ubuntun kääntäminen on tarpeen, jotta käyttäjät voisivat käyttää kaikkia ohjelmia omalla äidinkielellään. Käännöstyö vaatii hyvää suomen (tai muun) kielen taitoa sekä kykyä käyttää toimivaa ja nimenomaan suomenkielistä sanastoa. Usein kannattaa ottaa oppia jo tehdyistä vastaavanlaisista käännöksistä tai kysyä muilta kääntäjiltä.

Ajankohtaista

Ubuntu 18.04 LTS on tämänhetkinen pääasiallinen käännettävä!

https://translations.launchpad.net/ubuntu/bionic/+lang/fi - tilastoja ja kääntämislinkkejä (käännökset tulevat myös tuleviin Ubuntu-julkaisuihin)

Ubuntun suomentajaryhmä ja Launchpad

Ubuntulla on oma verkkopohjainen kääntämistyökalu, joka on osa Launchpad-sivustoa. Sivulla Käännettävät Ubuntun paketit on listattu sellaisia tärkeitä paketteja, joiden käännöksiä ei tule mistään muusta projektista vaan niiden kääntäminen on yksin Ubuntun suomentajaryhmän tehtävänä. Ubuntun kääntäminen Launchpad-sivuston kautta on kaikkein hyödyllisintä kuukautta-kahta ennen seuraavaa Ubuntun julkaisua, kun kaikki palaset ovat jo kohdallaan mutta käännöksiä puuttuu. Tätä ennenkin voi tehdä käännöksiä, mutta voi myös osallistua alempana mainittujen muiden käännösprojektien toimintaan.

Ubuntun suomentajaryhmän jäsenenä voit osallistua käännösten tekemiseen suoraan, mutta myös ilman jäsenyyttä voit tuottaa käännösehdotuksia muiden tarkistettavaksi. Jäsenten tulee liittyä ubuntu-l10n-fin-postituslistalle. Listalla voi esittää kysymyksiä, keskustella ajankohtaisista aiheista tai ehdottaa korjauksia suomennoksiin. Listaa käytetään myös tiedottamiseen. Myös ubuntu-translators-listaa voi olla hyvä seurata.

Joitain huomioita:

Muut käännösprojektit

Pääosa "Ubuntun" käännöksistä tehdään Ubuntun ulkopuolella. Ubuntussa käytetään monia eri komponentteja, joita myös muissa Linux/BSD/Solaris-jakeluissa käytetään. Launchpadissa tehdyt isommat korjaukset ja uudet käännökset näihin komponentteihin tulee välittää myös alkuperäisille kehitysprojekteille kuten Gnomen tai KDE:n suomentajaryhmille. Kerro muille jos olet tehnyt suuria parannuksia esim. Gnome- tai KDE-ohjelmien käännöksiin, jotta voimme viedä parannukset eteenpäin.

Seuraavassa muutamia lähtökohtia suomentamiseen Ubuntun ulkopuolella mutta Ubuntua hyödyttäen:

Osallistumalla näihin osallistut sekä Ubuntun että muidenkin näitä ohjelmia käyttävien käyttöjärjestelmien suomentamiseen. Useimmissa käännösprojekteissa ei ole kääntämiseen tarkoitettua WWW-työkalua, vaan käännöstyötä tehdään muokkaamalla käännettäviä tekstejä sisältäviä tekstitiedostoja, yleensä "PO"-päätteellisiä tiedostoja.

Vaikka Ubuntun käännösjärjestelmästä (Launchpadista) löytyykin käännettäväksi esimerkiksi kaikki Gnomen ohjelmat, ei niiden kääntämistä siis kuulu tehdä Lauchpadissa. Näin tehtäessä tullaan tehneeksi päällekkäistä työtä "upstreamin", eli esimerkiksi Gnomen, kääntäjien kanssa mikä on vain resurssien tuhlausta. Kehityssyklin aikana eri projekteissa tehdyt käännökset synkronoidaan automaattisesti Launchpadiin.

Yhteysvälineet

Keskustelua käännöksistä voidaan käydä mm. seuraavissa paikoissa

Käännösten laadusta

Käännösten laadun takaamiseksi kannattaa omien kykyjen lisäksi käyttää hyväksi saatavilla olevia ohjeita, sanakirjoja ja laadunvalvonnan postituslistoja:

Sijamuodot ohjeissa ja käyttöliittymissä

(viestiketjusta https://list.kapsi.fi/pipermail/ubuntu-dokumentaatio/2012-February/thread.html)

Suomennoksissa tulisi ensin lukea koko englanninkielinen virke tai mielellään koko kappale ennen kirjoittamisen aloittamista. Kiireessä monet kääntävät helposti lause lauseelta, jolloin tekstin "kotoistaminen" jää usein vajaavaiseksi. Usein englannin "you" tulisi kääntää passiiviksi, ja samalla sanajärjestystäkin kannattaa rukata. Turhia sivulauseita voi tällöin myös välttää.

Esimerkki

Pikaisesti käännetty:"Kun asetat tietokoneen valmiustilaan, se käyttää erittäin vähän virtaa. Kaikki avoinna olevat sovellukset ja asiakirjat pysyvät avoinna, mutta näyttö ja mahdollisimman moni tietokoneen osista kytketään pois päältä. Tietokone on silti päällä, ja se käyttää jonkin verran virtaa. Voit palata valmiustilasta liikkuttamalla hiirtä tai painamalla tietokoneen virtapainiketta."

Hieman mietitympi:"Valmiustilaan asetettu tietokone käyttää erittäin vähän virtaa. Kaikki avoinna olevat sovellukset ja asiakirjat pysyvät avoinna, mutta näyttö ja mahdollisimman monet tietokoneen osat kytketään pois päältä. Tietokonetta ei kuitenkaan sammuteta, ja se käyttää jonkin verran virtaa. Voit palata valmiustilasta liikuttamalla hiirtä tai painamalla tietokoneen virtapainiketta."

Käännösvirheistä ja niiden raportoinnista

Käännösvirheillä tarkoitetaan kääntämättä jääneitä tekstejä ja käännöksissä olevia kirjoitusvirheitä. Käännösvirheistä voi raportoida käännösryhmälle eri tavoilla. Yksi tapa on kirjoittaa virheestä keskustelualueen kehitys- ja suomennusosioon johonkin käännösvirheitä käsittelevään viestiketjuun. Virheistä voi raportoida myös Ubuntun kehitysalustana toimivaan Launchpadiin. Tämä neuvotaan artikkelissa Käännösvirheiden_raportointi. Katso myös suomentajaryhmän postituslistan viestiä käännösvirheistä ja niiden raportoinnista.

Virheellisen käännöksen sijainnin löytäminen virheraportteja tai korjausta varten:

  1. Lataa etsi_suomennos.sh esim. kotikansioosi

  2. Käytä päätteestä (Sovellukset -> Apuohjelmat -> Pääte) esimerkiksi kirjoittamalla: sh ./etsi_suomennos.sh "kirjoitusvihre"

Käännösten oikoluku

PO-tiedoston oikolukuun Voikko-ohjelmistolla on kattavat ohjeet Voikon kotisivuilla.

Käännösten testaaminen

Ilman testaamista käännöksistä voi tulla outoja, koska pelkästä käännettävästä tekstistä voi olla vaikea päätellä, miten se tulee näkyviin ohjelmassa. Ubuntun kehitysversion kehittyessä kielipakettipäivityksiä tehdään yleensä säännöllisen epäsäännöllisesti, ja ne ovat tavallisesti hieman vanhentuneita tullessaan käyttöön. Jos halutaan testata tietyn ohjelman uusinta käännöstä heti, voidaan toimia seuraavasti:

  1. On suositeltavaa käyttää käännöksen testaamiseen esim. virtualikoneeseen asennettua Ubuntun kehitysversiota, ellet eritoten ole kääntämässä jo julkaistussa Ubuntussa olevaa ohjelman versiota.
  2. Käännöksen ollessa Launchpadissa valmis, pyydä käännöksestä kopio itsellesi sähköpostitse valitsemalla "Download translation" ja valitsemalla pudotusvalikosta tietokoneella suoraan sopiva "MO"-muoto.
  3. Saatuasi sähköpostiin linkin, tallenna MO-tiedosto koneellesi. Uudet käännökset saadaan käyttöön kopioimalla tämä tiedosto vanhan käännöstiedoston päälle komennolla sudo mv ohjelmannimi.mo /usr/share/locale-langpack/fi/LC_MESSAGES/.

  4. Seuraavan kerran ohjelmaa käynnistettäessä käytössä ovat uudet käännökset. Jos uusia käännöksiä ei näy, tarkista oliko .mo-tiedosto oikein nimetty ja oikeaan hakemistoon kopioitu.

Teknisiä harvemmin tarvittavia huomioita:

- PO-tiedostot ovat tekstitiedostoja, joita Launchpadin ulkopuolisissa käännösprojekteissa yleensä käsitellään sellaisinaan, muokaten tekstieditorilla. Jos pyydät Launchpadista käännöksen tässä muodossa ja haluat muodostaa siitä koneluettavan tiedoston, aja komentoriviltä komento msgfmt -c -o ohjelmannimi.mo fi.po. Jos virheitä ei tule, on syntynyt ohjelmannimi.mo (esim. totem.mo).
- Jos käytät itse hakemaasi ja asentamaasi ohjelman lähdekoodiversiota Ubuntun paketoiman sijasta, tulee sen mukana tuleva käännös usein ylikirjoittaa uudella tiedostolla hakemistossa /usr/local/share/locale/fi/LC_MESSAGES/ normaalin hakemiston sijaan.
- ”universe”-ohjelmalähteen ohjelmistojen käännökset ovat samassa paketissa ohjelman kanssa. Nämä käännökset ovat hakemistossa /usr/share/locale/fi/LC_MESSAGES/.


kaikki suomennoksiin liittyvät sivut tässä wikissä:
Kääntäminen Kääntäminen/Uudelle_kääntäjälle Käännösvirheiden_raportointi Käännettävät_Ubuntun_paketit TODO/10.04/Suomennettavaa Kääntäminen/PO-tiedoston muokkaaminen Kääntäminen/Tempaus_12.09.2010